Ποδηλασία και εργασία.

work

Ποδηλασία και εργασία / Γενικά.

Κάτι που είναι σύνηθες στην ποδηλατικά ανεπτυγμένη Βόρεια Ευρώπη και που στην Ελλάδα πολλές φορές ακούγεται ως παράδοξο. Ποδηλασία και εργασία δεν είναι τόσο μακρινό και δύσκολο όσο φαίνεται και πολλά πράγματα εξαρτώνται από μία απλή απόφαση. Οικονομικοί λόγοι, αθλητικοί λόγοι, υποδομές, ευελιξία αλλά και ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να αποτελέσουν καλά ερεθίσματα για να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας.

Είχε πέσει στα χέρια μου παλαιότερα έρευνα Κυριακάτικης εφημερίδας που υποστήριζε πώς ένα ποσοστό κοντά στο 40% των εργαζομένων στην Αθήνα απέχουν από την εργασία τους λιγότερο από 4 χιλιόμετρα απόσταση και με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών, να επιλέγει για τη μεταφορά του από και προς τη δουλειά αποκλειστικά το αυτοκίνητο. Αλήθεια πόσο διαφορετικό θα ήταν το περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε εάν είχαμε εναλλακτικές προτάσεις και μεταφορικές προσεγγίσεις φιλικές με το περιβάλλον αλλά και την ίδια μας την υγεία γενικότερα; Μέσα μεταφοράς, ποδηλασία, περπάτημα, αλλά και συνδυασμός όλων αυτών είναι αρκετές επιλογές για να αναθεωρήσουμε την πραγματικότητα την οποία εμείς διαμορφώνουμε καθημερινά.

Ποδηλασία και εργασία / Δικαιολογίες και αλήθειες.

Προσωπικά ένα ταξίδι στο εξωτερικό πριν 5 χρόνια, ήταν αρκετό για να αρχίσω να σκέφτομαι προς αυτή την κατεύθυνση. Πολλά τα θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ όπως το να αγοράσω το πρώτο μου ποδήλατο, να αντιμετωπίσω το μη φιλικό περιβάλλον στους δρόμους, τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, τη δυσκολία μου να βρω καλή και ασφαλή διαδρομή, την ανάγκη μου να έχω τον κατάλληλο χειμερινό ποδηλατικό ρουχισμό, την ανάγκη να προστατεύσω την περιουσία μου με ασφάλεια. Ο συνδυασμός Ποδηλασία και Εργασία φάνταζε όλο και πιο δύσκολος και οι δικαιολογίες αλλά και οι πραγματικοί λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί για να παραμείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό που δε θέλουμε. Μία δυσάρεστη καθημερινότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλα τα παραπάνω είναι η δική μας θέληση. Εάν συνειδητοποιήσουμε βαθιά την ανάγκη μας αυτή, τότε θα αντιληφθούμε πώς εμείς είμαστε το κέντρο των εξελίξεων και αποφάσεων, αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον που ζούμε μέσα από την προσωπική μας ματιά και έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη δική μας οπτική σε όλα αυτά που δεν μας αρέσουν. Οι δικαιολογίες καταρρίπτονται, τα προβλήματα λύνονται και η αλήθεια, η γνώση και η πληροφόρηση έρχονται να βάλουν τάξη στη παραπληροφόρηση, στη γενίκευση και το φόβο.

Το σημερινό άρθρο μας θα κλείσει εδώ, σαν μία αρχική, πρώτη εισαγωγή για ένα θέμα που αφορά πολλούς, οι οποίοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πηγαίνουν από και προς τη δουλειά. Θα καλύψουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις, θα αναλύσουμε εξοπλισμό και εναλλακτικές, συμπεριφορές στο δρόμο, υποδομές αλλά και πώς μπορούμε με τη στάση μας να διαμορφώνουμε το περιβάλλον μας. Από την επίσημη σελίδα μας στο facebook και από το email* μας θα δεχόμαστε ερωτήσεις αλλά και σχόλια και θα απαντούμε σε πρώτο χρόνο είτε προσωπικά, είτε μέσω άρθρου από την αντίστοιχη στήλης.

*Η αποστολή email γίνεται μέσω της φόρμας επικοινωνίας που βρίσκεται στο κάτω μέρος κάθε σελίδας του ιστότοπου.