Γλυκαιμικός δείκτης

Glycemic index

Γλυκαιμικός δείκτης / Γενικά.

Μάλλον θα διάλεγες τις φλωρεντίνες… για να δούμε τελικά, διάλεξες σωστά;

Αν έπρεπε να σκεφτώ ένα επίθετο ή επιθετικό προσδιορισμό που θα συνόδευε τη λέξη διατροφή, αυτό θα ήταν αποκλειστικά η λέξη ποιοτική. Μίας υψηλής ποιότητας διατροφή ορίζεται ως ένα ομοιογενές σύνολο από ποικιλία τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Πώς όμως είναι εφικτό να γνωρίζω τη περιεκτικότητα των θρεπτικών συστατικών της διατροφής μου;

Την απάντηση εδώ έρχεται εν μέρη (και δε το λέω τυχαία το εν μέρη) να δώσει ο πιο διαδεδομένος (παγκόσμια) διατροφικός δείκτης. Glycemic index (GI) λέγεται  ή στα απλά ελληνικά γλυκαιμικός δείκτης.

Γλυκαιμικός δείκτης / Τι είναι.

Ο γλυκαιμικός δείκτης, σε πολύ ελεύθερη μετάφραση, δείχνει το πόσο αργά ή γρήγορα μία τροφή που περιέχει υδατάνθρακα ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τη δεκαετία του 80 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς το σώμα επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο τις τροφές που έχουν χαμηλό ή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τόσο διαφορετικό μάλιστα που συνέδεσαν άμεσα αυτή τη συμπεριφορά με σοβαρές επιπλοκές σε θέματα υγείας.

Από εκείνη τη περίοδο φυσικά, άπειρες δημοσιεύσεις και έρευνες ήρθαν στο φως, η γνώση σταδιακά από το εργαστήριο πέρασε στη κοινωνία και αυτά που έχουμε μάθει και με ασφάλεια μπορούμε να γράψουμε είναι πώς οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν την όρεξη, αυξάνουν την επιθυμία του οργανισμού σε υδατάνθρακα και ζάχαρη, παροτρύνουν αν μπορούσαμε να πούμε τον οργανισμό για αποθήκευση λίπους και αποτελούν τον προθάλαμο για μετέπειτα εμφάνιση διαβήτη.

Σας έπεισα;

Σίγουρα για όλα τα ανωτέρω ευθύνονται οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά έρχομαι τώρα να δικαιολογήσω το εν μέρη που χρησιμοποίησα στην αρχή του άρθρου και αφορά το πόσο αυτός ο δείκτης διαχωρίζει ποιοτικά τις τροφές. Και εδώ η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Ο γλυκαιμικός δείκτης βλέπετε απομονώνει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τροφών (όπως αναφέραμε στην αρχή, την γρήγορη ή αργή αύξηση γλυκόζης στο αίμα) και “κρίνει” μονομερώς τη τροφή με βάση αυτό το δείκτη. Απόλυτα ίσως αλλά όχι άδικα, τελικά. Σκεφτείτε έναν κλέφτη που δεν τον έχετε πιάσει επί τόπου να κλέβει, αλλά στο σπίτι του θα βρείτε ένα όπλο, μία βαλίτσα με χρήματα και μία μάσκα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δίνει τις ενδείξεις αλλά όχι τις αποδείξεις. Από το τίποτα όμως αυτή και μόνο η ένδειξη είναι fair enough για να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα. Τι άλλο θα χρειαστούμε πέραν του γλυκαιμικού δείκτη;

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε ποιοτικά τις βασικές κατηγορίες τροφών λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία.

Και για να απαντήσω στην ερώτηση την αρχική. Με μέτρο θα διάλεγα και τα δύο. Τα μανταρίνια θα διάλεγα τις καθημερινές και 1-2 φλωρεντίνες για το Σαββατοκύριακο.