Πρωϊνό γεύμα, η καλή αρχή της ημέρας

prwino_forweb

Πρωϊνό γεύμα / Γενικά

Ο καθημερινός κύκλος της διατροφής μας ξεκινάει πάντα (ή θα έπρεπε να ξεκινάει τουλάχιστον) με ένα πρωϊνό γεύμα. Το πρωϊνό γεύμα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες προκειμένου να αναπτύξουμε μία ενεργειακά ισορροπημένη διατροφή, ικανή να υποστηρίξει με ευεξία τις αρχικές και όχι μόνο, λειτουργίες μας. Είναι το νούμερο ένα από σύνολο 6-7 καθημερινών γευμάτων που θα πρέπει να εφαρμόζουμε με συνέπεια κάθε ημέρα. Μέσα στην εβδομάδα καλό είναι να έχουμε 2-3 παραλλαγές ενός πρωινού γεύματος. Αυτή η διαφορετικότητα και η ποικιλία στη λήψη των απαραιτήτων για τον οργανισμό συστατικών βοηθάει και αποτρέπει το σώμα να “μαθαίνει” και να “συνηθίζει”.

Πρωϊνό γεύμα / Απαραίτητα συστατικά ενός δυναμωτικού πρωϊνού γεύματος

Πρωτεΐνες

Αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των μυών και μετά από 8ωρες  ύπνου ο οργανισμός μας, άρα και οι μύες μας έχουν μείνει “νηστικοί”.

Υδατάνθρακες

Αποτελούν μία από τις κύριες και συνηθέστερες πηγές ενέργειας της σύγχρονης διατροφής μας.

Βιταμίνες, Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία

Ως μικροθρεπτικά συστατικά, ουσίες απαραίτητες για την ανάπτυξη του οργανισμού και ολοκληρώνουν τη καθημερινή διατροφή μας.

Πρωϊνό γεύμα / Παράδειγμα

  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης.
  • 2 φέτες τυρί χαμηλών λιπαρών.
  • 10-15 γραμμάρια ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα).
  • 1 ποτήρι φυσικός χυμός (πορτοκάλι).

 

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί ολικής άλεσης με φρυγανιές ή cream cracker. Το τυρί χαμηλών λιπαρών με γιαούρτι, στραγγιστό χαμηλών λιπαρών. Οι ξηροί καρποί αντικαθίστανται με 3-4 αποξηραμένα φρούτα, ενώ αντί για χυμό δοκιμάστε ένα φρεσκοκομμένο φρούτο.

Πρωϊνό γεύμα / Διατροφικά στοιχεία

To συγκεκριμένο πρωϊνό περιέχει 465 θερμίδες (Kcal)

  • 27 γραμμάρια πρωτεΐνης,
  • 55 γραμμάρια υδατάνθρακα και
  • 15 γραμμάρια λιπαρά.

 

Να θυμάστε…αν δε δώσετε καύσιμο…δε θα κάψετε…και το καύσιμο πρέπει να είναι καλό.

Καλό μας πρωϊνό.

 

Tip

Δοκιμάστε και εφαρμόστε να πίνετε καθημερινά 2 ποτήρια δροσερού νερού και να αποτελεί την πρώτη ενέργεια της κάθε νέας ημέρας. Για την σημασία της ενυδάτωσης θα μιλήσουμε σε ξεχωριστό post.