Ποδηλασία και βάρος.

podilasia kai baros

Ποδηλασία και βάρος / Γενικά.

Όσοι είναι ενεργοί ποδηλάτες, από απλούς ερασιτέχνες και χομπίστες μέχρι επαγγελματίες έχουν μία τάση να ασχολούνται με γραμμάρια και κιλά. Στους επαγγελματίες τα πράγματα σαφώς είναι αρκετά απλά αφού τόσο ο εξοπλισμός, όσο και το σωματικό βάρος έρχονται να δέσουν με ένα σύνολο άκρως ανταγωνιστικό με βλέψεις για πρωταθλητισμό. Όταν όμως η ποδηλασία έχει κύρια χαρακτηριστικά μίας απλής ενασχόλησης, έστω  και αγωνιστικής σε ερασιτεχνικό επίπεδο αλήθεια το βάρος πόσο σημαντικός παράγοντας μπορεί να αποτελέσει ώστε να βλέπουμε διαφορές στις επιδόσεις; Έχουν νόημα οι επενδύσεις σε 100αδες ευρώ για ελαφρύτερο εξοπλισμό; Είναι ο βασικός παράγοντας που θα μας κάνει καλύτερους ποδηλάτες;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε μέσα από έρευνα και ανάλυση, σε πραγματικές συνθήκες δρόμου και ανηφόρας. Εξάλλου το βάρος έχει επίδραση είτε θετική, είτε αρνητική όταν το έδαφος στο οποίο κινούμαστε έχει κλίση. Αν θα είναι σύμμαχος ή αντίπαλος εξαρτάται με το αν κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε αντίστοιχα. Ποδηλασία και βάρος λοιπόν το θέμα μας και είμαστε έτοιμοι να δούμε το τεραίν που θα πειραματιστούμε και δε θα αποτελέσει έκπληξη, θα είναι ο Υμηττός.

Ποδηλασία και βάρος / Ανάλυση διαδρομής.

Θα κατακερματίσουμε τον Υμηττό σε 4 προπονητικά laps ενώ ενδιάμεσα θα έχουμε και 2 5λεπτα laps ενεργητικής αποκατάστασης.

Lap 1

lap1

Μετά τα ήπια υψομετρικά από το ύψος του Παπάγου εκτείνεται ένας προπονητικός τοίχος που ξεκινά από το ύψος της Αττικής οδού και έχει μήκος 1,16-1,17km. Το κομμάτι το συγκεκριμένο έχει δύο σκληρές ανηφόρες και στόχος προπονητικά είναι να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά από ένα καλό ζέσταμα (τουλάχιστον 20 λεπτών) που θα έχουμε πραγματοποιήσει.

Lap 2

lap2

Από τη διασταύρωση με το κεντρικό δρόμο που οδηγεί στις κεραίες έχουμε ένα προπονητικό δεκάλεπτο στο 80 – 85% maxHR. Το δεκάλεπτο εκτείνεται μέχρι περίπου την ένδειξη 4km στο οδόστρωμα για Υμηττό.

Lap 3

lap3

Όταν τα δέντρα μας εγκαταλείπουν μετά το πέρας του κατηφορικού κομματιού μέχρι την ένδειξη 1000 μέτρα από τη κορυφή του βουνού εκτείνεται το τρίτο Lap. Όπως και το προηγούμενο lap αντιμετωπίζεται στο 80-85% maxHR.

Lap 4 / Final km

lap4

Το τελευταίο χιλιόμετρο χωρίς ξεκούραση ανεβαίνει αγωνιστικά, δίνοντας ότι έχουμε μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Οτιδήποτε >90% max HR είναι καλοδεχούμενο.

Ποδηλασία και βάρος / Δεδομένα και μεθοδολογία.

Για την πραγματοποίηση της άσκησης έγιναν συνολικά 6 προπονήσεις σε διάστημα 2 εβδομάδων, από 30 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου. Οι 5 πρώτες χωρίς extra βάρος ενώ η τελευταία με extra βάρος 6 κιλών. Ο στόχος ήταν να προσεγγίσουμε το θέμα ποδηλασία και βάρος από την αρχή ενσωματώνοντας την πρώτη προπόνηση η οποία αποτελεί την αρχή μίας προσπάθειας και θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την σύγκριση με την τελευταία και φορτωμένη με κιλά προπόνηση σε ανηφορικό τεραίν. Οι ενδιάμεσες θα δείχνουν την ποδηλατική βελτίωση και για αυτό το λόγο στα γραφήματα θα εμφανίσουμε την προτελευταία όπου η βελτίωση θα είναι η μέγιστη δυνατή.

Στη συνέχεια του επόμενου άρθρου Ποδηλασία και βάρος θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης μαζί με χρήσιμα συμπεράσματα. Ελπίζουμε να εχουμε καταλήξει σε 2-3 από τα βασικά ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή.