Ανάβαση Υμηττού

Anavasi-Ymittou_forweb

Ανάβαση Υμηττού / Γενικά

Η διαδρομή που αγάπησα να μισώ, αγάπησα να αγαπώ και τελικά αγάπησα να λατρεύω. Όλα αυτά στον Υμηττό ή ποδηλατικά, ανάβαση Υμηττού. Το βουνό αποτελεί τη σημαία της ανατολικής πλευράς του λεκανοπεδίου έχοντας στο ένα του άκρο το νότο και στο άλλο το βορρά. Με λίγες ήπιες κλίσεις αλλά και αρκετές κοφτές και απότομες, θυμίζει στον κάθε επίδοξο ποδηλάτη πώς “εδώ δεν είναι Πάρνηθα” και οτι “χρειάζεσαι πόδια για να ανέβεις”.

Ανάβαση Υμηττού / Υψομετρικά και κλίση

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

Ymittos_grade

Ανάβαση Υμηττού / Χάρτης Διαδρομής

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3535918

Από άσφαλτο, ποδηλατικά ο Υμηττός προσεγγίζεται είτε από Καισαριανή, είτε από Παπάγου. Οι οδοί Μεσογείων και Μιχαλακοπούλου αντίστοιχα ζεσταίνουν τα πόδια του αναβάτη με προορισμό την κορυφή του βουνού. Από Παπάγου και μετά το ύψος του νεκροταφείου μπαίνεις από πολύ νωρίς στα πολύ δύσκολα με 1,5 km διαδρομής με μέση κλίση σταθερά στο 15% ενώ η προσέγγιση από Καισαριανή δύσκολη μεν, αλλά σαφώς πιο βατή για ποδηλατικό ξεκίνημα.

Στα πρώτα μέτρα της ανάβασης αισθάνεσαι ότι απέχεις αρκετά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας μιας και το ξεκίνημα σε οδηγεί κατευθείαν στη καρδιά της πυκνής βλάστησης. Η ένταση σε καρδιά και πόδια συνοδεύεται από ισχυρές δόσεις καθαρού οξυγόνου, με την κλίση σταδιακά να ηρεμεί και το βουνό να σε έχει αγκαλιάσει για τα καλά. Έχεις πια ζεσταθεί και το βουνό έχει μαλακώσει. Η μεγάλη πλαγιά μετά το αναψυκτήριο στην Καλοπούλα αποτελεί ψευδαίσθηση για τα επόμενα χιλιόμετρα. Μεγάλη ανηφορική ευθεία και καθώς η κλίση διατηρείται σταθερά πάνω από 6-7% περνάς το 5ο χιλιόμετρο και ξέρεις οτι έχεις άλλο τόσο.

Οι κλίσεις σταθερές και δύσκολες μέσα στο πράσινο διαπερνώντας αριστερές και δεξιές φουρκέτες, αρχαία μοναστήρια περιμένοντας να μαλακώσει λίγο το βουνό και μετράς ανάποδα το σηματοδοτημένο πλέον οδόστρωμα. Τρία χιλιόμετρα πριν το finish line και ένα μικρό κατηφοράκι αποτελεί μικρή όαση ανάσας, πριν τα τελευταία αγωνιστικά μέτρα. Είσαι όσο κοντά χρειάζεται για να μη τα παρατήσεις.

Ο Vigor σου κάνει παρέα στα τελευταία 500 μέτρα. Πάντα ψηλά και πάντα εκεί.

μνημείο Vigor_forweb

Η γραμμή τερματισμού λίγο πριν τα ραντάρ και μία Αττική στο πιάτο να ξεπροβάλλει με φόντο την θάλασσα στο νότο, την Πάρνηθα δυτικά και την Πεντέλη βόρεια. Η κατάβαση γρήγορη, ποδηλατική και άμεση με καθαρές στροφές και το μάτι να βλέπει μακριά. Η ανάβαση Υμηττού γίνεται πάντα δύο φορές και όσο πιο πρωί τόσο πιο καλά. Το Χειμώνα δε, η απόκοσμη πάχνη και η ομίχλη ενυδατώνουν και αναζωογονούν σώμα και μυαλό. Το απόλυτο σκηνικό.

Προσπαθήστε τη…αύριο κιόλας.

Καλές αναβάσεις.