Πόνος στη μέση και ποδηλασία.

back-pain

Πόνος στη μέση και ποδηλασία / Γενικά.

Ο κορμός και η μέση αποτελούν τη βάση για ένα υγιές, δυνατό και στοιβαρό σώμα. Πόνος στη μέση ή γενικότερα προβλήματα στον κορμό τα οποία εμφανίζονται ακόμα και σε ιδιαίτερα μικρές ηλικίες αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για να κάνουμε το χόμπι που έχουμε επιλέξει. Τελικά πόσο μύθος ή πραγματικότητα είναι αυτό; Tι πρακτικά μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει μέση οδός; ή απλά το θέμα υγεία κινείται μεταξύ άσπρου και μαύρου;

Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα αρκετά διακριτικά, αφού οι γραμμές και οι ισορροπίες που διαχωρίζουν εξειδικευμένες διαγνώσεις με απλές συμβουλές σε σοβαρά θέματα υγείας μερικές φορές δεν είναι τόσο διακριτές. Σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις και οι εξειδικευμένοι γιατροί δίνουν τις απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ακολουθώντας αυτή την οδό λοιπόν, έστω και καθυστερημένα, θα σας μεταφέρω την εμπειρία μου και τα συμπεράσματά μου σχετικά με ένα θέμα υγείας το οποίο με απασχολεί εδώ και καιρό.

Πόνος στη μέση / Προϊστορία.

Από μικρός που είχα καταπιαστεί με διάφορα αθλήματα και ιδιαίτερα το basket δεν ήμουν ιδιαίτερα προσεχτικός. Ένας σοβαρός τραυματισμός στη μέση στην εφηβεία με έφερε με ένα δυσάρεστο πρόβλημα το οποίο θα κουβαλάω για όλη μου τη ζωή. Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο, υπήρχαν ημέρες που είχα έντονες κρίσεις με πόνους στη μέση και χρονικές περιόδους που αισθανόμουν εντελώς καλά. Λίγο το γυμναστήριο και λίγο το σώμα που πάντα πρόσεχα, το πρόβλημα μου έμενε χωρίς διάγνωση στο παρασκήνιο. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που μπήκε η ποδηλασία στη ζωή μου περίπου το 2009.

Το πρώτο μου ποδήλατο, ένα trekking on/off με όρθια θέση οδήγησης και ελάχιστη τεχνική κατάρτιση από μέρους μου στις διαφορετικές ποδηλατικές ιδιαιτερότητες. Τότε λοιπόν, δεν άργησε να εμφανιστεί το πρόβλημα στη μέση πιο ισχυρό από ποτέ. Οι κάθετες δυνάμεις που πίεζαν τον κορμό λόγω της όρθιας θέσης και η ελάχιστη απόσβεση κραδασμών με έστειλαν στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόνος στη μέση / Διάγνωση.

Η πρώτη διάγνωση από ορθοπεδικό αφορούσε αποχή από όλες τις δραστηριότητες και ο πόνος στη μέση έγινε κόμπος στο στομάχι. Δε με κάλυψε, δε μπορούσα να ζήσω με αυτό. Μαγνητική τομογραφία και επίσκεψη σε ειδικό αθλίατρο. Είχαν έρθει τα χειρότερα. Σπονδυλολίσθηση 2ου βαθμού προς 3ου βαθμού του Ο5 στον Ι1 (χαμηλότεροι σπόνδυλοι προς τη λεκάνη). Η περίπτωση μου σήκωνε και χειρουργείο αλλά η χειρουργική επέμβαση δεν εξασφάλιζε το αποτέλεσμα. Αποφάσισα να το παίξω safe και συντηρητικά. Οι προτάσεις του γιατρού έκαναν λόγο για φυσιοθεραπείες σε χειροπράκτη και ενδυνάμωση του κορμού αρχικά μέσω pilates με μπάλα και τακτική κολύμβηση. Υπήρξε επίσης σχετική απαγόρευση σε αθλήματα που σχετίζονται με υπερεκτάσεις και περιστροφές κορμού και δραστηριότητες που ασκούν έντονες κάθετες πιέσεις στον κορμό όπως η πολύωρη οδήγηση με αυτοκίνητο.

Πόνος στη μέση και ποδηλασία.

Το φως άρχισε να αχνοφαίνεται όταν συζητήσαμε για την ποδηλασία. Διαχώρισε την ποδηλασία τόσο με τερέν, όσο και με την θέση οδήγησης. Ναι σε τερέν χωρίς λακούβες, Ναι σε κυρτή θέση οδήγησης, Όχι σε ανώμαλο τερέν, Όχι σε όρθια θέση οδήγησης. Ο δρόμος για την ποδηλασία δρόμου είχε ανοίξει διάπλατα αφού η κυρτή θέση οδήγησης που προσφέρει ένα ποδήλατο ασφάλτου “απλώνει” την σπονδυλική στήλη αφήνοντας μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των σπονδύλων απελευθερώνοντας τόσο την ολίσθηση όσο και την αντίστοιχη πίεση στα γύρω νεύρα. Το trekking ποδήλατο πουλήθηκε άμεσα ενώ τη θέση του κατέλαβε το πρώτο μου ποδήλατο δρόμου. Φυσιοθεραπείες και pilates μπήκαν στο πρόγραμμα ενώ για την καθημερινή αποσυμφόρηση της μέσης αγόρασα ένα ιδιαίτερο μονόζυγο με gravity boots προκειμένου 5 λεπτά την ημέρα/κάθε ημέρα πριν κοιμηθώ να αποσυμφορίζω τη μέση μου από τις αρνητικές επιδράσεις της βαρύτητας.

Πόνος στη μέση και ποδηλασία δεν είναι έννοιες ασύνδετες. Ακόμα και MTB bike με τη σωστή τεχνική και προσοχή μπορεί να υπάρξει ως επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, η ποδηλασία και ιδιαίτερα οι ανηφόρες είναι ικανές να “δέσουν” τον κορμό και να βοηθήσουν, ενώ εάν δουλεύεται η περιοχή ισομετρικά και με εναλλακτική γυμναστική θα προσφέρει extra σημαντική βοήθεια. Εάν θυμάμαι κάτι ξεκάθαρα από την τότε περίοδο είναι η ατάκα του γιατρού πώς μια βόλτα με αυτοκίνητο δημιουργεί περισσότερες καταπονήσεις στη μέση από μία βόλτα με ποδήλατο.

Επιβεβαιώνομαι κάθε ημέρα τα τελευταία 5 χρόνια.