Συμβουλές για νέους δρομείς

symvoules_gia_neous_dromeis_forweb

Συμβουλές για νέους δρομείς / Γενικά.

Αναρίθμητοι είναι οι λόγοι για να ξεκινήσει κανείς το τρέξιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση για να επωφεληθείς στο έπακρον τις αρετές του τρεξίματος θα πρέπει να σου γίνει συνήθεια και θα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχεις τη θέληση στην αρχή αλλά και να μην εγκαταλείψεις στην πρώτη δυσκολία. Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιοι απλοί κανόνες που μπορούν να σε βοηθήσουν σωματικά και ψυχολογικά στο νέο σου εγχείρημα.

Βρες κίνητρο.

Δε θα διαφωνήσω το τρέξιμο δεν είναι από τα πιο εύκολα χόμπι στο ξεκίνημα του. Στο μυαλό των περισσότερων είναι συνδεδεμένο με πόνο και βαρεμάρα όμως πιστέψτε με έχει να δώσει πολλά στην πορεία. Για να φτάσεις λοιπόν στο σημείο να δρέψεις τους καρπούς από την ενασχόληση σου με το τρέξιμο χρειάζεσαι ένα δυνατό κίνητρο. Η απώλεια βάρους, η βελτίωση της φυσικής και σωματικής σου κατάστασης, η εξισορρόπηση της ψυχικής σου υγείας και η ελάττωση του στρες μπορούν να γίνουν εφαλτήρια στη νέα σου προσπάθεια.

Επισκέψου το γιατρό σου.

Είναι σημαντικό να επισκεφθείς τον καρδιολόγο σου πριν ξεκινήσεις την εντατική ενασχόληση με το τρέξιμο. Η έντονη φυσική δραστηριότητα επιβαρύνει την καρδιά και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσεις στην τύχη του. Η εξέταση είναι πολύ απλή και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Τρέξε με παρέα.

Το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα αναμφισβήτητα. Ο δρομέας δοκιμάζει τις αντοχές του, την πίστη και αφοσίωση στο στόχο σε κάθε του προπόνηση αλλά η ύπαρξη παρέας που μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα κάνει την προπόνηση και τη συμμετοχή σε αγώνες πιο θελκτική. Προσοχή χρειάζεται εδώ, η παρέα να μη σε κρατάει πίσω στην προπόνηση σου αλλά να σε τραβάει μόνο μπροστά. Η συντροφιά ενός πιο έμπειρου δρομέα στην αρχή μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Τέλος, η μουσική σε κάθε περίπτωση μπορεί να σε συντροφεύσει ευχάριστα.

Επέλεξε έναν βολικό χώρο προπόνησης.

Η επιλογή του τόπου είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Ιδανικό θα ήταν να βρεις ένα στάδιο ή ένα πάρκο κάπου κοντά στο σπίτι σου ώστε να μη βλέπεις την απόσταση σαν εμπόδιο για την προπόνηση σου. Αρχικά, είναι σημαντικό να εξοικειωθείς με τον προπονητικό χώρο και να κάνεις κτήμα σου τη διαδρομή, θα γεμίσεις με αυτοπεποίθηση όταν βλέπεις τα ίδια χιλιόμετρα να περνάνε πιο γρήγορα με την πάροδο των προπονήσεων.

Αγόρασε κατάλληλο εξοπλισμό.

Το τρέξιμο είναι από τις δραστηριότητες που απαιτούν πολύ λίγα χρήματα για εξοπλισμό. Το σημαντικότερο είναι να έχεις ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια για τρέξιμο και για αυτό δε χρειάζεσαι πάνω από 60 με 70 ευρώ. Στη συνέχεια, ένα σορτσάκι (κολάν για το χειμώνα) και ένα μπλουζάκι (όχι βαμβακερό) είναι όλα όσα θα χρειαστείς τουλάχιστον για αρχή.

Τηρήσε το προπονητικό σου πρόγραμμα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένα χόμπι να σε καταπιέζει. Παρόλα αυτά η όσο το δυνατόν πιο πιστή τήρηση του προπονητικού σου προγράμματος θα κάνει τα αποτελέσματα της προσπάθειας σου ορατά με λιγότερο κόπο.

Συνδύασε το τρέξιμο με σωστή διατροφή.

Το τρέξιμο ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου, οπότε αντιλαμβάνεσαι τα οφέλη όταν η προπόνηση σου συνδυάζεται από την πρόσληψη κατάλληλων τροφών οι οποίες θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για τις προπονήσεις και θα βοηθήσουν ταυτόχρονα στην καύση λίπους. Μέσα από το pressyoulimits θα μοιραστούμε μαζί σου πολύτιμες διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν σημαντικά να πετύχεις τους στόχους σου.

Απέφυγε τους τραυματισμούς.

Οι τραυματισμοί είναι κάτι που θες να αποφύγεις όταν επιλέγεις ένα χόμπι για τον ελεύθερο σου χρόνο. Δεν αποτελεί μυστικό ότι τον πρώτο καιρό το τρέξιμο προκαλεί κυρίως κούραση και μικρο ενοχλήσεις σε διάφορα σημεία του ποδιού. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς με τον καιρό ο πόνος θα αποτελέσει παρελθόν και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια. Για να αποφύγεις τους τραυματισμούς τον πρώτο καιρό ακολούθησε κάποιους βασικούς κανόνες και δώσε τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Να είσαι υπομονετικός.

Το τρέξιμο μπορεί να το αρχίσει ο καθένας ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Η φύση μας έχει κατασκευάσει για να είμαστε ικανοί να τρέχουμε ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουμε πρωταθλητές από τη μία μέρα στην άλλη. Θέσε μικρούς εβδομαδιαίους στόχους και προσπάθησε να έχεις μια συνεχή και σταδιακή βελτίωση. Η υπομονή, η προσήλωση στο στόχο και το προπονητικό σου πρόγραμμα θα σε ανταμείψουν στην πορεία.

και τέλος…

απλά διασκέδασε το. Είναι ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου, για τον εαυτό σου.

Άσε τη διασκέδαση να σε διαπεράσει.