Ανάβαση Πεντέλης

Penteli

Ανάβαση Πεντέλης / Γενικά.

Στο βόρειο τμήμα της Αθήνας, προβάλλει επιβλητικό και μοναχικό το Πεντελικό όρος, γνωστό και ως Πεντέλη. Πάνω από την περιοχή των Βριλησσίων, περιβάλλεται από τον Διόνυσο, τη Κηφισιά και το Γέρακα ενώ μονοπάτια απλώνονται σε όλη τη Βόρεια κυρίως Αττική. Η Πεντέλη σε τίποτα δε θυμίζει το καταπράσινο κάποτε βουνό, όπου εμπρησμοί επί σειρά ετών το μετέτρεψαν σε ένα γυμνό από χλωρίδα και πανίδα τοπίο. Παραμένει όμως για τους λάτρεις της ποδηλασίας τόσο on όσο και οff road ποδηλατικός προπονητικός προορισμός.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Πεντέλη αποτελεί μία ποδηλατική πρόκληση αφού οι απότομες και διαρκείς κλίσεις του βουνού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε έναν αρχάριο ποδηλάτη να κάνει την υπέρβαση. Το δε σεληνιακό τοπίο με το κακό οδόστρωμα είναι ικανά να σου τσακίσουν τη ψυχολογία παραλληλίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ανάβαση προς την κορυφή με έναν ποδηλατικό γολγοθά.

Ανάβαση Πεντέλης / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

penteli_elevation_grade

Ανάβαση Πεντέλης / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3536499

Η διαδρομή ξεκινάει από το Χαλάνδρι με κατεύθυνση τη Λεωφόρο Πεντέλης και κατεύθυνση προς τα Βριλήσσια. Το βουνό σηκώνοντας το βλέμμα φαντάζει αγέρωχο ενώ η δυσκολία της ανάβασης δεν είναι ορατή. Η κλίση διαρκής αλλά στρωτή σε όλη τη Λεωφόρο Πεντέλης και διασχίζοντας τη Λεωφόρο Αναπαύσεως αρχίζουν κάποια μικρά δύσκολα κομμάτια.

Μη ξεγελιέστε όμως…η ανάβαση δεν έχει ξεκινήσει ενώ η διατήρηση του ρυθμού σε αυτό το σημείο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ένα καλό ζέσταμα. Στα φανάρια που θα συναντήσουμε κάνουμε αριστερά με κατεύθυνση τη Νέα Πεντέλη και μετά από 2 χιλιόμετρα περίπου, μας περιμένει το πρώτο απειλητικό μήνυμα του βουνού, το οποίο οφείλουμε να “καταπιούμε” αν έχουμε τη θέληση να συνεχίσουμε. Το κομμάτι αυτό είναι ικανό να μας σπάσει τον τσαμπουκά. 300 – 350 μέτρα που η κλίση ξεπερνάει το 20% και η σχέση 34-25 εφόσον ο πίσω τροχός βρει νερά σε ορθοπέταλο καθιστά το συγκεκριμένο τμήμα απροσπέλαστο. Ο 39αρης δίσκος θα φανεί αρκετά βαρύς ενώ ο compact αρκετά επικίνδυνος. Η πρόταση είναι δυναμικό πετάλι μίας ανάσας καθιστοί στη σέλα.

Η πορεία ακολουθεί τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος μας ξεκουράζει με 1 χιλιόμετρο ευθείας πριν τη διασταύρωση για το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και την ουσιαστική αφετηρία της μοναχικής ανάβασης στη Πεντέλη. Ήδη διακρίνεται η κορυφή του βουνού και ενώ τα πρώτα μέτρα παρουσιάζουν μία μέτριας δυσκολίας διαδρομή, τίποτα δε μπορεί να μας προϊδεάσει για την πολύ κοντινή δύσκολη συνέχεια.

Μετά το πρώτο χιλιόμετρο και μία σχετική οβάλ διαδρομή αρχίζουν οι πρώτες απότομες φουρκέτες και ευθείες που συνοδεύονται από κλίσεις μεγαλύτερες του 12% καταλήγωντας στη διασταύρωση για το μοναστήρι. Έχουμε πλέον διανύσει 2,5 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση και έχουμε άλλα 5 χιλιόμετρα μπροστά μας με κακό οδόστρωμα, σεληνιακό τοπίο και κλίσεις που είναι ικανές το οποιοδήποτε εύκολο γρανάζωμα για βουνά όπως η Πάρνηθα, στη Πεντέλη να θεωρείται ιδιαιτέρως βαρύ.

Η διαδρομή έχει ποδηλατικό ενδιαφέρον αφού οι κλίσεις και οι φουρκέτες εκπαιδεύουν πόδια, μυαλό και σώμα, ενώ χτίζουν ποδηλατική ψυχολογία. Τα χιλιόμετρα και ο ιδρώτας κυλάνε βασανιστικά, ενώ το μυστικό είναι η συγκέντρωση σε θετικές σκέψεις. Η σήμανση στο οδόστρωμα μετά το 5ο χιλιόμετρο σου δίνει ελπίδες και προοπτική ενώ ο τερματισμός είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Τελευταία φουρκέτα μετά τον τερματισμό και το έρημο στρατόπεδο αποτελεί την ιδανική όαση για ανασυγκρότηση δυνάμεων και φωτογραφίες σε όλο το λεκανοπέδιο που εκτείνεται μπροστά σου.

Ο αρχάριος ποδηλάτης πέραν της υπομονής που θα χρειαστεί θα πρέπει να έχει compact δισκοβραχίωνα, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο με οποιοδήποτε τελικό γρανάζι στη κασέτα μεγαλύτερο του 25. Οι πιο έμπειροι ποδηλάτες με standard δισκοβραχίωνα και 27αρι γρανάζι στη κασέτα έχουν αβαντάζ ρυθμού σε αυτό το δύσκολο βουνό.

Η πρώτη διερευνητική σου ανάβαση ολοκληρώθηκε. Πλέον η Πεντέλη θα αποτελεί και στόχο για ατομικό ρεκόρ.

Καλές διαδρομές.