Τρέχοντας Μαραθώνιο. Η προετοιμασία

marathonios_proetoimasia_forweb

Γενικά.

Ονομάζομαι Νίκος Τσίτουρας και ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Η ποδηλασία και το downhill ήταν οι πρώτες σοβαρές ενήλικες ενασχολήσεις μου, ενώ δεν άργησα να επεκταθώ και στην ποδηλασία δρόμου, στο τρέξιμο αλλά και στο τρίαθλο. Μου αρέσουν όλων των ειδών οι αποστάσεις και ανεξαρτήτου φυσικής κατάστασης επιλέγω ψυχολογικές και σωματικές προκλήσεις για να αντιλαμβάνομαι τα όρια μου, κάθε φορά.

Ο μαραθώνιος φέτος ήταν ενα προσωπικό στοίχημα που ναι μεν κέρδισα αλλά… πάμε να το δούμε απο την αρχή όμως.

Τρέχοντας Μαραθώνιο. Η απόφαση.

Το να τρέξω στη κλασική διαδρομή ήταν μια ιδέα και μακρινός στόχος απο τοτε που ξεκίνησα το τρέξιμο, σχεδόν δύο χρόνια πίσω. Στην αρχή του καλοκαιριού, η ιδέα άρχιζε πάλι να γυρίζει στο μυαλό μου και με μερικούς σύντομους υπολογισμούς το πρόγραμμα ήταν εφικτό να βγεί μέχρι 10 Νοέμβριου και κάπως έτσι πήρα την απόφαση να ξεκινήσω προπονήσεις για τα 42 χιλιόμετρα.

Τρέχοντας Μαραθώνιο. Η προετοιμασία.

Ξεκίνησα από μέσα Ιουλίου με 5αρια τρέξιμο (pace:6min/km) κάθε δεύτερη ημέρα σε σταθερό ρυθμό και κάπως έτσι συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Αναγκαστικό break για καλοκαιρινές διακοπές και άλλη μία εβδομάδα προσαρμογής με ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα. Ο καιρός πέρναγε γρήγορα και αρχές Σεπτεμβρίου με τις εγγραφές τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν χρονικά και σκεφτόμουν οτι κάτι έπρεπε να κάνω για να μπορώ να ετοιμαστώ.

Με την εμπειρία που είχα, έφτιαξα ένα δικό μου προπονητικό πρόγραμμα σκεπτόμενος τα πάντα. Να ανεβάσω ρυθμό, να αυξήσω χιλίομετρα, να δυναμώσω τα πόδια μου και να έχω και μέρες ξεκούρασης. Μέρα παρα μέρα 10 χιλιόμετρα με σταθερό ρυθμό σε 6αρι pace βάζοντας σταδιακα κάθε 2 εβδομάδες δύο επιπλέον χιλιόμετρα. Αφού ένιωσα τα πόδια μου άνετα δοκίμασα να κατεβάσω τον χρόνο στα ίδια χιλιομετρα και αντικατέστησα μέσα στην εβδομάδα μια προπόνηση comfortable running σε fast pace. Κάθε Κυριακή το long run έγινε συνήθεια ανεβάζοντας τον χρόνο μου κάθε εβδομάδα 10λεπτά.

Το τελευταίο στάδιο λίγο πριν τη τελική ευθεία για τον μαραθώνιο ήταν η συμμετοχή σε αγώνες που δεν θα επηρρέαζαν το πρόγραμμα μου και θα με βοηθούσαν στο ψυχολογικό κομμάτι. Ετσι και έγινε. Στίς 6 Οκτώβριου ενα 10αρι και στις 27 Οκτωβρίου ενα 15αρι. Ήταν σχεδόν όλα έτοιμα, ο μήνας έγραφε 4 Νοεμβρίου και είχα λιγότερο από μία εβδομάδα μέχρι τον αγώνα.

Εστίασα στην καλή αποκατάσταση και σε μία άρτια διατροφική εβδομάδα για να γεμίσουν οι μπαταρίες. Δύο τρεξίματα Τρίτη και Πέμπτη απο 5 km το κάθε ένα σε χαλαρό ρυθμό αποφευγοντας σταδιακά τις ινώδεις ουσίες και τροφές, καλή υδατανθράκωση 2 με 3 ημέρες πρίν, πολλά υγρά και συμπλήρωμα μαγνήσίου για τις κράμπες.

Ήταν όλα έτοιμα. Έμενε μόνο ο αγώνας.