Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Κάνε τον εχθρό σου, φίλο.

uphill

Ανεβαίνοντας ανηφόρες / Γενικά.

Η ποδηλασία είτε σαν άθλημα/αγώνισμα αλλά είτε σαν χόμπι, στον εξωτερικό παρατηρητή φαίνεται ιδιαίτερα απλή. Το σκηνικό διαφοροποιείται σχεδόν αμέσως όταν ο παρατηρητής γίνει πρωταγωνιστής και καβαλήσει τη σέλα. Τα πρώτα διασκεδαστικά χιλιόμετρα μπορούν να γίνουν εφιάλτης όταν οι κλίσεις του εδάφους αρχίσουν να αυξάνονται διαρκώς. Η ποδηλασία τελικά δεν είναι τόσο fun όσο νομίζαμε και η λέξη ταλαιπωρία έρχεται να αποτυπωθεί στο μυαλό μας. Τα ποδήλατα σαπίζουν σε μπαλκόνια και υπόγεια και όποτε βλέπουμε ανηφόρες φέρνουμε τις δυσάρεστες μνήμες συνέχεια στο προσκήνιο. Τελικά οι ανηφόρες είναι τόσο δύσκολες; ή μήπως έχουμε πάρει τα πράγματα στραβά από την αρχή; Το παρόν άρθρο θα αναλύσει 2-3 βασικά θέματα που ένας αρχάριος ποδηλάτης πρέπει να προσέξει προκειμένου να μετατρέψει έναν υποτιθέμενο εχθρό και φόβο σε φίλο και σύμμαχο.

Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Ξεκίνα σωστά σε θέση.

Η σωστή θέση στο ποδήλατο αποτελεί το Α και το Ω πριν ξεκινήσουμε την πρώτη πεταλιά. Σκεφτείτε τον εαυτό σας να κάθεται στη θέση του οδηγού σε ένα αυτοκίνητο και να μην μπορεί να φτάσει το γκάζι και το φρένο.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα θα αναλυθεί πλήρως σε ξεχωριστό άρθρο, η επίσκεψη σε ένα κατάστημα ή οι συμβουλές ενός φίλου ποδηλάτη θα μας φέρουν σε μία σωστή θέση πάνω στο ποδήλατο. Το σύνηθες λάθος είναι πώς οι περισσότεροι προτιμούν να κάθονται αρκετά χαμηλά (λόγω του φόβου της ισορροπίας) με αποτέλεσμα οι ανηφόρες να μοιάζουν με γολγοθά, αφού τα πόδια που λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης υπολειτουργούν με πολύ μικρό εύρος κίνησης.

Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Ξεκίνα σωστά σε ρούχα.

Η ανηφόρα, έρχεται αγκαζέ με προσπάθεια και ιδρώτα. Βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα που συγκρατούν τον ιδρώτα και μας βαραίνουν/ζεσταίνουν κατά την ανάβαση δεν είναι και ότι καλύτερο. Ο ποδηλατικός εξοπλισμός πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραίτητα και τον σωστό ρουχισμό. Συνθετικά, διαπνέοντα υλικά και κολάν τα οποία όλα μαζί θα βοηθήσουν στο να αισθανόμαστε καλύτερα κατά την άσκηση και φρέσκοι με αποτέλεσμα να έχουμε ανεβασμένη ψυχολογία στα δύσκολα.

Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Ώρες πάνω στη σέλα.

Πριν επιχειρήσουμε μία παρατεταμένη ανάβαση θα πρέπει να έχουμε εξοικειωθεί με το μέσο. 2 μήνες είναι υπεραρκετοί ώστε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τις ταχύτητες, να έχουμε άνεση με κουμπωτά πετάλια ή καλουπιέδες, να έχουμε άνεση να σηκωνόμαστε ορθοπέταλο με τη σωστή αντίσταση. Επίσης ο έλεγχος των αναπνοών σε ευθείες και εύκολες σε υψομετρικά διαδρομές σε συνδυασμό με τα πολλά χιλιόμετρα θα πρέπει να αποτελούν κεκτημένο πριν την πρώτη απόπειρα για κατάκτηση κορυφής.

Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Διασκέδασε το.

Επέλεξε μία ανηφόρα με γνώμονα τι σου αρέσει αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η διαβάθμιση σε κλίσεις. Τα μαθήματα ελέγχου της καρδιάς θα τα κάνεις practice live. Η πρώτη σου φορά θα βγει εξολοκλήρου καθιστός στη σέλα, με σωστό στροφάρισμα (70-80 στροφές) με στόχο τη διατήρηση σταθερού ρυθμού (και όχι ταχύτητας). Διασκεδάζεις και παρατηρείς και δεν ασχολείσαι καθόλου με τον χρόνο. Κοιτάς μόνο την καρδιά σου να είναι υπό πλήρη έλεγχο (να μη σε προλαβαίνουν οι αναπνοές) και να γυρνάς σωστά και σχετικά γρήγορα τα πετάλια. Θυμήσου πώς όταν το ένα πόδι πατάει την πεταλιέρα, το άλλο ταυτόχρονα τραβάει με την ανάποδη κίνηση. Όταν το σκέφτεσαι, θα το εφαρμόζεις. Θα διαπιστώσεις πώς έχεις και άλλους μυς για να δουλεύουν οι οποίοι αποφορτίζουν τα πόδια και κάνουν το εγχείρημα πιο εύκολο.

Ανεβαίνοντας ανηφόρες. Κάθε φορά καλύτερος.

Πειραματίσου σιγά σιγά με διαστήματα όρθιος κρατώντας σταθερή τη καρδιά σου, με αλλαγές ρυθμού, μάθε να ακούς τα πόδια σου και τον εξοπλισμό που κουβαλάς. Κάθε φορά που ανεβαίνεις θα είναι διαφορετική και κάθε φορά που θα κατεβαίνεις θα έχεις μάθει και από κάτι. Θα γίνεσαι ολοένα και καλύτερος και θα εξερευνάς νέα ποδηλατικά επίπεδα στην προσέγγιση σου. Οι ανηφόρες πια δεν είναι ο εχθρός, αλλά ένας πολύ καλός φίλος που θα χρειάζεσαι για να βλέπεις τον κόσμο από άλλο μάτι. Από ψηλά είναι πάντα όλα πιο όμορφα και καλύτερα.

Χρησιμοποίησε τον παραπάνω οδηγό και κάνε τα πρώτα σου βήματα σωστά από την αρχή. Όλα αυτά που νόμιζες ως απραγματοποίητα ή πολύ δύσκολα, αποτελούν μία καλή αφετηρία για να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις την ζωή διαφορετικά.