Διατροφή πριν τον αγώνα. 4 απλοί κανόνες.

race nutrition

Διατροφή πριν τον αγώνα / Γενικά.

Ξεκινάει η νέα περίοδος και μαζί με τις προπονήσεις έρχονται σιγά σιγά και οι πρώτοι αγώνες. Ένα από τα θέματα που απασχολούν αρκετό κόσμο είναι η διατροφή πριν τον αγώνα. Τι πρέπει να προσέξουμε λίγες ημέρες πριν το event, τι πρέπει να προσέξουμε το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμα πιο σημαντικό πώς ορίζεται μία σωστή διατροφή πριν τον αγώνα.

Κάθε ένας από εμάς έχει τους δικούς του ειδικούς κανόνες σε διατροφικές και στομαχικές συνήθειες αλλά υπάρχουν ορισμένες απλές συμβουλές που μπορούμε ορισμένες να τις ακολουθούμε πιστά κάθε ημέρα και άλλες να τις έχουμε σαν πολύτιμο οδηγό για προπονήσεις και αγώνες.

Ενυδάτωση.

Το έχουμε γράψει πρώτο κανόνα και στους κανόνες διατροφής. Η ενυδάτωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να έχουμε ένα σώμα γεμάτο υγεία, ενυδατωμένους μυς οι οποίοι θα μας δώσουν διάρκεια στην άσκηση ή τον αγώνα, απαραίτητο συνεχές οξυγόνο στο αίμα και στα κύταρρα που δημιουργεί ο οργανισμός. Το Α και το Ω όχι μόνο για τους αγώνες αλλά και για την συνολική μας υγεία είναι η ενυδάτωση.

Τρώμε υδατάνθρακες.

2-3 ημέρες πριν τον αγώνα, ιδιαίτερα αν ο αγώνας είναι απαιτητικός χρονικά είναι καλό να γεμίζουμε τις αποθήκες υδατάνθρακα του οργανισμού μας. Δε χρειάζονται υπερβολές αλλά ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι μπασμάτι, μαύρο ψωμί αλλά και λαχανικά όπως ψητή πατάτα ή γλυκοπατάτα, θα πρέπει να αποτελούν απαραίτητα συνοδευτικά σχεδόν σε όλα τα γεύματα μας. Λίγα φρούτα τις απογευματινές ώρες θα βοηθήσουν για να γεμίσουμε τους μυς με απαραίτητο γλυκογόνο.

Κόβουμε το αλκοόλ.

Δε νομίζω οτι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Το να καταναλώνουμε ποσότητες αλκοόλ πριν από αγώνες ακόμα και μερικές ημέρες πριν, είναι σαν να προσπαθούμε να βάζουμε δυσθεώρητα εμπόδια στον οργανισμό μας. Μυϊκή αφυδάτωση και ζαλάδα είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να συναντήσουμε κατά την προσπάθεια μας. Ύπνος, νερό και μπόλικη βιταμίνη C είναι 2-3 καλές συμβουλές αν αναγκαστούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων.

Τρώμε ελαφριά.

Τόσο το προηγούμενο βράδυ, όσο και το πρωϊνό πριν τον αγώνα κρατάμε το στομάχι μας ελαφρύ από “βαριές” για το στομάχι τροφές ή “βαριά” μαγειρεμένα γεύματα. Όχι όσπρια, όχι καυτερά, οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλέσει αφυδάτωση, όχι περίεργες γεύσεις και το βασικότερο δε δοκιμάζουμε καινούργιες τροφές λίγες ώρες πριν τον αγώνα. Το τελευταίο γεύμα καλό είναι να έχει κλείσει 3ωρο πριν την αρχή της προσπάθειας, ενώ συνήθως το γάλα δεν είναι σύμμαχος για το στομάχι.

Η διατροφή πριν τον αγώνα έρχεται να συνδέσει ένα συνολικό πακέτο που χρειάζεται ο οργανισμός προκειμένου να αποδόσει τα αναμενόμενα τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες. Ας μην παραμελούμε λοιπόν αυτό το βασικό κεφάλαιο που θα επισφραγίσει την προσπάθεια μας με επιτυχία. Το μυστικό είναι οι όλοι οι παραπάνω κανόνες να συντροφεύουν γενικότερα τη στάση μας στη ζωή, εφόσον έχουμε επιλέξει έναν αθλητικό τρόπο να περνάμε την κάθε μας ημέρα. Οι εξαιρέσεις, εξαιρούνται.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.