Ψητό φιλέτο σολομού με λαχανικά

solomos

Ψητό φιλέτο σολομού με λαχανικά.

Η συνταγή που θα περιγράψουμε έχει να κάνει με την επιτομή ενός μεσημεριανού γεύματος, το οποίο περιλαμβάνει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, καλό υδατάνθρακα και βιταμίνες. Τέτοια γεύματα αποτελούν έναν ιδανικό συνδετικό κρίκο στη καθημερινή διατροφική μας συνήθεια αφού ενσωματώνονται απλά και γρήγορα όλοι οι κανόνες μίας σωστής διατροφής, επιτυγχάνοντας υψηλής ποιότητας τροφές και διατηρώντας ένα γλυκαιμικό δείκτη στα σωστά επίπεδα, τόσο με τη συχνότητα των γευμάτων αλλά και με τη σύσταση της συγκεκριμένης συνταγής.

Ψητό φιλέτο σολομού με λαχανικά / Υλικά.

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:

  • 400gr φιλέτο σολομού.
  • 4-5 μεγάλα καρότα.
  • 4-5 πατάτες.

Η επιλογή των λαχανικών είναι ελεύθερη, ενώ μπορείτε να ενσωματώσετε στη συνταγή μπρόκολο, κολοκύθι, παντζάρια, χόρτα και να αντικαταστήσετε την πατάτα με γλυκοπατάτα.

Ψητό φιλέτο σολομού με λαχανικά / Εκτέλεση συνταγής.

Τα πράγματα απλοποιούνται ακόμα περισσότερο όταν έχουμε τα κατάλληλα σκεύη και εργαλεία. Ο σολομός θα ψηθεί στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Λόγω των πολλών λιπαρών του ψαριού δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε κάτι επιπλέον. Η προετοιμασία των λαχανικών είναι ακόμα πιο απλή. Καθαρίζουμε τα καρότα, ενώ τις πατάτες τις πλένουμε καλά. Εάν δεν έχουμε ατμομάγειρα (συνίσταται η χρήση ατμού), χρησιμοποιούμε το συρμάτινο δίχτυ που έχουν πολλές κατσαρόλες και το εφαρμόζουμε ως ιδιότυπο ατμομάγειρα.Εναλλακτικά βράζουμε σε νερό για 40 λεπτά.

Ψητό φιλέτο σολομού με λαχανικά / Διατροφικά στοιχεία.

Οι παραπάνω ποσότητες αντιστοιχούν σε 2 κανονικές μερίδες φαγητού.

Η διατροφική ανάλυση θα γίνει για 1 μερίδα, δηλαδή 180-190 γραμμάρια σολομό, 200gr καρότο και 225gr πατάτα. Με τον σολωμό να είναι λιπαρό ψάρι, θεωρείται περιττή η προσθήκη ελαιόλαδου. Παρ’όλα αυτά μία κουταλιά ωμό ελαιόλαδο μαζί με λίγο ξύδι μπαλσάμικο μπορούν να τονώσουν γευστικά το τελικό αποτέλεσμα. Λίγο αλάτι και ρίγανη για συνοδεία.

  • Θερμίδες (μερίδα): 660 Kcal
  • Γραμμάρια πρωτεΐνης: 55,55 gr
  • Γραμμάρια υδατάνθρακα: 54,25 gr
  • Γραμμάρια λιπαρών: 23,40 gr

Οι αρχές είναι ίδιες. Καλή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, καλός υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ο τρόπος μαγειρικής γρήγορος και υγιεινός και ένα γευστικό αποτέλεσμα ποιοτικό, ουσιαστικό και δυναμωτικό.

Καλή όρεξη.