Προπόνηση βάσης (base training)

Προπόνηση βάσης_forweb

Προπόνηση βάσης (base training) / Γενικά.

Είναι η περίοδος του χρόνου που οι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής ξεκινούν να εστιάζουν στο άθλημα που τους ενδιαφέρει μετά από μία μεταβατική περίοδο αποχής και μία αντίστοιχη περίοδο ήπιας προσαρμογής. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και το κύριο ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς θα πρέπει να προπονούμαι αυτή τη περίοδο;

Προπόνηση βάσης (base training) / Τι θα πρέπει να προσέξεις.

Ακολούθησε 4 απλούς βασικούς κανόνες και θα δεις πώς οι προπονήσεις σου θα αποκτήσουν αξία και νόημα.

Είναι σημαντικό να ξέρεις τις προπονητικές σου ζώνες.

Οι εργομετρικές εξετάσεις σου δίνουν ακριβώς αυτή τη πληροφορία που χρειάζεσαι. Αν δεν έχεις τον χρόνο ή τη θέληση ή δε γνωρίζεις από προπονητικές ζώνες τότε φρόντισε για δύο πράγματα. Περίμενε το επόμενο άρθρο που θα αναφέρουμε με λεπτομέρεια τις προπονητικές ζώνες και δεύτερο και πολύ σημαντικό φρόντισε να μην λαχανιάζεις κατά την προπόνηση (γενικά θα πρέπει να προσέχεις να μην φτάνεις στα επίπεδα προπόνησης όπου θα σε προλάβουν οι αναπνοές σου). Με αυτό τον απλοϊκό τρόπο θα δουλεύεις σίγουρα στις ζώνες 1 και 2 που είναι το ζητούμενο για την πρώτη περίοδο της βάσης.

Κάνε 4 προπονήσεις την εβδομάδα.

Τρεις (3) προπονήσεις την εβδομάδα θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος αριθμός ακόμα και αν είσαι αρχάριος. Έχει αποδειχθεί πώς ο μαγικός αριθμός για να αποσβένεις την χρονική προσπάθεια σου σε επίπεδα fitness είναι ο μαγικός αριθμός τέσσερα (4). Οπότε καλό το 3 αλλά το 4 είναι ακόμα καλύτερο. Σκέψου μόνο πως κάνοντας 4 workouts προπονείσαι περισσότερες ημέρες απ’ότι θα κάθεσαι μέσα στην εβδομάδα.

Χρησιμοποίησε τις καθημερινές.

Πετυχαίνεις δύο στόχους ταυτόγχρονα. Αφενός ο ψυχολογικός στόχος, γιατί ενσωματώνεις την προπόνηση ως τρόπο ζωής μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα και αφετέρου ο σωματικός στόχος, γιατί δε δημιουργείς μεγάλα χρονικά κενά που θα ακυρώνουν τη προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ένα πρόγραμμα Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο με μία ακόμα ελεύθερη επιλογή ημέρας είναι ιδανικότερο από ένα πρόγραμμα Παρασκευής – Σαββάτου – Κυριακής.

Να μετράς χρόνο στις προπονήσεις σου και όχι απόσταση.

Το σώμα δε αναγνωρίζει χιλιόμετρα και αποστάσεις, αλλά μόνο από χρονική διάρκεια προσπάθειας. Επίσης οι προπονήσεις σχεδιασμένες με απόσταση δημιουργούν την τάση στον αθλητή να καλύπτει την απόσταση πιο γρήγορα, κάτι που δε το θέλεις την περίοδο χτισίματος βάσης. Η χρονική διάρκεια μέσα στις ζώνες 1 και 2 είναι αυτό που ψάχνεις για αυτή τη περίοδο. Μάθε από το σώμα σου και αύξησε σταδιακά τη χρονική διάρκεια (όχι την ένταση) των προπονήσεων σου κατά τη διάρκεια της βάσης.

Ακολούθησε αυτούς τους 4 πολύ βασικούς κανόνες για 8-12 εβδομάδες και θα συνειδητοποιήσεις ότι θα έχεις κάνει άλματα στα επίπεδα της προσωπικής σου αερόβιας βάσης.

Είσαι ακριβώς σε αυτή την περίοδο. Εκμεταλλεύσου την στο έπακρο.

Καλή αρχή.