Αθήνα – Σούνιο με ποδήλατο

Sounio_forweb

Αθήνα – Σούνιο με ποδήλατο / Γενικά

Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα, τουλάχιστον για τους ποδηλάτες στην Αττική θεωρείται η ποδηλατική επίσκεψη στο Σούνιο, στην άκρη της Αττικής χερσονήσου με φόντο τον ναό του Ποσειδώνα. Απόσταση από το κέντρο της Αθήνας κοντά στα 65 χιλιόμετρα, με ήπια υψομετρικά και παρέα τη θάλασσα σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Φυσικά το επίτευγμα για έναν νέο ποδηλάτη δεν είναι μόνο το να πάει στο Σούνιο, αλλά να έχει την αντοχή και τη δύναμη να επιστρέψει στην αφετηρία. Πάμε όμως να δούμε λίγο τη διαδρομή.

Αθήνα – Σούνιο με ποδήλατο / Υψομετρικά – Κλίση

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Grade

Αθήνα – Σούνιο με ποδήλατο / Χάρτης Διαδρομής

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3589949

Η διαδρομή καλύπτει όλη τη Νότια πλευρά της Αττικής και κατεβαίνοντας από το κέντρο της Αθήνας προς την παραλία, συναντάμε κατά σειρά τον Άλιμο, τη Γλυφάδα, τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Μετά τη Βουλιαγμένη έχουμε σχεδόν αποκοπεί από το αστικό περιβάλλον της Αθήνας και ο δρόμος πλέον πιο φαρδύς, τα αυτοκίνητα πιο αραιά (κατά τους χειμερινούς μήνες) και η θέα πιο καθαρή. Η Βάρκιζα, η Αγιά Μαρίνα, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και  η Ανάβυσσος αποτελούν τις τελευταίες εστίες όπου μπορούμε να ανεφοδιαστούμε σε νερό και φαγητό. Έχουμε καλύψει 48 περίπου χιλιόμετρα και έχουμε άλλα 18 μέχρι τον ναό του Ποσειδώνα.

Μετά την Ανάβυσσο έχουμε συγκεντρωμένα τα λίγα υψομετρικά της διαδρομής και μετά την Καταφυγή ο ναός αρχίζει και ξεπροβάλει δειλά δειλά στο δεξί μας πλευρό. Δε θα χρειαστεί περισσότερο από μισή ώρα μέχρι να φτάσουμε στο Σούνιο, να ξεκουραστούμε και να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

Αθήνα – Σούνιο με ποδήλατο / Συμβουλές

  • Η διαδρομή είναι ανεκτίμητης ομορφιάς αλλά απαιτεί και μεγάλη προσοχή λόγω της αυξημένης κίνησης τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Και ως γνωστόν στην Ελλάδα και Αθήνα δε κάνει κρύο ποτέ. Οπότε πάντα μεγάλη προσοχή, χωρίς φόβο αλλά σεβόμενοι τους οδικούς κανόνες.
  • Όσο αρχάριοι ποδηλατικά και αν είστε, η διαδρομή είναι αρκετά δημοφιλής στην ποδηλατική κοινότητα και πάντα υπάρχουν αντίστοιχοι ποδηλάτες να κάνετε τη διαδρομή με παρέα. Τολμήστε το, κοινωνικοποιηθείτε, μη φοβάστε. Ακόμα και λίγο χρονικό διάστημα να μείνετε με ένα γκρουπ, κάτι θα έχετε αποκομίσει και θα έχετε προστατευτεί ποδηλατικά από τον αέρα και η παρουσία σας στο δρόμο θα είναι ασφαλέστερη.
  • Μη ξεχνάτε σε μεγάλες διαδρομές να πίνετε μία γουλιά από υγρά κάθε 20 λεπτά και να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με ποδηλατικό φαγητό (μικροποσότητες) κάθε μισή ώρα. Θα πρέπει το σώμα να έχει επάρκεια ώστε να βγει η βόλτα/προπόνηση όσο το δυνατόν πιο άνετα.
  • Τις απογευματινές ώρες τα φώτα και τα ανακλαστικά γιλέκα είναι απαραίτητα, για τη δική σας ασφάλεια πρωτίστως.
  • Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Ble Ποδηλατολέσχης, η οποία διοργανώνει συνέχεια βόλτες (ακόμα και για αρχάριους) με κατεύθυνση το Σούνιο. Σίγουρα σε κάποιο βαγόνι των Ble έχετε και εσείς θέση.

Καλές βόλτες με θέα τη θάλασσα.