Αγώνες χρονομέτρου μεταβλητού ρυθμού.

triathlon

Αγώνες χρονομέτρου / Γενικά.

Στους αγώνες τριάθλου ή αγώνες ατομικής χρονομέτρησης, θέλοντας και μη τα στοιχεία της φύσης είναι αυτά που καθορίζουν την έκβαση του αγώνα. Όσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο μεγαλώνει κ η αντίσταση από τον αέρα. Θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως όλα τα αεροδυναμικά βοηθήματα, αερο-μπάρες, τιμόνια ΤΤ, κράνη, κ τροχοί επηρεάζονται από την σχετική ταχύτητα. Αυτή ορίζεται με την επίδραση της ταχύτητας του ανέμου στη δική μας ταχύτητα. Λ.χ. αν ο αέρας έχει ταχύτητα 15χλμ την ώρα και η ταχύτητα μας είναι 30 τότε η σχετική είναι 45χλμ εφόσον έχει την ίδια φορά με εμάς.

Η ικανότητα μας να πάμε “γρήγορα” στους αγώνες χρονομέτρου / τριάθλου στο αγώνισμα της ποδηλασίας επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες:

 • Μετωπική επιφάνεια (Frontal Area)
 • Ταχύτητα Ανέμου
 • Συντελεστής wind drag
 • Πυκνότητα αέρα (Air intensity)
 • Βάρος (weight) – ΣΥΝΟΛΙΚΟ
 • Συντελεστής κύλισης (Coefficient of rolling)
 • Κλίση (grade)
 • Αντίσταση αέρα (wind resistance)
 • Αντίσταση κύλισης (Rolling resistance)
 • Στροφάρισμα (Cadence)
 • Ταχύτητα (προφανώς)
 • Και φυσικά Ισχύς (w)

Υπάρχουν κ άλλοι ακόμα παράγοντες με μικρότερη σημασία.

Επειδή την ώρα της χρονομέτρησης δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τα παραπάνω, παρά μόνον ταχύτητα, cadence και παραγόμενη ισχύ θα επικεντρωθούμε σε αυτούς τους 3 παράγοντες.

Functional Threashold Power

Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει στην παρούσα φάση να εξηγήσουμε και τι είναι το FTP ή αλλιώς το Functional Threshold Power που αναφέρεται παρακάτω. Ο μαγικός αυτός αριθμός, με πολύ απλά λόγια είναι η μέγιστη ισχύς που μπορεί ο αθλητής να κρατήσει για 20’ ή 1 ώρα (ανάλογα πάντα τους στόχους μας) και τον παίρνουμε είτε από τεστ εργομέτρησης είτε με τον παραδοσιακό τρόπο δοκιμής στον δρόμο.

Παράδειγμα

Με τα παραπάνω λοιπόν εργαλεία, θα δουλέψουμε σε 1 υποθετικό παράδειγμα.

Ένας αθλητής 75 κιλών με FTP = 250w καλείται να αγωνιστεί σε ατομική χρονομέτρηση (sprint race) 20χλμ. Δηλαδή 10χλμ – αναστροφή – και επιστροφή 10χλμ. Στην διαδρομή παρατηρείται αέρας με ταχύτητα 15 χλμ/ώρα σε φορά αντίθετη από αυτήν που κινείται ο ποδηλάτης πριν πραγματοποιήσει την αναστροφή (κόντρα αέρας) ο οποίος μετατρέπεται σε “σύμμαχος” κατά την διάρκεια της επιστροφής στο τερματισμό. 

Έτσι με την βοήθεια του analytic cycling και της εφαρμογής «Bike calculator» εξετάζουμε τα εξής σενάρια:

example

Συμπεράσματα

Ανάλογα με την στρατηγική που ακολουθήσουμε υπάρχει ένα όφελος της τάξης των 21”-42” διαφορά πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε πως ένα πολύ ακριβό κράνος χρονομέτρου μας δίνει όφελος 10”-15” για αυτήν την απόσταση! Όσο πιο γρήγορα λοιπόν κινούμαστε τόσο μικρότερο είναι το όφελος ανά watt παραγόμενης ισχύος.

Μέσα από την προπόνηση μπορούμε να βρούμε πόσο παραπάνω από το FTP μας μπορούμε να κινηθούμε πριν εξαντληθούμε.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να κατανοήσουμε πως δεν πρέπει να “σώσουμε” τον εαυτό μας την στιγμή που θα κινούμαστε με κόντρα αέρα. Είναι εκείνη η στιγμή που θα έχουμε το μεγαλύτερο κέρδος ως προς την παραγόμενη ισχύ.