Χαμηλής ποιότητας τροφές.

sweet chocolate donuts

Χαμηλής ποιότητας τροφές.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε για τις τροφές που προσδίδουν θρεπτική αξία στον οργανισμό μας και τις χαρακτηρίσαμε ως τροφές υψηλής ποιότητας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γράψουμε για τον αντίποδα, για τις τροφές χαμηλής ποιότητας. Για όλες αυτές τις τροφές δηλαδή που θεωρούνται “απαγορευμένες”, που καλό είναι να τις γευόμαστε σποραδικά αλλά δυστυχώς αποτελούν καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους λόγω της ευκολίας στην εύρεση αλλά και στην έντονη γεμάτη γεύση που προσφέρουν.

Γλυκά.

Τόσο γενικό και τόσο ειδικό. Η πρώτη συμβουλή που θα λάβουμε από οποιονδήποτε διατροφολόγο. Στα γλυκά συγκαταλέγονται όλες οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης ακόμα και τα αναψυκτικά. Προσοχή γλυκά κάλλιστα θεωρούνται και εκείνες οι τροφές που έχουν ως πρώτο ή δεύτερο συστατικό τους τη ζάχαρη στα διατροφικά καρτελάκια. Μία λογική ποσότητα γλυκού την εβδομάδα είναι ανεκτή, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μάθουμε να λέμε όχι στους καθημερινούς πειρασμούς.

Τηγανητά.

Η ανάλυση περιττεύει. Η κατηγορία δεν αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφής, αλλά στον τρόπο που επιλέγουμε να προετοιμάσουμε την τροφή για να τη γευτούμε. Το τηγανητό λάδι προσθέτει περιττές θερμίδες ακόμα και σε σχετικά μικρές ποσότητες τροφής. 150 γραμμάρια ψητής πατάτας θα δώσουν με δυσκολία 145 θερμίδες, ενώ σε ίδια ποσότητα τηγανητής πατάτας ο αριθμός θα εκτοξευτεί κοντά στο 400. Μία προσεγμένη διατροφή σίγουρα δεν περιέχει τηγανητά φαγητά.

Πρωτεϊνικές τροφές υψηλών λιπαρών.

Οποιοδήποτε κρέας ή τυρί που περιέχει ποσότητες λίπους μεγαλύτερου του 10%. Φυσικά και το μοσχάρι αλλά και το αρνί είναι καλό να τα έχουμε στη διατροφή μας, όπως και τα πιο γευστικά τυριά αλλά θα ήταν συνετό να διατηρούσαμε την κατανάλωση σε πιο αραιά διαστήματα σε αντίθεση με λιγότερο λιπαρές πρωτεΐνες όπως ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα και τυριά χαμηλών λιπαρών.

Αθλητικά ποτά/μπάρες εκτός προπόνησης.

Κλείνουν την κατηγορία των τροφών χαμηλής ποιότητας, των τροφών που κατά βάση πρέπει να αποφεύγουμε. Ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά gel, soft ενεργειακά drinks, οτιδήποτε μας δίνει άμεση και γρήγορη ενέργεια, θα πρέπει να αποφεύγεται σε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής εφόσον δεν προκύπτει η ανάγκη από έντονη προπόνηση ή αγώνα. Η ενέργεια μέσω των θερμίδων που συλλέγουμε θα προσθέσει κιλά στο σώμα μας, ενώ στο εμπόριο οι συνήθεις εύκολες επιλογές λόγω της ζάχαρης που περιέχουν θα κατέτασσαν τα τρόφιμα αυτά ως γλυκά.

Ένα κριτήριο όπως έχουμε ήδη γράψει για να ξεχωρίζουμε τις τροφές (υψηλής ποιότητας και χαμηλής ποιότητας) είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, ενώ όλες οι τροφές θα πρέπει να βρίσκονται στο πρόγραμμα μας τόσο για την σωματική ευεξία, αλλά και την ψυχολογική υγεία.

Η διατροφική ισορροπία λοιπόν είναι η φράση κλειδί και η συχνότητα που επιλέγουμε τα γεύματα μας να περιέχονται είτε στη μία, είτε στην άλλη κατηγορία. Δημιουργήστε λοιπόν έναν διατροφικό χάρτη αρχικά στο μυαλό σας και δείτε αρχικά προς τα που γέρνει η τραμπάλα. Όλα τα άλλα είναι θέμα απόφασης.