Διατροφή μετά τη γέννα. 1η και 2η εβδομάδα.

1st_2ndweek

Διατροφή μετά τη γέννα. 1η και 2η εβδομάδα

Οι αρχές του προγράμματος, η μεθοδολογία πώς κατακερματίζουμε τις τροφές καθώς και ένα πρότυπο ημερήσιο πρόγραμμα έχουν αντίστοιχα αναλυθεί στα άρθρα που βρίσκονται στους συνδέσμους. Είμαστε στο τέλος της 2ης εβδομάδας και πάμε να δούμε τι έχουμε καταφέρει, τι θα αλλάξουμε και ποιά θα είναι η συνέχεια.

Τι έχουμε καταφέρει.

  • 1,5 κιλό τις 2 εβδομάδες που πέρασαν. Με δεδομένο οτι ο στόχος είναι 1 κιλό/εβδομάδα, έχουμε μία μικρή απόκλιση αλλά ο πρώτος καιρός είναι λίγο προσαρμοστικός αφού εμπειρικά προσδιορίσαμε το θερμιδικό ισοζύγιο.
  • 5 γεύματα σταθερά την ημέρα. Έχουμε σταθεροποιήσει τον ημερήσιο αριθμό γευμάτων και η μέρα ξεκινάει διατροφικά στις 07.00 και τελειώνει στις 21.00 το βράδυ.
  • 1750 θερμίδες ημερήσια κατανάλωση. 50 θερμίδες πάνω από το ημερήσιο όριο που είχαμε θεσπίσει αλλά είναι πολύ σημαντική η ελάχιστη διακύμανση που είχαμε τις 14 προηγούμενες ημέρες. Οι επιμέρους αναλογίες σε πρωτείνη, υδατάνθρακα και λίπος παραμένουν σταθερές στο 30-50-20 με μικρά συν/πλην πάνω κάτω.
  • Ποιοτική αναβάθμιση διατροφής. Λιναρόσπορος, Καρυδόψυχα, φρούτα, λαχανικά και ψάρια είναι στην ημερήσια διάταξη. Σε αυτό προσθέστε και αρκετό νερό.

Τι θα αλλάξουμε.

  • Θερμιδική μείωση. Εδώ θέλει λίγο προσοχή. Η μείωση των θερμίδων ισοδυναμεί με άμεση επιβράδυνση του μεταβολισμού. Σκεφτείτε αντίστοιχα τις μειώσεις σε μισθούς και πώς οδηγούν αυτές οι μειώσεις σε αντίστοιχες μειώσεις εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση θερμίδων θα γίνει σε μικρό ποσοστό ώστε να επηρεαστεί λίγο, ο πιο “αργός” λόγω εγκυμοσύνης μεταβολισμός. Η μείωση θα είναι στα επίπεδα του 10% και θα διατηρήσουμε αυτή την κατανάλωση για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
  • Πρόσληψη κρύου νερού. Το κρύο νερό, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες διαταράσσει την θερμοκρασία του σώματος και ο οργανισμός μπαίνει σε λειτουργίες επαναφοράς θερμοκρασίας. Όλα αυτά τα βήματα οδηγούν σε περισσότερες καύσεις για την ρύθμιση θερμοκρασίας του σώματος.
  • 2 φορές ζύγισμα την εβδομάδα. Το πρώτο ζύγισμα στη μέση και το δεύτερο στο τέλος της εβδομάδας. Με αυτό το τρόπο θα μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα την εξέλιξη του προγράμματος.

H συνέχεια.

Αναμένεται εξίσου δυναμική. Στόχος μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων να έχουμε σταθεροποιηθεί στα -5 κιλά (40 ημέρες) και οι γιορτές να περάσουν ανέπαφες. H καλή ψυχολογία, η συγκέντρωση στο στόχο και οι προσαρμογές θα είναι ο οδηγός μας για τη συνέχεια.