Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός.

winter clothing

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός / Γενικά.

Το ποδήλατο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ως μεσογειακή χώρα έχουμε συνηθίσει σε ήλιο και σε καλό καιρό. Τι γίνεται όμως τη χειμερινή περίοδο, όπου η ενασχόληση μας με το μέσο απαιτεί και προσαρμογή στον ρουχισμό; Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός είναι το θέμα που θα αναπτύξουμε, προκειμένου να δούμε τι χρειαζόμαστε κατ’ελάχιστο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ποδηλασία 12 μήνες το χρόνο.

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός / Κορμός.

Για μία ποδηλατική βόλτα/προπόνηση το χειμώνα θα πρέπει να προσέξουμε να έχουμε τον κορμό μας ζεστό και στεγνό. Πρέπει το ντύσιμο μας να είναι ευέλικτο και να έχει έξυπνα χαρακτηριστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εντάξουμε στη ποδηλατική μας ενδυμασία, ρούχα τα οποία δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερο όγκο και παρέχουν ευκολία ως προς τις προσαρμογές του καιρού.

  • Base layer: Κλασική πλέον φράση για το βασικό ρούχο που αγκαλιάζει το σώμα μας. Στενό αλλά άνετο σε ραφές ρούχο, 100% πολυεστερικό προκειμένου να μην επιτρέπει ύπαρξη αέρα μεταξύ του υφάσματος και του δέρματος. Πλέον πολλές εμπορικές εταιρείες παρέχουν πληθώρα επιλογών σε base layer. Θα πρέπει να είστε προσεχτικοί ώστε τα κύρια χαρακτηριστικά να είναι το υλικό παραγωγής και η fit γραμμή. Κοντομάνικο ή μακρυμάνικο δε παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

  • Ενδιάμεσο layer: Προστατεύει το base layer από την άμεση επαφή του με τις εξωτερικές συνθήκες λειτουργώντας ως μόνωση για το σώμα. Επιλέγουμε κυρίως μακρυμάνικα συνθετικά ρούχα λόγω των ινών που βοηθάνε στην μόνωση και διατήρηση της θερμοκρασίας, ενώ για πιο χαλαρές σε ένταση εξορμήσεις και ένα αθλητικό fleece θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας.

  • Εξωτερικό layer: Η αντιανεμική προστασία είναι το Α και το Ω. Ένα αντιανεμικό jacket με αποσπώμενα μανίκια θα αποτελούσε μία all around λύση από φθινόπωρο μέχρι και άνοιξη. Καλό είναι το υλικό να είναι διαπνέον προκειμένου να μη φυλακίζει τον ιδρώτα στο σώμα και να έχει αδιάβροχες ιδιότητες οι οποίες θα μας προστατέψουν από ελαφριές κατά βάση βροχοπτώσεις.

Τα τρία αυτά στρώματα εξασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σωστή θερμοκρασία του σώματος κατά την ποδηλασία τους χειμερινούς μήνες, με τη συνοδεία ενός αδιάβροχου στη πίσω τσέπη του jacket για τις περιπτώσεις που προκύψει μία δυνατή μπόρα στη διαδρομή. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τα υλικά που ντύνουμε τον κορμό μας προκειμένου να μη δημιουργούμε συνθήκες θερμοκηπίου κατά την άσκηση. Αποφεύγουμε εντελώς τα βαμβακερά, ενώ μπορούμε να κατεβάζουμε το φερμουάρ στις αναβάσεις που η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και ανάποδα στις καταβάσεις να θωρακίζουμε με τις σωστές αντιανεμικές επενδύσεις τον θώρακα και το λαιμό.

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός / Κεφάλι.

Όπως και ο κορμός, έτσι και το κεφάλι θα πρέπει να διατηρείται στεγνό και ζεστό. Οι προτάσεις εδώ είναι διαφορετικές για όλα τα γούστα και την προσωπική ανοχή στο κρύο. Σκουφιά όλων των ειδών, χειμερινά buff και καπέλα με την δυνατότητα να καλύπτουν και τα αυτιά μπορούν να αποτελέσουν την εσωτερική προστασία κάτω από το κράνος. Σε περίπτωση βροχόπτωσης μία πολυεστερική επένδυση του κράνους είναι ικανή για να κρατήσει το κεφάλι μας στεγνό.

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός / Πόδια.

Για το κάτω μέρος του σώματος μας ο ποδηλατικός εξοπλισμός έρχεται πάντα με τη συνοδεία κολάν. Μακρύ κολάν ή ¾ είναι οι συνηθέστερες επιλογές για το χειμώνα. Επίσης ένα κοντό κολάν μπορεί να συνοδευτεί με καλύμματα ποδιών (leg warmers) τα οποία θα κρατήσουν τα πόδια μας ζεστά. Τα ποδηλατικά κολάν έχουν εσωτερικό προστατευτικό pad, ενώ κανόνας απαράβατος είναι πώς δε φοράμε το ποδηλατικό κολάν με εσώρουχο.

Χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός / Άκρα.

Ο χειμερινός ποδηλατικός ρουχισμός θα κλείσει με την προστασία σε πάνω και κάτω άκρα.

  • Άνω άκρα: Τα γάντια τους χειμερινούς μήνες αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για τα άνω άκρα. Θα πρέπει το γάντι να διατηρεί όσο το δυνατό περισσότερο το χέρι μας σε καλή θερμοκρασία και παράλληλα να έχουμε μία καλή αίσθηση του τιμονιού για την οδηγική μας συμπεριφορά. Όχι μάλλινα γάντια (εντελώς ακατάλληλα για ποδηλασία), όχι γάντια neoprene (ιδρώνει πολύ γρήγορα το χέρι), όχι γάντια που προορίζονται για μηχανοκίνητα οχήματα (πολύ χοντρά στο χέρι παρέχοντας δυσκολία στον χειρισμό του τιμονιού). Προτιμήστε ελαφριά ποδηλατικά γάντια με αντιανεμική προστασία τα οποία θα βολευτείτε σχεδόν όλη τη χειμερινή σεζόν.

  • Κάτω άκρα: Η προστασία των κάτω άκρων γίνεται και αυτή από μέσα προς τα έξω. Ένα ζευγάρι ποδηλατικές κάλτσες θα διατηρήσουν το πόδι μας στη σωστή θερμοκρασία, εφόσον έχουμε το κέλυφος του ποδηλατικού παπουτσιού προστατευμένο. Με την αγορά καλυμμάτων παπουτσιών (shoe covers) μπορούμε να έχουμε αντιανεμική και αδιάβροχη προστασία στα κάτω άκρα. Τα καλύμματα παπουτσιών αποτελούν must αξεσουάρ ακόμα και τις χειμερινές ημέρες που ο καιρός φαίνεται υποφερτός.

Το ποδηλατικό ντύσιμο την περίοδο του χειμώνα είναι ο βασικότερος παράγοντας προκειμένου να μη μετατραπεί μία βόλτα ή προπόνηση σε μαρτύριο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της άσκησης. Μία καλή συντήρηση στα ρούχα θα επιτρέψουν την διατήρηση όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους για πολλές χειμερινές σεζόν, ενώ μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο πώς επιλέγουμε τον χειμερινό ποδηλατικό ρουχισμό. Ένα ρητό που έχω ακούσει και συνεχίζω να επικαλούμαι όταν κάνω ποδηλασία σε αντίξοες χειμερινές συνθήκες είναι πώς δεν υπάρχει κακός καιρός, παρά μόνο κακός εξοπλισμός.

Καλές αγορές.