Εξοπλισμός για downhill

downhill exoplismos

Εξοπλισμός για downhill / Γενικά.

Η γνωριμία μου με το downhill έγινε σταδιακά. Δεν πήρα ένα ποδήλατο κατηγορίας downhill και κατέβηκα την πρώτη πλαγιά. Έγινε σιγά σιγά και με πολλές δοκιμές στο τι μου αρέσει και τι όχι. Ένα κομμάτι της εξέλιξης ειναι και ο εξοπλισμός του αναβάτη. Για να κάνεις καταβάσεις σε ποδηλατικά μονοπάτια (και όχι μόνο) τα όποια είναι κακοτράχαλα και με μεγάλη κλίση θα χρειαστείς εξοπλισμό. Αυτό είναι και το θέμα που θα αναπτύξω όσον αφορά τον εξοπλισμό και την σωστή επιλογή του.

1.Κράνος και μάσκα.

Πρώτα απο όλα είναι το κράνος. Το κράνος στο downhill είναι αρκετά σημαντικό και θα πρέπει να είναι κλειστού τύπου full-face. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν νούμερα, τα οποία προκύπτουν απο την περίμετρο του κεφαλιού μας. Με την βοήθεια μιας μεζούρας μπορούμε να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάζουμε το κράνος γιατί τα μαξιλαράκια απο εταιρεία σε εταιρεία αλλάζουν, ακόμα και από μοντέλο σε μοντέλο.

Downhill helmets

H μάσκα αποτελεί εξίσου σημαντικό κομμάτι όπως τα γυαλιά ηλίου. Κύριος λόγος είναι να μην μπει κάτι στο μάτι, σκόνη, βροχή, λάσπη ακόμα και κλαριά, εμπόδια δηλαδή τα όποια θα μας κάνουν να χάσουμε τον έλεγχο ή να τραυματιστούμε. Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι να έχουν καλό εξαερισμό για να μην θολώνουν.

2.Θώρακας.

Το κομμάτι του θώρακα είναι απο τα πιο βασικά γιατι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας. Υπάρχουν πολλά είδη και πολλές κατηγορίες. Εδώ το μέγεθος είναι πιο συμβατό με το τί φοράμε οπότε και πιο εύκολο στο να βρούμε το σωστό μέγεθος, αν πάλι θέλουμε να παραγγείλουμε απο το Internet καλό θα ήταν να μετρήσουμε την περιφέρεια του στήθους. Αυτο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι ενισχύσεις και τα προστατευτικά του μέρη. Ένας καλός θώρακας έχει προστατευτικό πλάτης, στήθους, ώμους, αγκώνες μέχρι τον καρπό και αυτά θα πρέπει να τα νιώθουμε καλά επάνω μας.

3.Γάντια.

Εδώ χρειάζεται να είναι σωστό το νούμερο και να έχει καλό υλικό απο την μέσα μεριά που θα κολλάει στο τιμόνι και στην μανέτα. Το νούμερο το υπολογίζεις μετρώντας απο την γραμμή του καρπού στην μέσα μερια της παλάμης μέχρι το μεγάλο δάχτυλο επάνω.

4.Crash pad.

Το crash pad είναι ένα κολάν κοντό με ενίσχυση είτε απο πλαστικό είτε απο αφρολέξ στο ισχίο δεξιά και αριστερά όπως και στην ουρά. Αυτό βοηθάει σε περίπτωση πτώσης για προστασία σε λεκάνη και μοιρούς.

5.Επιγονατίδες / Επικαλαμίδες.

Το σύνηθες σε αυτο το κομμάτι είναι τα δύο μέρη να είναι ενωμένα ώστε να μην υπάρχει κενό κάτω απο το γόνατο. Αυτό πού πρέπει να προσέξουμε είναι να έχει καλής ποιότητας κούμπωμα για να μένουν σταθερές πανω στο πόδι και να μην πέφτουν κατα την διάρκεια της κατάβασης όπως επίσης να μην είναι τόσο σφιχτές και ενοχλούν πίσω απο το γόνατο. Η ποιότητα και εδώ διαφοροποιείται ανάλογα με τα υλικά που θα είναι κατασκευασμένες.

6.Παπούτσια.

Καλό θα ήταν τα παπούτσια να έχουν μια ενίσχυση στο μπροστινό μέρος έτσι ώστε όταν υπάρχει κάποια πρόσκρουση σε πέτρα ή βράχο να μην σπάσουμε κάποιο δάχτυλο. Πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην κίνηση του πέλματος και να ειναι flat από κάτω για να μπορεί να γατζώνεται στο πετάλι. Στην περίπτωση που υπάρχει ευαισθησία στον αστράγαλο καλό θα ήταν να φοράμε και μια επιστραγαλίδα.

Συντήρηση εξοπλισμού.

Για την συντήρηση του εξοπλισμού καλό θα ήταν να ξεπλένεται απλά με καθαρό νερό μετά απο κάθε βόλτα και να μένει ανοικτός ο εξοπλισμός για να αερίζεται καλά να μην μουχλιάσει. Μια φορά στο τόσο με λίγο απορρυπαντικό μαζι με το ξέβγαλμα για τα μικρόβια λόγω του ιδρώτα. Τέλος κοιτάμε για τυχόν φθορές σε ιμάντες, λουριά που πιθανόν να θέλουν αντικατάσταση.

Το σημαντικότερο όλων είναι η διασκέδαση, να κάνεις το άθλημα που αγαπάς με ασφάλεια χωρίς τραυματισμούς και να έχεις μία υπέροχη και ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε κατάβαση.

Καλή κατάβαση λοιπόν…