Διατροφή ή Προπόνηση;

διατροφή ή προπόνηση_forweb

Διατροφή ή Προπόνηση; / Το δίλημμα.

Εάν έβαζα ένα διαδικτυακό γκάλοπ θα είχε ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα. Θα ήταν ντέρμπι ή θα κρινόταν εύκολα ο νικητής; Αυτή την απάντηση ομολογώ πώς δε τη γνωρίζω, αλλά ξέρω τι θα ψήφιζα επί του θέματος και θα επιχειρηματολογήσω για αυτό.

Η ιδανική απάντηση φυσικά είναι και τα δύο. Αλλά αν έρθει μία περίοδος στη ζωή μας, που πιεζόμαστε χρονικά, πού θα έπρεπε ιδανικά να ρίξουμε το βάρος; Πριν όμως αποφασίσουμε ας δούμε τις δύο πλευρές για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Θα επιχειρήσω ένα δικό μου brainstorming και θα προσπαθήσω να είμαι αρκετά αντικειμενικός για να πιάσω την μέση περίπτωση, όσο εφικτό και αν είναι αυτό.

Παράδειγμα 1

Είσαι περίπτωση απλού καθημερινού ανθρώπου με καθιστική εργασία και έχεις ένα αερόβιο χόμπι στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Για το χόμπι σου μπορείς και επενδύεις 3-4 ώρες την εβδομάδα και μέσα από αυτή διαδικασία διατηρείς τη φόρμα και τα κιλά σου (χωρίς υπερβολές) και δεν ακολουθείς διατροφικά στενά πλαίσια.

  • Σταματάς τη διατροφή. Ποια διατροφή; έτσι και αλλιώς δεν έκανες κάτι σοβαρό σε αυτό το θέμα. Άντε μπορεί και να πρόσεχες λίγο όταν έβαζες 2-3 κιλά, αλλά η ύπαρξη της δραστηριότητας σε βοηθάει να είσαι πάνω-κάτω εκεί που θέλεις. Οπότε no harm done.
  • Σταματάς τη δραστηριότητα. Είναι ο λόγος που σε κάνει και κρατιέσαι. Το σταματάς; Δεν έχεις χρόνο μου λες. Σίγουρα ο μεταβολισμός δεν είναι κάτι που ξεκινάει και σταματάει σε δευτερόλεπτα, αλλά έχε στο μυαλό σου πως αν συνεχίσεις το διατροφικό πρόγραμμα που δεν έχεις και δεν ανήκεις σε εκτομορφικό τύπο σώματος, που ότι τρώει το καίει χωρίς να κάνει τίποτα (ναι…ναι υπάρχουν και αυτοί ανάμεσα μας) τότε είναι θέμα ημερών η ζυγαριά να ανέβει προς τα πάνω και αρκετά γρήγορα μάλιστα.

Αποτέλεσμα: Νίκη Διατροφής

Παράδειγμα 2

Είσαι περίπτωση ερασιτέχνη αθλητή και έχεις πάρει το χόμπι σου αρκετά σοβαρά. Δε χρειάζεται να προσέχεις ιδιαίτερα γιατί έτσι και αλλιώς λιώνεις στις προπονήσεις.

  • Σταματάς τη διατροφή. Δε προσέχεις ιδιαίτερα δε σημαίνει αυτόματα ότι τρως σαβούρες. Θερμίδες σίγουρα δε μετράς γιατί λόγω εντάσεων και συνεχών προπονήσεων ότι τρως, το καις. Αν αρχίσεις όμως το αλκοόλ, τις πίτσες και τα σουβλάκια καθημερινά, πιθανά να δεις μία μικρή πτώση στις αθλητικές σου επιδόσεις. Δε μασάς όμως γιατί είσαι πάνω κάτω στα ίδια, αρκεί να λιώνεις όπως έλιωνες στις προπονήσεις.
  • Σταματάς τη δραστηριότητα. Οι πολλές θερμίδες που λάμβανες για να βγάζεις τις εντάσεις σου, με γεωμετρική πρόοδο και αφού περάσει ένα 15ημερο για να καταλάβει το σώμα σου την αλλαγή θα μετατρέψουν τη μηχανή παραγωγής ενέργειας σε μηχανή παραγωγής λίπους γύρω από την κοιλιακή χώρα. Αν φυσικά είσαι γυναίκα ξέρεις που θα βάλεις τα κιλά. Από εκεί που φεύγουν πολύ πολύ δύσκολα.

Αποτέλεσμα: Νίκη Διατροφής

Παράδειγμα 3

Είσαι περίπτωση ερασιτέχνη αθλητή που έχεις πάρει το χόμπι σου αρκετά σοβαρά και προσέχεις πολύ καλά τη διατροφή σου. Είσαι παθιασμένος και δίνεις βαρύτητα και στα δύο εξίσου.

  • Σταματάς τη διατροφή. Δες παράδειγμα 2. Δε θα διαπρέπεις πια στις επιδόσεις, αλλά θα συνεχίζεις να είσαι καλός γιατί κάνεις καλές και απαιτητικές προπονήσεις. Μπορεί να μην αισθάνεσαι το ίδιο καλά, αλλά παραμένεις δυνατός με τη πλειονότητα και δεν είσαι τόσο ανταγωνιστικός με την ελίτ.
  • Σταματάς τη δραστηριότητα.Επειδή είσαι σκύλος και οι προπονήσεις σου τρώνε χρόνο (που πια δεν έχεις), κρατάς ψηλά τη σημαία της διατροφής. Παραμένεις fit, άρα ανταγωνιστικός μόνο και μόνο επειδή είσαι fit. Μπορεί στο άθλημα σου να υστερήσεις λίγο μυϊκά αλλά στην αντοχή κρατάς για πολύ καιρό ακόμα.

Αποτέλεσμα: Ισοπαλία

Τελικός νικητής με επικράτηση 3-1: ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Οι επαγγελματίες βγαίνουν εκτός παραδειγμάτων αφού το 8ωρο της εργασίας τους αποτελεί και το 8ωρο των προπονήσεων τους με τη διατροφή να είναι το όχημα για επιδόσεις. Για όλους τους άλλους λοιπόν η διατροφή είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε για την διατήρηση του βάρους μας, όταν τα πράγματα ζορίσουν στη καθημερινότητα.

Για όλους πάντα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος και είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε που πρέπει να εστιάσετε για να μη ξεφύγετε σε κιλά μέχρι να επανέλθετε.

Πώς θα γίνει αυτό;

Μέσα από τις σελίδες του pressyourlimits και την live παρατήρηση. Εγώ βρίσκομαι ακριβώς σε αυτό το σημείο, Νοέμβριος του 13 και θα σας ενσωματώσω στον κόσμο του να παραμένεις fit χωρίς να γυμνάζεσαι.