Ανάβαση Πάρνηθας με ποδήλατο

parnitha_me_podhlato_960x650_forweb

Ανάβαση Πάρνηθας με ποδήλατο / Γενικά

Το όρος Πάρνηθα εκτείνεται στη βόρεια πλευρά της Αττικής με υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1400 μέτρα. Είναι γνωστή στη ποδηλατική κοινότητα ως η πιο ήπια και στρωτή ανάβαση χωρίς απότομες αυξομειώσεις στη κλίση του εδάφους και αποτελεί την πρώτη εκπαιδευτική απόπειρα ανάβασης που μπορεί και πρέπει να κάνει ένας αρχάριος ποδηλάτης για ομαλή μετάβαση στην ποδηλασία με υψομετρικά.

Θυμάμαι πριν ξεκινήσω την ποδηλασία που έκανα βόλτες στην Πάρνηθα με το αυτοκίνητο, έβλεπα ποδηλάτες από την βάση του βουνού να σηκώνονται ορθοπέταλο και αναρωτιόμουν αν ποτέ έφταναν στη κορυφή του βουνού, πόσο δύσκολο εγχείρημα πρέπει να αποτελεί το συγκεκριμένο, για τη τεχνική της ανάβασης, για τη φυσική κατάσταση που θα είχαν αναπτύξει και άλλες αντίστοιχες σκέψεις. Ήταν αδιανόητο για μένα τότε να μπω στην αντίστοιχη θέση, πόσο μάλλον 4-5 χρόνια μετά να γράφω αναλυτικά για τις δρομικές διαδρομές που έχει η Πάρνηθα, για την πιο όμορφη, mainstream και τελικά την πιο εύκολη όπως αποδεικνύεται ποδηλατική ανάβαση της Αττικής.

Για να φτάσεις στο βουνό έχεις αρκετές επιλογές, μιας και το parking στο τελεφερίκ ενδείκνυται ακόμα και για εύκολη μετάβαση με ΙΧ. Η Αττική και Εθνική οδός αποτελούν γρήγορο και εύκολο δρόμο για προσέγγιση της Πάρνηθας από οποιοδήποτε προάστιο της Αττικής (πλην των Δυτικών). Στο ύψος της Μεταμόρφωσης, η έξοδος από την Εθνική οδό θα μας οδηγήσει στην Τατοϊου (προέκταση Δεκελείας από Φιλαδέλφεια), η οποία γρήγορα μετονομάζεται σε λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή και μετά από λίγα χιλιόμετρα σε Πάρνηθος. Ποδηλατικά η προσέγγιση γίνεται από την ίδια διαδρομή μέσα από Φιλαδέλφεια/Μεταμόρφωση που καταλήγει στην Τατοϊου, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω κακής ποιότητας οδοστρώματος και της σύνδεσης με την Εθνική οδό που θα σε βρει αντιμέτωπο με δεκάδες φορτηγά και νταλίκες. Εναλλακτικές διαδρομές υπάρχουν μέσα από την πιο ήσυχη Βαρυμπόμπη, αλλά σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος αρκετά καλά την περιοχή.

Μετά τις χαρακτηριστικές ταβέρνες “μπαίνουμε” στο πευκόφυτο τοπίο και έχουμε 3 βασικές επιλογές για τη δρομική προσέγγιση του βουνού.

Δείτε ακόμα

Αγωνιστική ανάβαση Πάρνηθας

Ανάβαση προς κεραίες

Κυκλική διαδρομή Πάρνηθας

Μία επίσκεψη στο βουνό θα ολοκληρώσει και τις 3 αυτές διαδρομές σε περίπου 60 χιλιόμετρα από τα τελεφερίκ και πίσω.