Αγώνας 10 μιλίων στο Ολυμπιακό χωριό. Race report.

10Μ olympic race

Αγώνας 10 μιλίων στο Ολυμπιακό χωριό. Race report.

Η αρχή.

Τα έχουμε πει και γράψει εδώ. Έμαθα για τον αγώνα μέσα από το δικό μας site και ενώ η αρχική σκέψη αφορούσε ένα τρέξιμο στα 6km χαλαρό, μετά από ώριμη σκέψη μερικών δευτερολέπτων αποφάσισα να κατέβω για τα 16km. Είχα ένα μήνα να προετοιμαστώ και ανέβηκα αμέσως στο εργόμετρο. Η δική μου προετοιμασία δεν αφορούσε το συγκεκριμένο event, αλλά από αρχές Νοέμβρη έχω ξεκινήσει προπονήσεις βάσης για τη νέα ποδηλατική περίοδο. Ο στόχος για τον αγώνα ήταν ένα τρέξιμο αντοχής και το μόνο που με ενδιέφερε ήταν οι ανάσες.

Κυριακή πρωί.

Εάν δεν είχα δεσμευτεί δημόσια, δε θα σηκωνόμουν την Κυριακή από το κρεβάτι. Διάθεση μέτρια, πόδια βαριά και με ένα στεγνό πρωινό γεύμα και αρκετό νερό αναχώρησα για το Ολυμπιακό χωριό. Καιρός ιδανικός για τρέξιμο με ελαφρύ αεράκι, λίγο κρύο και ελάχιστος ήλιος. Ο αγώνας 10 μιλίων ή 16 χιλιομέτρων θα έβγαινε με τις καλύτερες για την εποχή συνθήκες. Φτάνοντας στον χώρο του αγώνα, ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου. Μουσική να σε καλωσορίζει, parking μεγάλο και ο κόσμος σιγά σιγά να μαζεύεται. Ένας μικρός σκυλάκος ήταν στην είσοδο του σταδίου αλλά ακόμα ήταν πρωί για εκείνον. Ήξερα ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση.

 dog

Οργάνωση.

Λίστες αναρτημένες για να βρεις τον bib αριθμό σου και σε δευτερόλεπτα παραλάμβανες έναν φάκελο με το τσιπάκι της χρονομέτρησης. Η διοργάνωση ενημέρωνε συνέχεια τους συμμετέχοντες μέσω μικροφωνικών εγκαταστάσεων για πληροφορίες φύλαξης, παραλαβής φακέλου και διαδρομής, ενώ έδινε και χρήσιμες πληροφορίες για νέους δρομείς. Το μοναδικό ψεγάδι ήταν οι 2 τουαλέτες για 500+ συμμετέχοντες, αλλά εγώ προσωπικά το θεωρώ ψεγάδι.

Αγώνας 10 μιλίων.

Λίγο πριν τις 10.00 και ο κόσμος με πολύ υπομονή και καθόλου άγχος είχε στηθεί στην γραμμή εκκίνησης. Τα 16χιλιόμετρα αποτελούν ένα ψυχολογικό milestone για πολύ κόσμο για να μην συμμετέχει ακόμα σε τέτοιες διοργανώσεις και από τις συμμετοχές διέκρινες ότι το event αφορά κυρίως ένα δρομικό κοινό υψηλών επιδόσεων και απαιτήσεων με ιδιαίτερα χαμηλό ανταγωνισμό. Αγώνας 10 μιλίων και η ώρα 10.00 ακριβώς. Εκκίνηση. Ομαλό τρέξιμο σταθερού ρυθμού, λίγο ανηφόρα, ήπια κατηφόρα 2,5 χιλιομέτρων κυκλώνοντας το χωριό, αντίστοιχη ήπια ανηφόρα από παράλληλο δρόμο, επανέλαβε 3 φορές. Με ελάχιστα φορτισμένο Garmin, η απόφαση μου ήταν να τρέξω χωρίς εξοπλισμό. Με οδηγό μόνο τις ανάσες. Είχα έτοιμα δύο 45λεπτα tracks στο κινητό και ο γενικός στόχος μου ήταν να τρέξω χωρίς λαχάνιασμα, να τερματίσω πριν σταματήσει η μουσική. Κάτω από 90 λεπτά και θα ήμουν happy.

Αρκετός κόσμος να υποστηρίζει και να παροτρύνει. Αρκετές οικογένειες και παιδιά. Ζήλεψα και ήθελα και εγώ, αλλά φρόντιζα να χαιρετάω και να γνέφω χαμογελαστά σε όλα τα παιδιά. Με είχε πιάσει ο πολιτισμός μου, ενώ η ψυχολογία μου ανέβαινε όσο ανέβαιναν τα bpm της μουσικής. Ο πρώτος γύρος βγήκε καλά και ο δεύτερος ιδανικά. Είχα βρει ρυθμό και άρχισα να μην ακούω τις ανάσες μου, ενώ άκουγα μόνο τις ανάσες των υπολοίπων. Είμασταν ένα γκρουπ το οποίο λεπτό με το λεπτό έχανε κόσμο. Στις ανηφόρες πάταγα, στις κατηφόρες κράταγα. Τα τελευταία χιλιόμετρα θα ήταν ανηφορικά και είχα αφήσει κάβα δυνάμεων. Το λαχάνιασμα πλέον θα μου έκανε συντροφιά στο τέλος και φρόντισα όπως πάντα να τερματίζω αγωνιστικά. Η μουσική έπαιζε ακόμα και το ωραίο και ξεχωριστό μετάλλιο ήταν η επιβράβευση της προσπάθειας.

“Συγχαρητήρια στον δρομέα, ο οποίος κράτησε το πλαστικό μπουκαλάκι με το ισοτονικό ενώ έτρεχε και αφού βρήκε μπλε κάδο ανακύκλωσης το πέταξε εκεί. Ειλικρινά με ενέπνευσε και έδωσε το παράδειγμα.”

O αγώνας 10 μιλίων ήταν πραγματικό πρότυπο αγώνα. Πολιτισμός, οργάνωση και διάθεση με 5 μόλις ευρώ συμμετοχή. Όλα ξεκίνησαν και τελείωσαν ιδανικά με διοργανωτές που κάνουν τη ζωή εύκολη σε όλους. Από την αρχική αίτηση μέχρι και την τελική αναχώρηση από το στάδιο. Ευχάριστη έκπληξη η αυτόματη αποστολή ενημερωτικού email την ώρα του τερματισμού με τον προσωπικό χρόνο επίδοσης και τα ενδιάμεσα περάσματα. Το τελικό ranking ήρθε και αυτό αυτόματα την ώρα που ολοκληρώθηκε ο αγώνας.

Συγχαρητήρια σε όλους. Του χρόνου θα είμαστε πάλι εκεί.