Κάψιμο λίπους τρέχοντας χιλιόμετρα.

running

Κάψιμο λίπους τρέχοντας χιλιόμετρα. / Γενικά.

Στα αθλήματα αντοχής και ιδιαίτερα στο τρέξιμο το να διατηρείς ένα ελαφρύ και lean σώμα αποτελεί μία διαρκή πρόκληση για τους αθλητές. Το μυστικό για να συμβεί αυτό (ως αποτέλεσμα και όχι σαν αιτία) είναι η συνεχής διατήρηση ενός υψηλού αριθμού χιλιομέτρων την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα και σε βάθος χρόνου καταλήγει να καίει (ή να έχει κάψει) όλα τα περιττά λίπη και μυϊκό ιστό τα οποία έχει στη διάθεση του. Ο στόχος του οργανισμού είναι απλός. Η εξοικονόμηση της μέγιστης δυνατής ενέργειας, ώστε να μην αποδίδεται αυτή σε περιττούς ιστούς (λιπώδεις και μυϊκούς), αλλά μόνο στους ιστούς που εξυπηρετούν το ίδιο το τρέξιμο. Το παρόν άρθρο πραγματεύεται το τρόπο που θα το πετύχουμε αυτό χωρίς να εξαντληθούμε σε δίαιτες αλλά και χωρίς φόβο να τραυματιστούμε κατά τη διαδικασία αυτή.

Κάψιμο λίπους τρέχοντας χιλιόμετρα / Μεθοδολογία.

Με μία ήπια και προσεχτική προσέγγιση ο κάθε αθλητής μπορεί αρχικά να αυξήσει αλλά και στη συνέχεια να διατηρήσει έναν υψηλό αριθμό χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα χωρίς να αυξήσει ταυτόχρονα τον κίνδυνο να υποστεί κάποιον τραυματισμό.

  • Ο πρώτος κανόνας είναι και ο πιο βασικός. Τα συνολικά χιλιόμετρα κάθε επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν μία αύξηση κοντά στο 10%. Σε αυτή την ήπια επιβάρυνση, θα πρέπει η 3η ή η 4η εβδομάδα να αποτελούν εβδομάδες αποθεραπείας με έναν συνολικό όγκο χιλιομέτρων μειωμένο κατά 20-30%.

  • Όταν πιάσουμε έναν υψηλό όγκο χιλιομέτρων την εβδομάδα, πρέπει να τον διατηρήσουμε. Οι περισσότεροι τραυματισμοί κατά το τρέξιμο προκύπτουν τις περιόδους που αυξάνουμε τον όγκο των χιλιομέτρων στα πόδια μας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρώντας πάντα έναν υψηλό αριθμό χιλιομέτρων, μειώνουμε τις επικίνδυνες περιόδους που είτε αυξάνουμε απότομα τον όγκο ή την ένταση. Συνδυαστικά και με την κατάλληλη αποθεραπεία ο οργανισμός έχει αφομοιώσει μυϊκά την επιβάρυνση και το σώμα είναι πιο ελαφρύ αφού και το παράλληλο κάψιμο λίπους λειτουργεί επικουρικά.

  • Τρίτος και τελευταίος κανόνας είναι να ακούμε το σώμα μας. Οι μικρές αποχές από το τρέξιμο, όταν διαισθανόμαστε πώς κάτι δε πάει καλά είναι αυτές που θα μας εξασφαλίσουν το τρέξιμο σε βάθος χρόνου παραμένοντας υγιείς και αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου, η αύξηση και η διατήρηση υψηλού αριθμού χιλιομέτρων την εβδομάδα/κάθε εβδομάδα είναι ο ασφαλής τρόπος για να αποκτήσουμε έναν ρυθμό που θα μεταμορφώσει το σώμα μας και θα το μετατρέψει σε “μηχανή” για κάψιμο λίπους και καλής ενεργειακής απόδοσης. Στην αντίπερα όχθη ο μεγάλος θερμιδικός περιορισμός από μία εξαντλητική δίαιτα θα “πει” στον εγκέφαλο να αρχίζει να αποθηκεύει ενέργεια, δηλαδή λίπος (λογω απότομης έλλειψης) εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κάψιμο μόνο του μυϊκού ιστού.

Η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η ατονία στη δραστηριότητα και το τρέξιμο καθώς και η γρηγορότερη εγκατάλειψη θα μας οδηγήσουν σε λιγότερες καύσεις θερμίδων και σε διατροφικά απωθημένα τα οποία θα πληρώσουμε στο κοντινό μέλλον με τόκο. Αν τρέχετε λοιπόν, ισορροπήστε την διατροφή σας με τους κανόνες διατροφής, αλλά βαθμιαία φροντίστε να αυξήσετε και διατηρήσετε έναν υψηλό αριθμό χιλιομέτρων την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα.