Κάντο όπως τα μωρά.

baby room

Κάντο όπως τα μωρά.

Περίεργος τίτλος για άρθρο αλλά η ιδέα μου ήρθε παρατηρώντας τον γιο μου ο οποίος είναι ακόμα βρέφος αλλά και μικρά παιδιά φίλων και συγγενών που τυγχάνει να έρχομαι σε επαφή ιδιαίτερα συχνά το τελευταίο διάστημα. Ανήκω δυστυχώς ή ευτυχώς σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να αφήνουν πολλά πράγματα στη τύχη και τους εκφράζει το μοτό πώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να βελτιώσουμε τα πράγματα που μας ενοχλούν. Μέθοδος, πρόγραμμα και διάρκεια είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας, το τρίπτυχο της μόνιμης αλλαγής. Κάτι που εφαρμόζουν τα μωρά από τη γέννηση τους και για κάποιο περίεργο λόγο εγκαταλείπουμε κατά την ενηλικίωση.

Κάντο όπως τα μωρά / Τρώγε 5 γεύματα καθημερινά.

Το πρόγραμμα του δικού μου μικρού είναι 08.00 με το ξύπνημα, 11.30 το “δεκατιανό”, 15.30 το μεσημεριανό, 18.30 το απογευματινό και 22.00 το βραδινό. Δεν είναι προνόμιο του δικού μου παιδιού, αλλά είναι η ίδια η φύση που το επιβάλλει. Ανάλογα λοιπόν με το ωράριο σου μπορείς να κάνεις switch λίγο πριν ή λίγο μετά το παραπάνω πρόγραμμα, με απαράβατο όμως κανόνα τα 5 γεύματα. Το έχουμε γράψει και στους κανόνες διατροφής για την σημασία διαρκούς παροχής καυσίμου στον οργανισμό για να μπορούμε να καλύπτουμε ενεργειακά τις ανάγκες μας και να διατηρούμε “ξύπνιο” τον μεταβολισμό μας. Το βραδινό σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ γεύμα κυρίως για στομαχικούς λόγους.

Κάντο όπως τα μωρά / Να κοιμάσαι αρκετά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θυσιάζει ένας σύγχρονος αστός μετά τη διατροφή του είναι ο ύπνος. Ο ύπνος αποτελεί τον βασικότερο ρυθμιστή του οργανισμού και του νευρικού μας συστήματος με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες σε κύτταρα, νευρώνες, μύες και αίμα. Ο βραδινός ύπνος θα πρέπει να είναι ιεροτελεστεία για το σώμα και μία απαραίτητη “δραστηριότητα” διάρκειας 8 ωρών χωρίς μεγάλες χρονικές διακυμάνσεις. Τις ημέρες που έχουμε την δυνατότητα για μεσημεριανή ξεκούραση 2 ωρών θα πρέπει να επιλέγεται και να μην αποφεύγεται. Ο ύπνος κάνει μόνο καλό και πέρα από τα μωρά, θρέφει και τους ενήλικες.

Κάντο όπως τα μωρά / Να τρως φρούτα και λαχανικά.

Μετά το μητρικό γάλα οι πρώτες βασικές κρέμες που μπαίνουν στην καθημερινή ζωή ενός μωρού είναι η φρουτόκρεμα και η χορτόσουπα. Η κρεμώδης υφή είναι για την ήπια προσαρμογή των μωρών στο υπό ανάπτυξη πεπτικό τους σύστημα, αλλά το μήνυμα εδώ είναι διαφορετικό. Φρούτα και λαχανικά (υψηλής ποιότητας τροφές) λείπουν από το καθημερινό τραπέζι των ενήλικων και τη θέση τους έχουν πάρει εύκολα και λιπαρά διατροφικά snack (χαμηλής ποιότητας τροφές). Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, νερό και μέταλλα πολλές φορές έρχονται σε συνοδεία χαπιών για να καλύψουν τα κενά της κακής διατροφής που επιλέγουμε.

Κάντο όπως τα μωρά / Να κινείσαι και να εξερευνείς διαρκώς.

Από τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους, η ανάγκη για κίνηση αποτελεί το μέσο για την εξερεύνηση του κόσμου που το περιβάλλει, ξεπερνώντας κάθε φορά και ένα σύνορο. Η κίνηση και η δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί αρκετά από την σύγχρονη ενήλικη ζωή και το ρήμα “τρέχω” συνδέεται πλέον μόνιμα είτε με εγκεφαλικές διεργασίες, είτε με αριθμό κλικ σε πληκτρολόγιο υπολογιστή. Το περιβάλλον μας είναι το σπίτι και η εργασία μας και η έλλειψη εξερεύνησης έχει φέρει την έλλειψη κίνησης και ανάποδα. Δε θα γράψω περισσότερα. Η εξερεύνηση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και το μόνο που μπορώ να προσφέρω αρχικά είναι η τροφή για σκέψη.

Κάντο όπως τα μωρά / Να χαμογελάς συνέχεια.

Χαρακτηριστικό των μωρών και ένα θεϊκό δώρο από τη μαμά φύση. Το χαμόγελο. Άπειρα άρθρα έχουν γραφτεί για το χαμόγελο και τις μαγικές του ιδιότητες. Άγχος, καρδιά, ανισοποιητικό σύστημα είναι μερικά από αυτά που επηρεάζονται. Δημιουργήστε μία καθημερινότητα που να εμφανίζει το χαμόγελο φυσικά στο πρόσωπο σας. Σκεφτείτε πόσες φορές χαμογελάτε μέσα στην ημέρα και θα διαπιστώσετε πώς δε το κάνετε ιδιαίτερα συχνά ή όσο θα θέλατε. Τα μωρά και τα παιδιά χαμογελάνε όλη την ώρα. Τα θεωρείτε χαζα; Μάλλον όχι, το αντίθετο μάλιστα.

Τα παραπάνω 5 στάδια της βρεφικής και παιδικής μας ηλικίας τα έχουμε περάσει όλοι, αφού από εκεί προερχόμαστε. Οι καλές πρακτικές που μας διδάσκει η ίδια η ζωή και η φύση εγκαταλείπονται κατά την ενηλικίωση μας, εξαιτίας του τρόπου που έχουμε επιλέξει να ζούμε. Το άρθρο αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει τα πρώτα μας φυσικά βήματα και να μας δώσει το πρώτο έναυσμα για να αναθεωρήσουμε. Ίσως όχι όλα, αλλά κάποια.

Αν κάτι είναι σίγουρο είναι πώς παρατηρώντας τα μικρά παιδιά και τα μωρά έχουμε περισσότερα να μάθουμε παρά να διδάξουμε. Εξάλλου η φύση και τα ένστικτα είναι αρκετά πιο σοφά από εμάς.