Καθαρισμός ποδηλάτου

katharismos_podilatou_forweb

Καθαρισμός ποδηλάτου / Γενικά

Από τα πρώτα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν έναν ποδηλάτη, είναι ο καθαρισμός του εξοπλισμού του. Καλά κάνουμε τις βόλτες και τις προπονήσεις μας, αλλά καθαρίζοντας σωστά το ποδήλατο μας, γινόμαστε εγγυητές της ομαλής του λειτουργίας και παρατείνουμε το χρονικό όριο ζωής των περιφερειακών.

Τι χρειαζόμαστε

  • Degreaser για καθαρισμό όλων των δύσκολων σημείων από γράσο και διάφορους λιπαντικούς λεκέδες.
  • Καθαριστικό υγρό για τον σκελετό και τους τροχούς.
  • Λιπαντικό με αραιή πυκνότητα για την αλυσίδα.
  • Ειδική βούρτσα για καθαρισμό γραναζιών και κασέτας.

Όλα τα προϊόντα καθαρισμού βρίσκονται σε όλα τα ποδηλατικά καταστήματα λιανικής πώλησης και service. Πέρα όμως από τα προαναφερθέντα είναι σίγουρο πώς θα χρειαστούμε καθαρά πανιά, αρκετό χώρο, πρόσβαση σε νερό ενώ αρκετοί ποδηλάτες χρησιμοποιούν επιπρόσθετα μωρομάντηλα ή/και μπατονέτες.

Σκελετός

Εάν φροντίζουμε συχνά το ποδήλατο μας τότε αυτόματα η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Με υγρό πανάκι ή μωρομάντηλα μπορούμε εύκολα και γρήγορα σε όλα τα σημεία του σκελετού (κυρίως από το κάτω μέρος) να “μαζέψουμε” όλα τα υπολείμματα βρωμιάς που έχουν “κάτσει” στο πλαίσιο. Εάν το ποδήλατο είναι ιδιαίτερα βρώμικο μπορούμε με προσεχτικό σαπούνισμα και ελαφρύ ξέπλυμα χωρίς πίεση από απόσταση να καθαρίσουμε με ασφάλεια.

Προσοχή στη περιοχή της μεσαίας τριβής να μην εισχωρήσει νερό, ενώ καθαρίζουμε προσεχτικά όλη τη διαδρομή από τα συρματόσχοινα σε ταχύτητες και φρένα.

Τροχοί

Aφαιρούμε τους τροχούς από το πλαίσιο για να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένο καθαρισμό.

  • Με στεγνό πανάκι καθαρίζουμε μία-μία με κάθετη κίνηση τις ακτίνες και από τους δύο τροχούς καθώς και το ρουλεμάν του πίσω τροχού. Θα εκπλαγείτε από το πόση σκόνη και χώμα έχουν μαζέψει.
  • Με υγρό πανάκι καθαρίζουμε τα στεφάνια των τροχών στο σημείο που γίνεται η επαφή με τα τακάκια για να αποκτήσουμε καλύτερη πέδηση και ελέγχουμε τα λάστιχα για τυχόν υπολείμματα από γυαλάκια και πετραδάκια.
  • Ρίχνουμε degreaser στη κασέτα και αφήνουμε για 5 λεπτά να εισχωρήσει σε όλα τα μέρη της κασέτας. Εν συνεχεία καθαρίζουμε με τρεχούμενο νερό.

Μηχανικά μέρη

Χρησιμοποιούμε επιλεκτικά degreaser στα μηχανικά μέρη του ποδηλάτου όπως εκτροχιαστές, σασμάν, δισκοβραχίωνα και αλυσίδα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Σκουπίζουμε προσεχτικά με στεγνό πανί. Δε θα πρέπει να έχουμε υπολείμματα από βρώμικο λάδι στο χέρι μετά το καθάρισμα με το degreaser.

Λάδωμα

Χρησιμοποιώντας λιπαντικό με ελαφριά πυκνότητα (ιδανικό αποτελεί το λάδι για ραπτομηχανές) κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα στους εσωτερικούς πείρους της αλυσίδας. Αφήνουμε το λάδι να “κάτσει” για 10 λεπτά και καθαρίζουμε με στεγνό πανί τα περιττά υπολείμματα. Περιστρέφουμε τα πετάλια με ταυτόχρονες αλλαγές ταχυτήτων για να περάσει η αλυσίδα από όλες τις δυνατές σχέσεις.

Καλές πρακτικές

  • Κάθε φορά που τελειώνουμε μία προπόνηση ή βόλτα, αφαιρούμε τον μισό αέρα από τα λάστιχα προκειμένου οι ζάντες να μη δέχονται διαρκή πίεση, μέχρι την επόμενη χρήση.
  • Κάθε φορά που τελειώνουμε μία προπόνηση ή βόλτα, θα πρέπει η αλυσίδα να βρίσκεται στον μεγαλύτερο σε μέγεθος δίσκο μπροστά και στο μικρότερο σε μέγεθος γρανάζι πίσω.
  • Εάν το ποδήλατο αποθηκεύεται σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, φροντίστε όλα τα μηχανικά μέρη να είναι καλά λαδωμένα και καθαρά προκειμένου να αποφύγετε τη σκουριά.

Τηρώντας ευλαβικά ένα πλάνο καθαρισμού ανά 15-20 ημέρες ανάλογα με τη χρήση, θα αφιερώνουμε όλο και λιγότερο χρόνο κάθε φορά για να διατηρούμε το ποδήλατο μας καθαρό και λειτουργικό. Η σωστή και ασφαλής χρήση απαιτεί και σωστή συντήρηση και η συντήρηση ξεκινάει πάντα από την καθαριότητα.

Καλές ποδηλατοβόλτες.