Ανάβαση Ταΰγετου

taygetos_mountain

Ανάβαση Ταΰγετου / Γενικά.

Ο αυτοκράτορας της Πελοποννήσου ή αλλιώς και Πενταδάκτυλος. Ζει ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία και η ψηλότερη κορυφή του φτάνει λίγο παραπάνω από τα 2400 μέτρα. Κοιτώντας από τη Σπάρτη η οροσειρά του Ταΰγετου ξεπροβάλει περήφανη έτοιμη να υποδεχτεί όποιον επιθυμεί να συνδυάσει διακοπές με περιπέτεια, ανάγκη με αναζήτηση. H ασφάλτινη ανάβαση Ταΰγετου έχει ως αφετηρία τη πόλη της Σπάρτης με κατεύθυνση τη Καλαμάτα. Ο δρόμος αποτελεί την ένωση των δύο μεγάλων πόλεων με συνολικό μήκος 50+ χιλιόμετρα. Η ανάβαση Ταΰγετου από την πλευρά της Σπάρτης έχει μήκος 24χλμ και ο ποδηλάτης θα πρέπει να ανέβει υψόμετρο λίγο περισσότερο από 1600 μέτρα μέχρι να ξεκινήσει η κατάβαση για Καλαμάτα.

Ανάβαση Ταΰγετου / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

taygetos

Ανάβαση Ταΰγετου / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3802390

H ανάβαση Ταΰγετου από τη Σπάρτη ξεκινάει με στρωτές κλίσεις μέχρι και τα πρώτα χωριά στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λακωνίας. Ιδανικές συνθήκες για ένα καλό ζέσταμα ενώ η ανάβαση μέσα από τα χωριά με τις κληματαριές και τις πηγές δίνει έναν αέρα αυτοπεποίθησης. Μετά το 6ο περίπου χιλιόμετρο το τοπίο αλλάζει και μπαίνουμε στο βουνό. Η διαφορά θερμοκρασίας κάνει αισθητή τη παρουσία της, ενώ ο Δυτικός Πουνέντης σε περάσματα ανάμεσα στα όρη μπορεί να σε αντιμετωπίσει επιθετικά. Στο σημείο αυτό ξεκινάνε οι πρώτες φουρκέτες ενώ η κλίση αρχίζει τις αυξομειώσεις θυμίζοντας σε πολλά τα αντίστοιχα πατήματα της ανάβασης Υμηττού. Το σκηνικό αυτό συνεχίζεται για 2-3 χιλιόμετρα όταν μπροστά μας ξεπροβάλει η ομορφιά του φυσικού τοπίου.

Αναρριχητικό πάρκο Λαγκάδας.

Οι λάτρεις της αναρρίχησης γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα μέρη τα οποία είναι ακουστά σε όλη την Ελληνική επικράτεια ενώ το φυσικό τοπίο καθηλώνει το μυαλό από μαγευτικές εικόνες και μοναδικά συναισθήματα. Οι κλίσεις ανάβασης Πάρνηθας εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να δώσουν χρόνο στον επισκέπτη για τις απαραίτητες ανάσες. Τα επόμενα χιλιόμετρα για την ανάβαση Ταΰγετου προμηνύονται αρκετά δύσκολα.

Πλέον οι κλίσεις δεν αστειεύονται και σε συνδυασμό με φουρκέτες έχουμε συνεχώς αυξομειώσεις από το 5-11% μέσα σε πέτρινο και πευκόφυτο τοπίο. Οι πρώτοι παραγωγοί μελιού κάνουν την εμφάνιση τους με καλύβες στα δεξιά του δρόμου και οι τελευταίες δύσκολες φουρκέτες είναι ορατές με το κοντέρ να γράφει 20 χιλιόμετρα ανάβασης. Λίγα ακόμα χιλιόμετρα και ξεκινάμε την κατάβαση για Καλαμάτα.

“Ιδανική ποδηλατική προπόνηση αποτελεί η κατάβαση μέχρι την Καλαμάτα και η αντίστοιχη ανάβαση της επιστροφής.”