Ποδηλασία και κράνος.

broken helmet

“To σπασμένο ποδηλατικό κράνος της φωτογραφίας, είναι οτι απέμεινε από μία άσχημη πτώση που είχε πρόσφατα ένας πολύ καλός μου φίλος και συνποδηλάτης. Η κακιά στιγμή θά έλεγε κάποιος αφού η πτώση δεν ήρθε ούτε σε αγώνα, ούτε σε προπόνηση, ούτε σε καταστάσεις υψηλού ανταγωνισμού. 30 ράματα στο πρόσωπο ήταν αυτό που έμεινε μαζί με ένα σπασμένο επώνυμο κράνος αντί ένα σπασμένο κεφάλι. Περαστικά Frankie.”

Ποδηλασία και κράνος.

Αν θα έδινα έναν ορισμό στο τι είναι ποδηλάτης, ή ποιός θεωρείται ποδηλάτης, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα είχα στο μυαλό μου θα ήταν ακριβώς αυτό. Η ύπαρξη κράνους θα ήταν το στοιχείο εκείνο που θα διαχώριζε στο μυαλό μου έναν συνειδητοποιημένο πολίτη και κατά συνέπεια ποδηλάτη, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο βρίσκεται και δραστηριοποιείται και χρησιμοποιεί ως μέσο μετακίνησης, άθλησης ή διασκέδασης, το ποδήλατο.

Η ύπαρξη κράνους στη ποδηλασία δυστυχώς δεν θεωρείται αυτονόητη. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι απόλυτα ελληνικό φαινόμενο, αλλά στο αστικό περιβάλλον οι λέξεις ποδηλασία και κράνος για πολλούς ανθρώπους που επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο, δυστυχώς δεν έχουν καμία σύνδεση.

“Είναι δικό μου κεφάλι, μπορώ να το κάνω ότι θέλω…”

Μπορεί το κεφάλι να είναι όντως δικό μας, αλλά σίγουρα δεν έχουμε σκεφτεί τον συνάνθρωπο που θα στείλουμε στη φυλακή επειδή εμείς δεν φοράγαμε το κράνος. Η θέση μας λοιπόν στον κοινωνικό ιστό και το πόσο υπεύθυνοι και συλλογικοί θέλουμε και μπορούμε να είμαστε εξαρτάται και από “απλές” αποφάσεις όπως αυτή.

Στην αναζήτηση μου στο διαδίκτυο βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με το θέμα μας, ποδηλασία και κράνος. Το παραθέτω αυτούσιο μέσα από το παρακάτω link καθώς ο αρθοργράφος Lloyd Alter  έχει κάνει μία ιδιαίτερα καλή ανάλυση απαντώντας σε επιχειρήματα που προάγουν την ποδηλασία χωρίς κράνος και δίνει απαντήσεις εύστοχες, καίριες και διαχρονικές.

http://www.treehugger.com/bikes/do-bicycle-helmet-laws-do-more-harm-than-good.html

Πριν κλείσω το συγκεκριμένο θέμα, θα ποστάρω μία πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη στους Πρωταγωνιστές. Η εκπομπή αναφέρεται γενικά στα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους και παρουσιάζονται 4 ιδιαίτερες διαφορετικές περιπτώσεις. Αξίζει να την δείτε και να προβληματιστούμε όλοι μας.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΝΕΑΝΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ

Κάθε φορά που θα κυκλοφορούμε χωρίς κράνος ας έχουμε στο μυαλό μας πώς υπάρχουν πολλά ζευγάρια παιδικά μάτια που μας παρακολουθούν και αν οφείλουμε κάτι, είναι να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στη νέα γενιά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.