Αιματοκρίτης και παντζάρια

pantzaria

Αιματοκρίτης και παντζάρια / Γενικά.

Στον απόηχο του σκανδάλου doping του Lance Armstrong μάθαμε όλοι οι εκτός του Pro Tour μερικά πράγματα που παίζονται πίσω από τα φανταχτερά χρώματα των μεγάλων γύρων και διοργανώσεων. Ερυθροποιητίνη (EPO), μεταγγίσεις αίματος και πολλά άλλα που ακούγονται τρομακτικά. Αρκετό ενδιαφέρον έχει η αναφορά του Tyler Hamilton στο βιβλίο του The secret race, οτι ο γιατρός και προπονητής του Lance, Michele Ferrari εκτός από τα διάφορα “μαντζούνια” που τους έδινε, τόνιζε πάντα τα εξής πριν απο αγώνες:

  • Nα είστε πάντα πολύ αδύνατοι.
  • Να είστε πάντα πολύ fit.
  • Να έχετε πάντα τον αιματοκρίτη σας ψηλά.

Τα 2 πρώτα μου φάνηκαν πολύ λογικά και αναμενόμενα (στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά για την σχέση βάρους και απόδοσης σε watt), αλλά ο αιματοκρίτης τι ρόλο θα μπορούσε να έπαιζε;  Αυτό ήταν το έναυσμα για μια προσωπική έρευνα.

Γιατί ο αιματοκρίτης;

Ο αιματοκρίτης αποτελεί την μονάδα μέτρησης όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.  Τα ερυθρά αιμοσφαίρια εκτός των άλλων μεταφέρουν οξυγόνο στο μυικό σύστημα, συνεπώς περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, περισσότερο οξυγόνο!  Ο Michele Ferrari δεν ζήταγε τίποτα περισσότερο από την φυσική ή τεχνική (με doping) οξυγόνωση του σώματος μέσω του αίματος.

“Έχοντας αυτό σαν βάση θέλησα να βρω πώς θα μπορέσω μέσα από φυσικά και υγιεινά μέσα να αυξήσω τον αιματοκρίτη μου.”

Δυστυχώς μετά από σχετικές αιματολογικές εξετάσεις έμαθα πώς έχω Μεσογειακή αναιμία και συνεπώς όχι καλές τιμές αιματοκρίτη. Αυτό σημαίνει ότι για κληρονομικούς λόγους, ο οργανισμός μου παράγει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια σε σύγκρίση με τον φυσιολογικό μέσο όρο, όπου για έναν άντρα κυμαίνεται στις τιμές 40 -42. Σύμφωνα με την World Anti-Doping Agency (WADA) οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 50 θεωρείται ντόπινγκ και εγώ είχα ένα ωραιότατο 36,9.

“Πώς όμως μπορεί να βελτιωθεί αυτό;”

Έπεσα με τα μούτρα στο διάβασμα και εκτός των άλλων βρήκα ότι τα παντζάρια αυξάνουν την οξυγόνωση του σώματος. Μια έρευνα του πανεπιστημίου Exeter που πραγματοποιήθηκε σε 10 αθλητές, μετά από ημερήσια κατανάλωση 500ml χυμού παντζάρι  παρατηρήθηκε έως και 16% αύξηση της επίδοσης τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να το δοκιμάσω. Σε πρακτικό επίπεδο για να έχεις 500ml χυμού θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις στον αποχυμωτή κάτι λιγότερο από 1 κιλό παντζάρια την κάθε φόρα.

Εκτός από την μέτρια γεύση την οποία βελτιώνεις με καρότα, πορτοκάλια και ότι άλλο σκεφτείς, το φούσκωμα που έχεις κάθε φορά δεν περιγράφεται. Δεν σχολιάζω το χρώμα των ούρων που στην αρχή τρομάζει. Μετά από στρατιωτική πειθαρχία για περισσότερο από μήνα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις σε επιδόσεις έκανα πάλι εξετάσεις αίματος. Ο αιματοκρίτης κολλημένος στο 37.

Ούτε καν μία μονάδα πάνω. Δεν θα πω ότι απογοητεύτηκα γιατί πολλές φορές οι έρευνες που διαβάζουμε και έχουν αποτέλεσμα σε ένα συγκεκριμένο target group δε σημαίνει οτι απαραίτητα θα έχουν αποτέλεσμα και πάνω μας. Δεν θέλω να είμαι αποτρεπτικός πάνω στα παντζάρια, που παρεπιπτόντως είναι και της μόδας (κυκλοφορούν και εμφιαλωμένοι χυμοί παντζαριών) αλλά σίγουρα μην περιμένετε να σπάσετε και ατομικά ρεκόρ με αυτή τη μέθοδο.

Οι εμπειρίες ενός τριαθλητή…