Ανάβαση Αγίου Μερκουρίου.

 katsimidi

Ανάβαση Αγίου Μερκουρίου / Γενικά.

Συνεχίζουμε την αρθογραφία με τις αναβάσεις στην Αττική με μία ιδιαίτερη, ξεχωριστή ανάβαση κοντά στα σύνορα του νομού Αττικής. Ο Άγιος Μερκούριος με το ομώνυμο έρημο ξωκλήσι έχει δώσει το όνομα του στη κοντή, με κλίσεις θυμίζοντας ανάβαση Υμηττού ανηφόρα, στα ανατολικά της Πάρνηθας και βόρεια του νομού Αττικής, γνωστή και ως ανάβαση Αγίου Μερκουρίου. Υπάρχουν πολλοί και εναλλακτικοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς την περιοχή του Αγίου Μερκουρίου. Ο συνηθέστερος και προτεινόμενος είναι μέσα από την Αττική με ποδήλατο ακολουθώντας τη διαδρομή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι και ανηφορίζοντας προς το Κατσιμίδι όπου ο Άγιος Μερκούριος θα μας κάνει συντροφιά με μία υπέροχη κατάβαση, την οποία θα χρειαστεί να ανέβουμε μετά. Διαφορετικά με αυτοκίνητο προσεγγίζουμε την περιοχή από την Εθνική οδό είτε από το ύψος του Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, είτε από τον κόμβο Μαλακάσας όπου η διαδρομή της ανάβασης απέχει λίγα μόλις μέτρα από το χωριό.

Ανάβαση Αγίου Μερκουρίου / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

route

 Ανάβαση Αγίου Μερκουρίου / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3533259

Η ανάβαση Αγίου Μερκουρίου μονολεκτικά θα έλεγα ότι είναι μία εύκολη ανάβαση. Στην ουσία ο χαρακτηρισμός εύκολη έρχεται να κολλήσει δίπλα στον χαρακτηρισμό κοντή όσον αφορά το μήκος ανηφόρα (μόλις ξεπερνάει τα 6 χιλιόμετρα), σε συνδυασμό με την κλίση που κυμαίνεται σε ρεαλιστικά επίπεδα για όλο το μήκος της διαδρομής.

Τα πρώτα μέτρα της διαδρομής θα μας σηκώσουν σε ορθοπέταλο ή θα μας οδηγήσουν στα τελευταία γρανάζια της κασέτας εφόσον θέλουμε να έχουμε ένα γρήγορο στροφάρισμα. Το πέρασμα μέσα από τον οικισμό θα μας φέρει αντιμέτωπους με μαντρωμένους φύλακες όπου το γάβγισμα τους θα μας ακολουθεί μέχρι και το πρώτο χιλιόμετρο. Στενός δρόμος χωρίς ορατότητα σε δύο –τρία σημεία και οι πρώτες φουρκέτες εμφανίζονται ακολουθώντας αρμονικά την σχετικά ήπια υψομετρική ανάβαση. Φουρκέτες με ορθοπέταλο κατεβάζοντας 1-2 ταχύτητες και πατώντας κλειστά και δυνατά και καθόμαστε στο ίσιωμα του δρόμου μέχρι την επόμενη στροφή.

Σηκώνοντας το βλέμμα θα αντικρίσουμε στο ένα μας χέρι ένα από τα πιο πευκόφυτα τοπία, που ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρεί τη δροσιά του, ενώ στο άλλο μας χέρι βλέπουμε τα στενά του Ευρίπου, την Εύβοια, το επιβλητικό βουνό Δίρφυς. Μοναδικές εικόνες σε μία διαδρομή που μπορούμε να επιλέξουμε να την ανέβουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Χρονόμετρο, tempo, στροφάρισμα, διαλειματικές, δύναμη. Μετά το 5ο χιλιόμετρο θα δούμε στα αριστερά μας το έρημο ξωκλήσι του Αγίου Μερκουρίου και το σημείο αυτό αποτελεί ένα καλό checkpoint για να τελειώσουμε τα τελευταία 1000-1200 μέτρα με δύναμη και πείσμα. Η γραμμή τερματισμού που θα συναντήσουμε πριν τις πινακίδες για Τατόι και Ιπποκράτειο πολιτεία είναι και ο τερματισμός αυτής της όμορφης και ξεχωριστής ανάβασης που πολλοί από εμάς την μάθαμε μέσα από την ποδηλασία.

Καλή ανάβαση Αγίου Μερκουρίου.