Οδηγός αγοράς τροφών σε Supermarket

super market

Οδηγός αγοράς τροφών σε supermarket.

Έχουμε αναλύσει αρκετά το θεωρητικό κομμάτι της διατροφής σε επιμέρους άρθρα, όπως οι υψηλής ποιότητας τροφές και οι δέκα κανόνες διατροφής και σίγουρα έχουμε πολλά ακόμα tips να αναφέρουμε για την συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να συνθέσει αυτή τη γνώση με το πρακτικό κομμάτι που αφορά την επίσκεψη σε supermarket για επιλογή και αγορά τροφών που είναι σύμφωνες με το διατροφικό μας πλάνο.

Οδηγός αγοράς τροφών σε supermarket / Τι να προσέχουμε.

Τι είναι αυτό όμως που πρέπει να προσέχουμε και ποιό τελικά θα πρέπει να είναι το κριτήριο ή τα κριτήρια της επιλογής μας;

Η τιμή αδιαμφισβήτητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιλογή μας. Δεν θα πρέπει όμως να είναι και το μοναδικό κριτήριο που αποφασίζουμε τις αγορές μας. Οι διατροφικές πληροφορίες, τα συστατικά της συσκευασίας, το υλικό της συσκευασίας αλλά και η ημερομηνία κατανάλωσης θα πρέπει να βοηθούν εξίσου στο πώς αποφασίζουμε. Φρέσκα προϊόντα, χάρτινες-οικολογικές συσκευασίες, χωρίς συντηρητικά τρόφιμα θα πρέπει να βρίσκονται ψηλά στις επιλογές μας. Τι γίνεται όμως με τα διατροφικά στοιχεία και πώς θα γίνουμε πιο σίγουροι σε αυτά που επιλέγουμε;

Οδηγός αγοράς τροφών σε supermarket / Εστίασε σε αυτό που ζητάς.

Ο κανόνας είναι απλός. Εστίασε σε αυτό που ζητάς. Τόσο απλά. Διαχώρισε τις τροφές στα τρία βασικά συστατικά: Πρωτεΐνη, Υδατάνθρακα και Λιπαρά και πράξε ανάλογα.

  • Αγοράζω πρωτεΐνη:  Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των μυών. Όταν αναφερόμαστε σε lean πρωτεΐνες, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα αποτελούν την πρώτη επιλογή σε αυτή τη κατηγορία ενώ από τα ψάρια ο τόνος σε νερό είναι μία εξίσου καλή πρόταση. Τι γίνεται όμως με τις πρωτεΐνες που περιέχονται σε γαλακτοκομικά και αλλαντικά; Οι διατροφικές ταμπέλες θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε το προϊόν εκείνο που θα περιέχει περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης στα 100gr και σίγουρα θα πρέπει να υπερέχει και από υδατάνθρακες και από λιπαρά. Μην σας κάνει εντύπωση η τελευταία πρόταση γιατί πολλά γιαούρτια ή επιδόρπια γιαουρτιών (τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται) αν και είναι πρωτεϊνούχα γεύματα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατάνθρακα παρά πρωτεΐνης.

protein

  • Αγοράζω υδατάνθρακα: Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά απλά αφού πολλές τροφές εστιάζουν ακριβώς σε αυτό. Μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά και ψωμί είναι πρώτα στην αντίστοιχη λίστα. Τα προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και τα πολύσπορα (λόγω ελαίων) υπερτερούν σε σύγκριση με τον κλασικό λευκό υδατάνθρακα. Το σχετικό άρθρο περι γλυκαιμικού δείκτη μας εξηγεί ακριβώς το γιατί. Σε παρόμοια προϊόντα ας έχουμε ως οδηγό έναν συνδυασμό καλών λιπαρών αλλά και πρωτεΐνης που περιέχονται στα 100gr συσκευασίας πάντα σε συνδυασμό και με τον υδατάνθρακα που είναι το βασικό κριτήριο επιλογής της συγκεκριμένης τροφής.

Πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.

Οδηγός αγοράς τροφών

Δύο παρόμοια προϊόντα υδατάνθρακα σε αντίστοιχη τιμή: Ψωμί του τοστ ολικής άλεσης. Κάλλιστα και οι δύο επιλογές μπορούν να φανούν ιδανικές για διαφορετικούς όμως λόγους.

Το πρώτο ψωμί δίνει σημαντικά χαμηλότερη ποσότητα υδατάνθρακα σε σχέση με το δεύτερο ψωμί αλλά είναι περισσότερο ενισχυμένο σε πρωτεΐνη, σε φυτικές ίνες και σε λιπαρά. Αποτελεί μία combo επιλογή και είναι ιδανικό ψωμί για τοστ για καθημερινή χρήση. Η δεύτερη επιλογή εστιάζει κυρίως σε υδατάνθρακα. Αποτελεί μία αθλητική επιλογή πριν από αγώνα, πριν από προπόνηση όπου ο υδατάνθρακας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εάν καταναλώσουμε 2 φέτες από το δεύτερο ψωμί πριν από αγώνα τότε θα έχουμε καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα υδατάνθρακα εάν τρώγαμε το ίδιο πρωϊνό χρησιμοποιώντας το πρώτο ψωμί.

Τελικά στις επιλογές μας δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, αλλά με σωστούς συνδυασμούς πέραν της τιμής μπορούμε να αποφασίζουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και την διατροφή μας.