Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, η διαδρομή

klasikos_marathonios_h_diadromh_forweb

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, η διαδρομή/Γενικά

Ο κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι πολλά περισσότερα από έναν αγώνα διεθνούς φήμης. Αποτελεί έναν δύσκολο αγώνα αντοχής κατά τον οποίο δοκιμάζεται η αθλητική ικανότητα, η ψυχική δύναμη αλλά και η θέληση του δρομέα. Είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος που μπορεί να θέσει ένας απλός χομπίστας και να καταφέρει να μεταμορφωθεί σε έναν αθλητή και μαχητή, τόσο για τη χιλιομετρική απόσταση που καλείται να διανύσει, αλλα πολύ περισσότερο για την ίδια τη κλασική διαδρομή που δικαίως θεωρείται από τις πιο δύσκολες στον κόσμο. Πάμε όμως να τη δούμε.

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, η διαδρομή/Υψομετρικά – Κλίση

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

ACM route profile

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών, η διαδρομή/Χάρτης διαδρομής

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3629158

Αφετηρία η περιοχή του Μαραθώνα και η ομώνυμη λεωφόρος δίνουν το έναυσμα για τα πρώτα μέτρα της απαιτητικής διαδρομής. Ένα γρήγορο πέρασμα από τον ένδοξο Τύμβο της ηρωϊκής μάχης κατά των Περσών και μέχρι το δέκατο περίπου χιλιόμετρο όπου και διατρέχεις τη Νέα Μάκρη με τη διαδρομή να είναι ιδιαίτερα βατή.

Η προσέγγιση του αγώνα στα επόμενα κατά βάση 20 ανηφορικά χιλιόμετρα θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Από το 10ο μέχρι και το 17ο χιλιόμετρο ο αγώνας είναι ανηφορικός με μικρά κατηφορικά διαστήματα. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας και μετά η διαδρομή γίνεται αποκλειστικά ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ.

Καθώς διέρχεσαι από το Πικέρμι, εναλλάσονται συνεχή ανηφορικά τμήματα, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, μέχρι το 25ο χιλιόμετρο όπου σου κάνει συντροφιά ένα παρατεταμένο δύσκολο πέρασμα. Παλήνη και Γέρακας στα τελευταία 5 δύσκολα χιλιόμετρα ώστε να δώσουν τη σκυτάλη στον ανισόπεδο κόμβο του Σταυρού στο 30. Έντονη κλίση για 500 μέτρα και τα σχεδόν τελευταία υψομετρικά αποτελούν παρελθόν.

Έχεις περάσει όλες τις δυσκολίες της διαδρομής, αλλά οι δυσκολίες του αγώνα παραμονεύουν στα τελευταία δέκα χιλιόμετρα που δοκιμάζεται η ψυχική αντοχή σου.

Κατηφόρα μέχρι και την Αγία Παρασκευή και ο δρόμος γίνεται σχεδόν επίπεδος για όλο το μήκος της λεωφόρος Μεσογείου μέχρι και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Πλέον είσαι κοντά με λιγότερα από 5 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό. Κάτω από τη γέφυρα της Κατεχάκη, αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Μιχαλακοπούλου, Κηφισίας και απέχεις πλέον ελάχιστα. Αμερικάνικη Πρεσβεία, Μέγαρο Μουσικής, Πάρκο Ελευθερίας με τον τελευταίο σταθμό ανεφοδιασμού για υγρά. Στο ύψος του HILTON, η κατεύθυνση είναι προς Σύνταγμα για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μέσα από την Ηρώδου Αττικού.

Βλέπεις το στάδιο στο βάθος και είσαι λίγα μόλις μέτρα από τον τερματισμό. Προαύλιος χώρος και 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα.

Όλα τα συναισθήματα δικά σου. Τα κατάφερες !!!! Συγχαρητήρια.

Λεπτομέρειες του αγώνα, παλαιότερες συμμετοχές αλλά και σχετικές πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης.

Μη ξεχνάς, πως αν δεν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα για φέτος, υπάρχει πάντα και η επόμενη χρονιά, ενώ μπορείς να δοκιμάσεις την αντοχή σου σε μικρότερη κλίμακα στα 5 ή 10 χιλιόμετρα.