Η μέτρηση θερμίδων τελικά έχει νόημα;

metrame_thermides_kai_oxi_mono_1_forweb-960x500.jpg

Η μέτρηση θερμίδων τελικά έχει νόημα;

Μονολεκτικά θα έλεγα πώς όχι, αλλά μία πιο ορθή απάντηση είναι εξαρτάται. Στον κόσμο της ποιότητας επικρατεί μία φράση κλισέ κάθε φορά που επιχειρούμε να βελτιώσουμε μία κατάσταση “what gets measured, gets managed”. Μεγάλη αλήθεια προκειμένου να αποτυπώσουμε την αρχική κατάσταση, αλλά και για να μπορέσουμε ποσοτικά και ποιοτικά να φέρουμε απτά αποτελέσματα. Η καταγραφή και η ανάλυση αποτελούν το Α και το Ω ενός διατροφικού προγραμματος.

Με το συγκεκριμένο άρθρο θα κάνουμε μία απόπειρα να δώσουμε, να δομήσουμε ένα μπούσουλα ούτως ώστε μόνοι μας να κάνουμε ουσιαστική καταγραφή της ημερήσιας ποσότητας τροφής που καταναλώνουμε.

Μέτρηση θερμίδων / Τα εργαλεία.

Η καταγραφή της καθημερινής μας διατροφής μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Από απλό ημερολόγιο και τετράδιο μέχρι και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε πώς η καταγραφή δεν απαιτεί ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, αλλά μόνο συνέπεια, πρόγραμμα και οργάνωση. Φυσικά η χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή βοηθάει στην ταχύτητα της καταγραφής, στη διατήρηση των αρχείων, αλλά και στη μετέπειτα ανάλυση των δεδομένων μας. Καλό είναι να μαζεύουμε δεδομένα, αλλά πιο καλό είναι τα δεδομένα να μας οδηγούν και σε χρήσιμα συμπεράσματα για τους εαυτούς μας και την υγεία μας.

Επαναλαμβάνουμε: Ένα ημερολόγιο, συνέπεια, οργάνωση και μεθοδικότητα είναι οτι χρειαζόμαστε. Πρόσθεση δε χρειάζεται να ξέρουμε αρκεί να έχουμε δίπλα μας ένα κομπιουτεράκι.

Ένα βασικότατο εργαλείο που θα μας βοηθήσει στην καταγραφή είναι η ζυγαριά κουζίνας για να μετράμε τις ποσότητες φαγητού αλλά και μία ζυγαριά για να μετράμε εβδομαδιαία το βάρος που θέλουμε να χάσουμε.

Μέτρηση θερμίδων / Τι καταγράφουμε.

Καλές είναι οι θερμίδες, αλλά στη καταγραφή θα προσθέσουμε και μερικά άλλα χρήσιμα στοιχεία. Φυσικά δεν υπάρχει όριο στο τι θα αναλύουμε, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο θερμίδες αποτυπώνουμε μόνο ποσοτικά την ημερήσια διατροφική πρόσληψη. Για να χρησιμοποιήσουμε στην ανάλυση και ποιοτικούς διατροφικούς δείκτες, στη καταγραφή θα προσθέσουμε γραμμάρια πρωτεϊνης, υδατάνθρακα και λίπους, ενώ για τον υδατάνθρακα θα μετράμε και την ποσότητα των σακχάρων. Κοινώς τη “ζάχαρη” που απελευθερώνουν άμεσα ή έμμεσα όλες οι τροφές στο αίμα επηρεάζοντας τον γλυκαιμικό μας δείκτη.

Επίσης θα πρέπει να επιλέξουμε μία ημέρα της εβδομάδας, κατά προτίμηση κάθε Δευτέρα πρωί μετά από αμαρτωλό Σαββατοκύριακο για το εβδομαδιαίο μας σωματικό ζύγισμα. Με αυτό τον τρόπο θα είμαστε περισσότερο εγκρατείς κατά τη περίοδο του Σαββατοκύριακου.

Μέτρηση θερμίδων και όχι μόνο.

Συνεπώς η καταγραφή για κάθε τροφή ξεχωριστά περιορίζεται σε:

  • θερμίδες (kcal),
  • γραμμάρια (gr) πρωτείνης (protein),
  • γραμμάρια (gr) υδατάνθρακα (carbo) συνδυαστικά με τα αντίστοιχα γραμμάρια σε σάκχαρα
  • γραμμάρια (gr) λίπους (fat)

Ενώ σε εβδομαδιαία κλίμακα θα ζυγίζουμε το σωματικό μας βάρος (kgr).

Τον τρόπο που θα στήσουμε μία βιβλιοθήκη γνώσης και πώς θα καταγράφουμε τα στοιχεία με λεπτομέρεια και σαφήνεια θα τα δούμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου “Μετράμε θερμίδες και όχι μόνο”.