Το πρώτο μου τρίαθλο.

Το πρώτο μου τρίαθλο

Το πρώτο μου τρίαθλο.

Πριν από χρόνια, το 1920 – 30 κάπου στην Γάλλια, έγιναν οι πρώτες αναφορές για το λεγόμενο “Les Trois Sport” ποιος να περίμενε πως μετά από 90 χρόνια θα γινόταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα!

Για ποιον όμως είναι αυτό το άθλημα;

Η απάντηση απλή, δεν υπάρχουν ηλικίες, είναι για όλους, με περιπτώσεις να τερματίζουν επιτυχώς ακόμα και 80+ τον τελικό ironman στην Kona. Για την ακρίβεια 81 ετών ο Lew Hollander το 2011 ενώ είχε και συναγωνισμό και έναν 80 ετών.  Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως με βάση την Guardian όλο και περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων καταφεύγουν στο τρίαθλο για να διώχνουν το άγχος της δουλειάς. Έτσι έχει ως αποτέλεσμα να είναι το άθλημα με αθλητές υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου.

Τι χρειάζεται για να λάβουμε μέρος σε έναν αγώνα τριάθλου;

Για να πάρουμε μέρος σε έναν αγώνα τριάθλου χρειαζόμαστε πολύ λιγότερα πράγματα από ότι κάποιος φαντάζεται. Ένα τριαθλητικό μαγιό κ γυαλιά, ένα ποδήλατο και τέλος ένα ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος, τίποτα παραπάνω. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ πως στους πρώτους αγώνες, πάμε αναγνωριστικά και το σίγουρο είναι πως δεν θα προσπαθήσουμε ή θα έχουμε ως στόχο κάποια διάκριση. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Αυτός είναι κ ο λόγος που βλέπουμε πολλούς με κάθε είδους ποδήλατα, όπως ποδήλατα βουνού (ΜΤΒ) ή ακόμα και πόλης.

Καλό θα ήταν η αρχή να γίνει με έναν πολύ σύντομο αγώνα, απόστασης σπριντ, 750μ κολύμπι, 20χλμ ποδήλατο και 5 χλμ τρέξιμο. Τώρα γιατί λένε έναν τέτοιο αγώνα «σπριντ» όταν οι περισσότεροι χρειάζονται πάνω από 1 ώρα για να τον τελειώσουν, μην ρωτάτε εμένα. Υπάρχουν βέβαια και ανεπίσημες μικρότερες αποστάσεις, super sprint.

Είναι αλήθεια δε, πως το τρίαθλο δεν θα γίνει ποτέ τόσο δημοφιλές, όσο ο μαραθώνιος, μιας και υπάρχει ένα λόγος/πρόβλημα: η κολύμβηση!

Τι προετοιμασία όμως πρέπει να κάνουμε, για να τερματίσουμε με ασφάλεια;

Για την απόσταση σπριντ μια ενασχόληση 3-4 φορές την βδομάδα από 30-50 λεπτά είναι υπέρ αρκετή. Πρέπει τουλάχιστον μια φορά μέσα στην εβδομάδα να δουλέψουμε όλα τα αθλήματα για να συνηθίζει το σώμα. Τέλος θα ήταν μεγάλη βοήθεια αν υπήρχε ένας παλμογράφος με ζώνη στο στήθος ώστε να υπάρχει έλεγχος της προσπάθειας.

Κολύμπι.

Ξεκινώντας από το κολύμπι, αν δεν έχουμε ποτέ ασχοληθεί με αυτό, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην τεχνική και καλό είναι να κάνουμε κάποια μαθήματα για να πάρουμε μια γενική κατεύθυνση από έμπειρους προπονητές. Στην συνέχεια 30’ με έμφαση στην τεχνική κ μένοντας στο αερόβιο κομμάτι θα βοηθήσει ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με τα 750μ.

Ποδηλασία.

Στο ποδήλατο το βασικότερο όλων είναι να έχουμε ρυθμίσει σωστά την θέση ώστε να μην έχουμε κάποιον τραυματισμό από λάθος στάση σώματος. Από πλευράς προπόνησης θα πρέπει τουλάχιστον να συμπληρώνουμε 1 -2 sessions την εβδομάδα σε χαμηλού τέμπο μακράς διάρκειας άσκηση με σκοπό να συνηθίζει το σώμα στην διάρκεια του αγώνα. Όλες οι προπονήσεις, με ρυθμό βόλτας, θα πρέπει να γίνουν στο εύρος των 140 παλμών κ όχι παραπάνω, ώστε να βρισκόμαστε στο αερόβιο κομμάτι.

Τρέξιμο.

Τρέξιμο, εδω τα πράγματα είναι πιο απλά βγαίνουμε όταν έχουμε χρόνο και συμπληρώνουμε 30-40 λεπτά μέχρι τους 150 παλμούς.

Brick.

Υπάρχουν γυμναστήρια που μπορεί κάνεις να συνδυάσει μαθήματα spinning και μετά να ανεβαίνει για 30’ πάνω στον διάδρομο. Πάλι με προσοχή στους παλμούς. Αυτό το είδος άσκησης λέγεται brick και θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα μια φορά την εβδομάδα για να συνηθίσει το σώμα μας την αλλαγή από το ποδήλατο στο τρέξιμο.

Transitions.

Στο τριαθλο όμως πρέπει να τονιστεί πως υπάρχει και άλλο ένα «άθλημα» και αυτό είναι οι αλλαγές! Από την κολύμβηση στο ποδήλατο κ μετά στο τρέξιμο, ο χρόνος αυτών προσμετράται στο συνολικό. Ο χρόνος των αλλαγών έχει να κάνει με τι έχουμε επιλέξει να φορέσουμε, γενικά και για το πρώτο τριαθλο καλό θα ήταν να είναι όσο πιο απλό μπορεί να γίνει δηλ. Από το κολύμπι στο ποδήλατο, φοράμε τα παπούτσια μας και το κράνος κ φύγαμε, ενώ από το ποδήλατο στο τρέξιμο βγάζουμε το κράνος μας και φεύγουμε.

Πρέπει να τονιστεί πως αν κάποιος θα ήθελε να ασχοληθεί τόσο ούτος ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικός τότε θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο, να ακολουθήσει συμβουλές προπονητή καθώς και να προμηθευτεί ποδήλατο δρόμου / τριαθλου.

Το τρίαθλο είναι τρόπος ζωής και όχι ένας μαραθώνιος! Ζεις με αυτό κάθε μέρα και σε κάνει πιο δυνατό.

Καλή απόλαυση!