Ποδηλασία και βάρος. Η άσκηση.

Baros_Podilasia

Ποδηλασία και βάρος / η συνέχεια.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου Ποδηλασία και βάρος θέσαμε τα ερωτήματα και ορίσαμε και το πεδίο έρευνας για την συγκεκριμένη άσκηση. Έξι διαλειματικές προπονήσεις στον Υμηττό σε περίοδο 15 ημερών με την τελευταία προπόνηση να εκτελείται με extra βάρος 6 κιλών.

Ποδηλασία και βάρος / Σταθερές και μεταβλητές.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην ίδια διαδρομή, με τον ίδιο εξοπλισμό και τον ίδιο αναβάτη. Περίοδος της ημέρας, διατροφή και ενυδάτωση κατ’αντιστοιχία για όλες τις προπονήσεις. Καιρικές συνθήκες ελάχιστα μεταβλητές αφού η περίοδος που επιλέχτηκε η πραγματοποίηση της άσκησης Ποδηλασία και βάρος δεν είχε μεγάλες διακυμάνσεις. Μικρές μεταβολές σε καρδιακή συχνότητα και cadence (στοφάρισμα), αποδεικνύοντας πώς τόσο η προσπάθεια όσο και η τακτική είναι  απόλυτα συγκρίσιμες από προπόνηση σε προπόνηση.

Οι μεταβλητές της άσκησης έχουν να κάνουν με το φορμάρισμα του αναβάτη με την πάροδο των ημερών (επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει την αρχική υπόθεση) και φυσικά οι συνθήκες της τελευταίας προπόνησης με τα 6 κιλά υπέρβαρο.

Ποδηλασία και βάρος / Διαγράμματα.

Δε θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες αλλά θα μείνω σε δύο διαγράμματα που βγάζουν αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Από τις 6 προπονήσεις θα επιλεχτούν συγκεκριμένα 3 προπονήσεις για την ανάλυση.

  • Μπλε γραμμή: Πρώτη εισαγωγική προπόνηση (31.08.2013).
  • Πράσινη γραμμή: Προτελευταία προπόνηση κατά την οποία ο ποδηλάτης αρχίζει και βελτιώνεται αισθητά (11.09.2013).
  • Κόκκινη γραμμή: Τελευταία προπόνηση, 2 ημέρες μετά (13.09.2013) από την καλύτερη σε επιδόσεις προπόνηση. Η κόκκινη προπόνηση γίνεται με extra βάρος 6 κιλών.

Μέση ταχύτητα/lap.

avg speed

Αγωνιστική χρονομέτρηση τελευταίου χιλιομέτρου (seconds).

last km

Ποδηλασία και βάρος / Συμπεράσματα.

Οι κόκκινες ενδείξεις δείχνουν αντίστοιχα χειρότερα αποτελέσματα σε όλους τους δείκτες. Με τον αναβάτη να βρίσκεται σε περίοδο φόρμας παρατηρούμε πώς το extra βάρος των 6 κιλών είναι ικανό σε ανηφορικές διαδρομές να φέρνει στατιστικά χειρότερα αποτελέσματα συγκρινόμενα ακόμα και με την πρώτη εισαγωγική προπόνηση. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τον ρόλο που παίζει το επιπλέον βάρος στην ποδηλασία, ειδικά όταν στην εξίσωση ενσωματώνονται υψομετρικές διαφορές.

Για να είμαστε όμως περισσότερο δίκαιοι και ακριβείς, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ποδηλάτες με διαφορετικά βάρη για πολλούς λόγους. Είναι σύνηθες ένας βαρύτερος ποδηλάτης να ανέβει μία ανηφόρα πιο γρήγορα από έναν ελαφρύτερο ποδηλάτη και αυτό διότι το σωματικό βάρος σχετίζεται άμεσα με τη παραγόμενη ισχύ. Το extra βάρος μπορεί κάλλιστα να αποτελεί μυϊκό βάρος ή ο ποδηλάτης να είναι δουλεμένος καλύτερα προπονητικά.

Η σύγκριση όμως αποκτά αξία όταν παρατηρούμε τις ατομικές μας επιδόσεις και κάνουμε την σύγκριση με τον εαυτό μας και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Μη ξεχνάμε πώς η αισθητή μείωση βάρους μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Βελτιώνουμε ποιοτικά τα κιλά μας, βελτιώνουμε ποιοτικά τον εξοπλισμό μας ή βελτιώνουμε ποιοτικά και τα δύο. Η σειρά που τα αναφέρω είναι και η σειρά που τα προτείνω.

Αποκτούμε το baseline σαν ποδηλάτες και βελτιώνουμε την αρχική φυσική μας κατάσταση και εν συνεχεία πειραματιζόμαστε ελαφρώς σε καλύτερο εξοπλισμό. Με τον καιρό και εφόσον συνεχίζουμε, οι απαιτήσεις τόσο από το σώμα μας όσο και από τον εξοπλισμό μας αυξάνονται και η βελτίωση είναι διαρκής και συνεχής. Κάποια στιγμή η καμπύλη θα σταθεροποιηθεί και η βελτίωση που θα αντιλαμβανόμαστε θα είναι αισθητά μικρότερη.

Έχει έρθει η στιγμή να θεωρήσουμε πώς οι επιδόσεις μας αποτελούν ένα αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Δεν είμαστε οι ποδηλάτες που ξεκινήσαμε πριν μήνες.

Από κει και πέρα, κάθε γραμμάριο κοστίζει τόσο σε ευρώ όσο και σε λίτρα ιδρώτα.

Σε κάθε περίπτωση το lean τόσο σε σώμα όσο και σε εξοπλισμό είναι ενεργειακά αποδοτικότερο και ποιοτικά καλύτερο. Ξεκινάμε πρώτα από το σώμα όμως.