Θέλω να χάσω βάρος ή απλά να αδυνατίσω…

θέλω_να_χάσω_βάρος_forweb

Θέλω να χάσω βάρος…

Αλλά αλήθεια, τι είναι αυτό που λέγεται βάρος και θέλω να το χάσω;

Γιατί αυτή η κλισέ ερώτηση ή αναζήτηση που περιορίζεται σε τέσσερις απλές λέξεις θέλω να χάσω βάρος, είναι θέμα συζήτησης σχεδόν σε κάθε παρέα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή; Τελικά είναι τόσο δύσκολο;

Έχω την εντύπωση πώς την ερώτηση του τίτλου, ελάχιστοι την κάνουν και όσοι την κάνουν μάλλον γνωρίζουν οτι δεν είναι η σωστή ερώτηση για να απαντηθεί. Οπότε φρόνιμο είναι να ξεκινήσουμε με τα βασικά και τι ποιό βασικό από τους ορισμούς.

Θέλω να χάσω βάρος αλλά τι είναι το βάρος;

Απλοϊκά λοιπόν, ένας τύπος εν ονόματι Ισαάκ Νεύτων, στην όχι κοντινή ιστορία της ανθρωπότητας (αλλά όχι και τόσο μακρινή), διατύπωσε οτι βάρος είναι η ελκτική δύναμη που ασκεί η Γη σε όλα τα σώματα. Η δύναμη αυτή έχει διεύθυνση κατακόρυφη και φορά προς το κέντρο της γής, ενώ μεταβάλλεται (ελαττώνεται) όσο αυξάνεται το ύψος που βρίσκεται το σώμα από την επιφάνεια του εδάφους. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το βάρος όπως και όλες οι δυνάμεις μετριέται σε Newton !!!!

Τότε πώς θα χάσω βάρος και τι είναι αυτό που μετράνε οι ζυγαριές;

Οι ζυγαριές μετράνε κιλά ή αλλιώς επιστημονικά ως χιλιόγραμμα (kgr) και αποτελούν μονάδα μέτρησης της μάζας. Ως μάζα λοιπόν, ορίζεται η ποσότητα της ύλης που περιέχεται σε ένα σώμα και σε αντίθεση με το βάρος, η μάζα δε μεταβάλλεται με το ύψος που βρίσκεται το σώμα από την επιφάνεια του εδάφους.

Το βάρος (μας) λοιπόν, είναι η δύναμη που ασκεί η Γη στη μάζα (μας) στην επιφάνεια του εδάφους και η ποσοτική έκφραση της μάζας (μας) είναι τα κιλά. Άρα λοιπόν μειώνοντας τη μάζα μας, θα δούμε και την πολυπόθητη ένδειξη στη ζυγαριά να πέφτει. Θα χάσω βάρος…αν μειώσω τη μάζα μου. Απλό και λογικό.

Αρκετά όμως με τη φυσική, μπορείς να μου  πεις πώς θα χάσω βάρος ;;;;!!!!!

Μιλώντας για το ανθρώπινο σώμα, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω δεδομένα. Οστά, νερό, μύες και λίπος. Κάποια από αυτά μειώνονται κυρίως λόγω φθοράς και γήρανσης, κάποια μειώνονται εύκολα και γρήγορα και κάποια εξαιρετικά αργά και δύσκολα. Δυστυχώς στη τελευταία κατηγορία ανήκει το λίπος. Το “δύσκολο” είναι σχετικό αλλά πάντα συγκρινόμενο με τη μυϊκή μάζα και το νερό. Η λιπώδης μάζα και ο λιπώδης ιστός διασπάται και καίγεται δυσκολότερα από όλα και θέλει μέθοδο, τρόπο και διάρκεια στον χρόνο.

Θεωρώ πώς έστω και λίγο γίναμε σοφότεροι, τουλάχιστον στο τι είναι τελικά το βάρος. Αν και είναι σχετικά εύκολο να το μειώσεις αριθμητικά, το να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα “καίγοντας” παράλληλα κυρίως λιπώδη ιστό, είναι το μεγάλο στοίχημα.

Μία ξενάγηση στα βασικά της διατροφής, στο γιατί μετρώντας τις θερμίδες μπορεί και να μην ωφελεί ουιαστικά, αλλά και μία αναδρομή στις υψηλής ποιότητας τροφές θα μας δώσουν τις πρώτες απαντήσεις.

Αλήθεια την ζάχαρη την κόψατε ή όχι ακόμα; Ο πιο άμεσος δρόμος για να χάσω βάρος ΤΩΡΑ είναι αυτός. Και αν τον διατηρήσεις στο χρόνο είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος.