Δέκα απλοί κανόνες διατροφής (μέρος πρώτο)

10_aploi_kanones_diatrofhs_1_forweb

Δέκα απλοί κανόνες διατροφής για να φτιάξεις την καθημερινότητά σου / Γενικά.

Αν έχει έρθει η στιγμή που αισθάνεσαι πώς δεν γυμνάζεσαι αρκετά, η διατροφή σου είναι χάλια, έχεις παχύνει και απελπίζεσαι, δε ξέρεις τι να κάνεις, δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις μεγάλες θυσίες, έχεις προσπαθήσει πολλές φορές και έχεις αποτύχει, θέλεις αλλά δε μπορείς (ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις), έχουμε να σου κάνουμε ορισμένες προτάσεις οι οποίες αν ακολουθήσεις σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Δέκα απλοί κανόνες διατροφής που αν ακολουθήσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώσεις διαφορετικός άνθρωπος.

Πρώτος κανόνας – Έλεγξε την ενυδάτωση και αφυδάτωση του σώματός σου.

Φρόντισε να έχεις το σώμα σου καλά ενυδατωμένο, κάθε ημέρα. Η αξία της ενυδάτωσης θα αναλυθεί σε ξεχωριστό άρθρο, ας κρατήσουμε όμως το γεγονός οτι με την ενυδάτωση διοχετεύεις περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό σου και λειτουργεί σαν σύμμαχος για extra καύσεις.

Tip: Ξεκίνα την ημέρα σου με δύο ποτήρια νερό κάθε ημέρα πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Το σώμα σου θα χρειαστεί γύρω στην μία εβδομάδα να συνηθίσει την αλλαγή, αλλά όταν θα γίνει συνήθεια να γνωρίζεις οτι ξεκινάς την ημέρα σου με πλεονέκτημα.

Tip: Στη δουλειά και στο σπίτι να χρησιμοποιείς γυάλινο μπουκάλι νερού, το οποίο θα καταναλώνεις καθημερινά. Με αυτό το τρόπο θα επιτυγχάνεις εύκολα τον στόχο των 2-3lt νερού που χρειάζεσαι κάθε ημέρα.

Tip: Η δίψα και το χρώμα από τα ούρα αποτελούν αξιόπιστους δείκτες ενυδάτωσης ή αφυδάτωσης. Η δίψα αποτελεί ένδειξη του οργανισμού οτι χρειάζεται νερό. Πάντα είναι καλό να μη φτάνεις τον οργανισμό σου στο σημείο να σε ειδοποιεί προκειμένου να καλύψεις την ανάγκη σου. Επίσης το χρώμα από τα ούρα θα πρέπει να είναι ανοιχτό και διαυγές, δείκτης καλής ενυδάτωσης.

Δεύτερος κανόνας – What gets measured, gets managed.

Απλά διάβασε το άρθρο “Μετράμε θερμίδες και όχι μόνο“. H καταγραφή της ημερήσιας διατροφής, αλλά και του βάρους σου, θα σου δώσει μία πραγματική εικόνα του σήμερα. Αν δεν έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το σημείο που ξεκινάς, όλες οι ενέργειες που θα κάνεις θα είναι τυχαίες και χωρίς αποτέλεσμα, eventually. Επίσης, όταν αναλαμβάνεις ενεργά τον ρόλο της καταγραφής, γίνεσαι “ιδιοκτήτης” της δικής σου προσπάθειας, πράξη η οποία σε γεμίζει με ευθύνη και αυτοπεποίθηση.

Τρίτος κανόνας – Κόψε μαχαίρι το delivery.

Η ανάλυση περιττεύει. Το έτοιμο κατά παραγγελία φαγητό, αποτελεί κατά βάση χαμηλής ποιότητας διατροφή. Επίσης έρχεται σε αντίθεση με τον δεύτερο κανόνα αφού πρακτικά δεν μπορείς να μετρήσεις ικανοποιητικά το τι και πόσο τρώς.

Τέταρτος κανόνας – Αγόρασε ατμομάγειρα.

Επένδυσε ένα μικρό ποσό για να αγοράσεις μία από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Κάνει εφαρμογή κυρίως σε πολυάσχολα άτομα με ελάχιστο χρόνο, αφού η μαγειρική αυτοματοποιείται και αναβαθμίζεται ποιοτικά. Με την χρήση του ατμού (και όχι βραστού νερού), τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν αναλοίωτα μέσα στις τροφές, ενώ το γευστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Έρχεται σε πλήρη αρμονία με τον τρίτο κανόνα, αφού η έλλειψη χρόνου συνήθως σε οδηγεί σε εύκολες λύσεις, βλέπε delivery.

Πέμπτος κανόνας – Βάλε τη πρασινάδα στη ζωή σου.

Συνόδευσε τα γεύματα σου με κάθε λογής λαχανικά. Μπρόκολο, Μαρούλι, Καρότο, Παντζάρι, Πιπεριά, Ντομάτα, Αγγούρι, Ραπανάκι, Ρόκα, Χόρτα, Σπανάκι, Λάχανο μπορούν και πρέπει να βρίσκονται διαθέσιμα στο ψυγείο σου για άμεση κατανάλωση. Ωμά ή στον ατμό αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό στα βασικά σου γεύματα. Για το καθάρισμα και το πλύσιμο δε το συζητάμε, εξονυχιστικό καθάρισμα και λίγη ώρα μέσα σε ξύδι για extra προστασία.

Ξεκινήσες καλά…έχεις όμως άλλους 5 βασικούς κανόνες που πρέπει να μελετήσεις για να αποκτήσεις μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα βασικά περί διατροφής. Η συνέχεια στο δεύτερο μέρος του άρθρου δέκα απλοί κανόνες διατροφής.