Οβάλ δισκοβραχίωνας. Θετικά και αρνητικά.

obal diskobraxionas

Οβάλ δισκοβραχίωνας / Ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν πριν από χρόνια όταν οι στρογγυλοί δίσκοβραχίωνες αντικαταστάθηκαν από οβάλ. Οι δίσκοι όπως και τα υπόλοιπα εξαρτήματα ενός ποδηλάτου μπορείτε να τα βρείτε στο σχετικό άρθρο με τα βασικά εξαρτήματα.

Σκοπός ήταν ο οβάλ δισκοβραχίωνας να βοηθήσει τον ποδηλάτη στα νεκρά σημεία (δείκτες ρολογιού ώρα 12 και ώρα 6 ) που δεν παρήγαγε δύναμη ώστε να μπορέσει να “βαρύνει” το πετάλι στα δύο αυτά σημεία με σκοπό να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να πιέσει περισσότερο και να εκμεταλλευτεί καλύτερα τον χρόνο αυτό. Μεγάλο λάθος όπως αποδείχτηκε μιας και έφερε γρήγορα πόνους στα γόνατα! Μετά από καιρό ήρθαν οι πρώτοι οβάλ δίσκοι με ακριβώς αντίθετο σκοπό. Να εκμεταλλευτούν δηλαδή την επιπλέον χρονική περίοδο που μένει το πόδι στο πιο δυναμικό του σημείο (δείκτες ρολογιού από την ώρα 2 μέχρι την ώρα 4).

Οβάλ δισκοβραχίωνας / Δοκιμές.

Θέλοντας να βεβαιώσω στην πράξη τις αλλαγές που μπορεί να προσφέρει ένας οβάλ δισκοβραχίωνας, έκανα μια σειρά δοκιμών ώστε να ξέρω στην πραγματικότητα αν υπάρχει κάποιο όφελος σε εμένα και πόσο είναι αυτό το όφελος.

Μεθοδολογία.

Οι δοκιμές έγιναν κατά την περίοδο προπόνησης βάσης για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η καταλληλότερη περίοδος μιας και η κόπωση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το stress είναι ασήμαντο. ‘Έκανα συνολικά 10 test με τον παρακάτω αλγόριθμο, σε διάστημα 2 εβδομάδων, με το ίδιο ποδήλατο στην ίδια διαδρομή.

Aero 80 cad with 8(x30″ @ 120cad) & 12′ tempo @ 105 cad

Στο τέλος με την βοήθεια του excel έφτιαξα πίνακες που όχι μόνο εξέταζαν την διαφορά στην ταχύτητα (output) και τους καρδιακούς παλμούς (input) αλλά παράλληλα δημιούργησα και έναν λόγο μεταξύ αυτών για να βγαίνει η πραγματική τους συσχέτιση.

Περιορισμοί.

Όπως σε κάθε έρευνα υπάρχουν περιορισμοί. Προσπάθησα να κρατήσω όσο το δυνατόν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά εξωγενείς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες με τον αέρα δεν μπορεί να ελεγχτούν. Έτσι προσπάθησα στα test να είμαι σε ίδια average watt/lap ώστε να έχω τουλάχιστον κοινή προσπάθεια. Πρέπει όμως να προστεθεί πως μετά από τόσες προσπάθειες όλα είχαν κοινό αποτέλεσμα.

Αποτελέσματα.

