Οι 3 καλύτεροι αγώνες δρόμου για το 2013.

3races

Οι 3 καλύτεροι αγώνες δρόμου για το 2013.

Το 2013 πλησιάζει στο τέλος του και κάνοντας τον προσωπικό μου «αθλητικό» απολογισμό ξεχωρίζω 3 αγώνες δρόμου από τους 20 συνολικά που συμμετείχα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Οι λόγοι που τους ξεχώρισα παρουσιάζονται παρακάτω. Θα ήθελα να τονίσω ωστόσο ότι αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες και από τους 20 αγώνες που έτρεξα.

11ος αγώνας δρόμου Αυγερινού Κοζάνης.

“My longest run”

Ο αγώνας έγινε στις 7 Ιουλίου και η απόσταση ήταν 24,5χλμ (24,25 σύμφωνα με το GPS μου). Η  διαδρομή ήταν πανέμορφη με πλούσια βλάστηση σε δασώδη περιοχή με υψομετρικές διαφορές μέτριας δυσκολίας. Τα περισσότερα χιλιόμετρα ήταν σε άσφαλτο με περίπου 7 χιλιόμετρα χωματόδρομο, ενώ ξεκινήσαμε από τα 1050 μέτρα με το υψηλότερο σημείο στα 1300 μέτρα (μέσον της διαδρομής). Ιδανικές καιρικές συνθήκες για τρέξιμο αφού η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 24 βαθμούς κελσίου.

Άψογη διοργάνωση με πολλούς εθελοντές και τους κατοίκους του χωριού να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία χειροκροτώντας εγκάρδια την προσπάθεια των δρομέων. Αποδείχθηκε απόλυτα εύστοχη η επιλογή μου να τρέξω την μεγαλύτερη απόσταση που έχω επιχειρήσει έως τώρα στο πολύ φιλικό και φιλόξενο χωριό του δήμου Βοϊου.

4οι Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών.

“My most challenging race”

Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος διεξήχθησαν στις 9 Ιουνίου και περιελάμβαναν 2 διαδρομές. Εγώ έτρεξα στην μεγάλη διαδρομή, στο «Αϊγιωργίτικο Μονοπάτι» που είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος με μήκος 24 χιλιόμετρα (22,5 σύμφωνα με το GPS μου) και θετική υψομετρική διαφορά 1150 μέτρα. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου (80% περίπου) αποτελούνταν από μονοπάτι ενώ το υπόλοιπο από χωματόδρομους και άσφαλτο. Είναι μακράν ο πιο δύσκολος αγώνας που έχω λάβει μέρος μέχρι στιγμής και ακολούθως είχε την μεγαλύτερη διάρκεια, χρειάστηκα πάνω από 4 ώρες για να τερματίσω.

Η φυσική μου κατάσταση ήταν ανεπαρκής για τόσες πολλές ώρες και σχεδόν κάθετες σε ορισμένα σημεία ανηφορικές κλίσεις με αποτέλεσμα να κάνω συχνά στάσεις για ανάκτηση δυνάμεων ειδικά μετά τα 13 πρώτα χλμ. Για τις επόμενες 3 ημέρες τετρακέφαλοι, δικέφαλοι και γάμπες ήταν σε κακή κατάσταση και σε τέτοιες περιπτώσεις το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ήπια εναλλακτική προπόνηση ή πολύ περπάτημα προκειμένου να απογαλακτιστούν γρηγορότερα τα πόδια.

Πραγματικά θυμάμαι αυτό τον αγώνα σαν μια περιπέτεια στο βουνό με φοβερές εναλλαγές τοπίων (δασικά μονοπάτια και περάσματα μέσα από απέραντα λιβάδια). Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν ανέφερα ότι δεν θα κατάφερνα να τερματίσω χωρίς τη βοήθεια κάποιων συναθλητών που μου έδιναν χρήσιμες συμβουλές στους σταθμούς τροφοδοσίας και με επανέφεραν στο σωστό μονοπάτι 2-3 φορές που έχασα την σηματοδότηση.

Energizer Night Run 5km.

“My funniest race”

Στις 27 Απριλίου τρέξαμε στον πιο εντυπωσιακό και πρωτότυπο αγώνα της χρονιάς που δικαίως γίνεται SOLD OUT. Άκρως πετυχημένο και διασκεδαστικό το concept της διοργάνωσης να τρέχουν όλοι οι δρομείς ομοιόμορφα φορώντας φακούς κεφαλής και το μπλουζάκι του αγώνα στους κεντρικούς και άδειους δρόμους της νυχτερινής Αθήνας.

Ο φιλανθρωπικός σκοπός του event αποτελεί έναν ακόμα λόγο για την θετική ανταπόκριση του κόσμου. Θεωρώ ιδανική την απόσταση των 5χλμ αφού μας δίνει τη δυνατότητα να τρέξουμε λίγο πιο γρήγορα από ότι συνηθίζουμε σε αγώνες περισσότερων χιλιομέτρων και φυσικά μπορούν να τη δοκιμάσουν και οι αρχάριοι.

Κλείνοντας εύχομαι καλές γιορτές σε όλους και Καλή Χρονιά με υγεία, νέες “δρομικές περιπέτειες” και πολλούς ακόμα αγώνες δρόμου.

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά.

Κατερίνα