Θέλω να αγοράσω το πρώτο μου ποδήλατο

my-first-bike_forweb

Θέλω να αγοράσω το πρώτο μου ποδήλατο. Η επιθυμία ήρθε μετά από καιρό… πολύ πιθανά μετά από τα παιδικά σου χρόνια να ασχοληθείς ξανά με το θέμα ποδήλατο. Ήρθε η ώρα να πεις μετά από χρόνια “θέλω να αγοράσω το πρώτο μου ποδήλατο”.

Φίλοι σου ασχολούνται ενεργά, έχεις πήξει στο αυτοκίνητο Παρασκευή βράδυ βλέποντας μία τεραστίων μεγεθών ποδηλατοπομπή και σου άρεσε, πήγες ταξίδι στο εξωτερικό και έκανες μία μικρή απόπειρα να καβαλήσεις, ήρθε η ώρα σου σαν πατέρας ή μητέρα να ασχοληθείς ξανά με τον εαυτό σου, είσαι φυσιολάτρης αλλά βαριέσαι το περπάτημα, θέλεις να κάνεις χιλιόμετρα αλλά όχι με βενζίνη, θες να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να αισθανθείς πάλι fit, ζεις στους πρόποδες ενός βουνού αλλά ποτέ δε μπήκες στο πειρασμό να γίνεις εξερευνητής, θες να κινείσαι στη πόλη άμεσα και γρήγορα, θες να είσαι παράδειγμα για τα παιδιά σου, θες να κάνεις τη διαφορά…

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και για ακόμα περισσότερους έχεις καταλήξει ότι θες να ποδηλατήσεις ξανά!!!!

Τουλάχιστον έχεις επιλογές και έχεις και αρκετές. Πριν δεις όμως τις επιλογές σου θα πρέπει να απαντήσεις σε 2-3 βασικά ερωτήματα που αφορούν εσένα για να μπορέσεις να εστιάσεις από το σημείο που θες να ξεκινήσεις. Είναι πολύ σημαντικό αφενός για να μη χαθείς στη πληθώρα των επιλογών και αφετέρου για να μη πιαστείς κορόιδο και επενδύσεις σε εξοπλισμό που αντί να χαρείς, καταντήσει να πιάνει χώρο στο σαλόνι ή μπαλκόνι και να αποτελεί κρεμάστρα για τα ρούχα μετά τη δουλειά.

Ανάλογα φυσικά με το πόσο ψάχνεις τις αγορές σου, η απόφαση για πρώτο ποδήλατο μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά που θα επισκεφτείς ένα κατάστημα μέχρι και μήνες μέχρι τελικά να το επιχειρήσεις. Μη το παρακάνεις… αλλά και μη βιαστείς, ενώ να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις το μακρύ και το κοντό του καθενός. Η επιλογή ποδηλάτου αλλά και η προσέγγιση της ποδηλασίας ξεκινάει αρχικά από τα θέλω μας.

Τι ποδηλάτη φαντάζεσαι τον εαυτό σου για τους επόμενους 6 μήνες;

Το πρώτο ερώτημα θεωρώ που πρέπει να απαντήσεις και ίσως να αποφασίσεις είναι ακριβώς αυτό. Η αγορά ενός ποδηλάτου δεν είναι αγορά σπιτιού και η 6μηνη αναθεώρηση των πλάνων μας (ενδεχομένως και όχι) είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Αν δε δοκιμάσεις κάτι, ίσως δε μπορείς να έχεις άποψη και όταν αποκτήσεις άποψη μπορεί να αναθεωρήσεις. Μη το φοβάσαι λοιπόν.

TIP: Σκέψου τι ήταν αυτό που σε εξίταρε για να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς να αγοράσεις ποδήλατο, give it a second thought και αν χαμογελάς… ξέρεις τι ποδηλάτης θέλεις να γίνεις για τους επόμενους 6 μήνες.

Τι budget είσαι διατεθειμένος να επενδύσεις;

Πάντα σε συνέπεια με το πρώτο ερώτημα έρχεται και το δια ταύτα. Ανάλογα με το πόσο σίγουρος είσαι, μπορείς να παίξεις safe… ή μπορείς να παίξεις risky. Και οι δύο επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά και η άποψη μου είναι να μην το παρακάνεις ούτε προς τα κάτω, ούτε προς τα πάνω. Επέλεξε μοντέλα value for money και το κόστος θα αποτελεί έναν από τους παράγοντες επιλογής, όχι όμως τον μοναδικό. Πρόσεχε από την άλλη να μη μπεις στα τερτίπια του marketing και πληρώσεις κάτι παραπάνω ή πολύ παραπάνω από αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι ή σκοπεύεις να χρειαστείς (ναι… εδώ παίζει ρόλο σε τι βάθος χρόνου φαντάζεσαι τον εαυτό σου με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και πόσο πιστεύεις ότι μπορεί να εξελιχτείς σαν ποδηλάτης). Υπάρχει ο χρυσός κανόνας του 80/20…εννοώντας πρώτα ο αναβάτης και μετά το ποδήλατο, αλλά ένα καλό ποδήλατο σε κάνει σίγουρα καλύτερο αναβάτη. Φρόντισε το καινούργιο σου απόκτημα να σου αρέσει εμφανισιακά και να σε εξιτάρει να το κυκλοφορείς (πολύ βασικό).

TIP: Οι συζητήσεις με φίλους ή σε forum για συγκεκριμένο τύπο ποδηλάτων μπορεί να σου ανοίξουν τον δρόμο της επιλογής. Ψάξε στο διαδίκτυο, δες συγκριτικά και διάβασε reviews. Λύσε απορίες, δημιούργησε νέες, επανέλαβε.

Πλέον έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο. Ξέρεις τι θα κάνεις με τον εξοπλισμό που σκέφτεσαι να αγοράσεις και έχεις και ένα ξεκάθαρο budget στο μυαλό σου. Μπορείς να ξεκινάς να τριγυρίζεις καταστήματα λιανικής και να περιγράφεις την ανάγκη σου και σίγουρα θα εμπλουτίσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, ενώ θα αποκτήσεις και ένα φίλτρο πληροφοριών και θα σε κάνουν καλύτερο στο τελικό “παζάρεμα”. Πριν αγοράσεις, οφείλεις να δοκιμάσεις ακόμα και για εβδομαδιαίο trial (πολλά πλέον καταστήματα προσφέρουν υπηρεσίες test σε εξοπλισμό), ενώ χρήσιμη αποδεικνύεται πάντα και μία γρήγορη σωματομέτρηση για να είσαι σίγουρος ότι το πλαίσιο που θα επενδύσεις, θα κουμπώνει στον σωματοτυπό σου.

Πάντα υπάρχουν οι εναλλακτικές των μεταχειρισμένων που είναι αρκετά safe και low cost εφόσον ξέρεις το ακριβές μέγεθος που σου ταιριάζει. Προσοχή πάντα να ζητάτε την απόδειξη αγοράς για να μπορεί να ισχύει η εγγύηση του πλαισίου ακόμα και σε μεταπώληση, ενώ μείνετε μακριά από ύποπτες, μοναδικές ευκαιρίες που αφορούν κυρίως κλεμμένα ποδήλατα. Η κλεπταποδοχή διώκεται ποινικά και αν γυρίσουμε τη πλάτη μας στο δυσάρεστο και πολύ συχνό φαινόμενο κλοπής ποδηλάτων τότε θα έχουμε κάνει και ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τake your time… αλλά δεν αγοράζεις και σπίτι… ένα δίτροχο (at least) εκεί έξω σίγουρα σε περιμένει…J