Όπως φαίνεται από το πρώτο διάγραμμα υπήρξε διαφορά απόδοσης της τάξης του +6,25% στον προαναφερθέν λόγο!

ratio comparison

Όσο πέρναγε η ώρα και ερχόταν η κόπωση, η απόδοση αυξανόταν. Δηλαδή ο οβάλ δισκοβραχίωνας προσέφερε κάλυψη σε μεγαλύτερη απόσταση στον ίδιο χρόνο με το ίδιο έργο. Επαναλαμβάνω πώς τα αποτελέσματα αφορούν τον μέσο όρο μετά από 10 test.

distance comparison

O οβάλ δισκοβραχίωνας θα με πάει πιο γρήγορα;

Κατηγορηματικά ΌΧΙ! Για να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα, χρειάστηκε να αλλάξω το πρόγραμμα ενδυνάμωσης και να επικεντρωθώ στον οπίσθιο μηριαίο περισσότερο. Είναι εμφανές από την πρώτη στιγμή πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να “τραβήξεις” περισσότερο και έτσι νιώθεις αμέσως μια αδυναμία. Σε αυτό βοήθησαν οι άρσεις θανάτου που έφτασα να κάνω 6 επαναλήψεις με 130 κιλά με μπάρα (1,73κιλά σωματικού βάρους).

Αν κάποιος δει μεγάλη διαφορά με το που τους βάλει οφείλετε στο ότι ΔΕΝ ποδηλατεί με την σωστή τεχνική “τρίγωνο” και κερδίζει από το γεγονός πως “πατάει” με περισσότερη δύναμη!”

Ποιόν δισκοβραχίωνα να διαλέξω;

Στην αγορά υπάρχουν πλέον αρκετά μοντέλα που ξεκινούν από 10-13% οβαλότητα και φτάνουν σε πολύ ακραίες τιμές. Γενικά ισχύει ο κανόνας try and error και καλό θα ήταν ο κάθε ενδιαφερόμενος να δοκιμάσει τα φύλλα test ride προτού προβεί σε αγορά ξεκινώντας από τα λιγότερο οβάλ.

Μειονεκτήματα.

Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από το κόστος φυσικά που δεν είναι μικρό είναι και το επιπλέον βάρος. Οι βραχίονες που έρχονται μαζί είναι καλοί από πλευράς ακαμψίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικοί με τους “πρωτοκλασάτους” της κάθε εταιρίας όσον αφορά το βάρος τους. Επίσης τίθεται και θέμα αισθητικής που για πολλούς είναι σοβαρό ζήτημα.

Η αλλαγή από μικρό σε μεγάλο δίσκο μπορεί να οδηγήσει στο να βγει η αλυσίδα ενώ σίγουρα χάνεται και χρόνος σε αντίθεση με τις ακαριαίες αλλαγές με τους κλασικούς στρογγυλούς δισκοβραχίωνες. Για να γίνει άμεσα η αλλαγή θα πρέπει να συμβεί στην υψηλότερη πλευρά του οβάλ δισκοβραχίωνα.

Αν έχεις βατόμετρο, τότε πρέπει να σιγουρευτείς με τον κατασκευαστή πως είναι συμβατό. Χαρακτηριστικά τα SRM μοντέλα, που είναι και τα ακριβότερα και κατά πολλούς τα πιο “ακριβείας”, έχουν απόκλιση στις μετρήσεις των watt αν δεν γίνουν ανάλογες ρυθμίσεις από το εργοστάσιο. Αλλάζοντας συνεχώς την ακτίνα του κύκλου το επιταχυνσιόμετρο επηρεάζεται αφού το βατόμετρο στον βραχίωνα μετράει τη δύναμη μεταξύ του βραχίωνα και των φύλλων.

Τέλος  ο αναβάτης πρέπει να κάνει δοκιμές ώστε να καταλήξει σε ποια από τις 5 ρυθμίσεις πρέπει να βάλει τους δίσκους. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ το αποτέλεσμα καθώς και να επιφέρει σοβαρούς πόνους στα γόνατα. Πρέπει να αναφερθεί δε, πως σχεδόν σε όλες τις διαδρομές αλλά και σε προσπάθειες χρονομέτρου, ο ποδηλάτης πρέπει να βρίσκει τη σωστή θέση στη σέλα (μπρος/πίσω) ώστε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Με απλά λόγια θέλει διαρκώς “fine tuning”.

Ελπίζω να βοήθησα.