Ανάβαση στο Κατσιμίδι

Katsimidi_anabasi

Ανάβαση στο Κατσιμίδι / Γενικά.

Το Κατσιμίδι αποτελεί μία μικρή κορυφή στην Ανατολική Πάρνηθα, βόρεια της Βαρυμπόμπης και των βασιλικών κτημάτων. Δημοφιλής ποδηλατικός προορισμός τόσο για τους φίλους του mountain biking λόγω βασιλικών κτημάτων, αλλά και για τους φίλους της ποδηλασίας δρόμου με την ήπια και φιλική ανάβαση η οποία συνδέει το Τατόι με την Ιπποκράτειο πολιτεία και τον Άγιο Μερκούρη είτε προπονητικά, είτε αγωνιστικά με αγώνες ατομικής χρονομέτρησης. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε την διαδρομή αλλά και τους εναλλακτικούς συνδυασμούς που προσφέρει μία ποδηλατική εξόρμηση στο Κατσιμίδι.

Ανάβαση στο Κατσιμίδι / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

climb

Ανάβαση στο Κατσιμίδι / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/3538066

Η διαδρομή για την ανάβαση Κατσιμιδίου ξεκινάει έξω από την αεροπορική βάση Τατοΐου. Μπορεί να φαίνεται απομακρυσμένο σημείο για να το προσεγγίσει κανείς ποδηλατικά, αλλά η αλήθεια είναι πιο εύκολη. Η προέκταση της Δεκελείας στη Ν.Φιλαδέλφεια καταλήγει στη Μεταμόρφωση και στην πρώτη διασταύρωση μετά την γέφυρα είτε συνεχίζουμε ευθεία και ανεβαίνουμε την Πάρνηθα μέχρι τις κεραίες ή στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε για Τατόι. Με ΙΧ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά αφού η εθνική οδός στην έξοδο Θρακομακεδόνες/Ολυμπιακό χωριό μας φέρνει στην είσοδο του Τατοΐου.

Η συνολική ανάβαση έχει μήκος 11 χιλιόμετρα. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα αρχίζουν με μία φαινομενικά εύκολης κλίσης ευθεία, αλλά το ανοιχτό μέτωπο προς τον βοριά τις περισσότερες φορές, κάνει την εύκολη ευθεία λίγο πιο δύσκολη. Παραμένουμε προφυλαγμένοι όσο μπορούμε από τον αέρα και με καλό στροφάρισμα ζεσταίνουμε σταδιακά την καρδιά μέχρι την αριστερή στροφή 90 μοιρών όπου η κλίση δυσκολεύει και παρουσιάζει αυξομειώσεις. Για τα επόμενα 2 χιλιόμετρα κρατάμε σταθερό ρυθμό ενώ μία μικρή κατηφόρα προσφέρει τις απαραίτητες ανάσες για τα τελευταία 4 χιλιόμετρα σε “pave” κατά βάση οδόστρωμα.

Στο σημείο αυτό έχεις ζεσταθεί αρκετά, οι κλειστές στροφές διαδέχονται η μία την άλλη και η εναλλαγή από βαρύ πάτημα σε πιο γρήγορο στροφάρισμα με πάνω/κάτω στη σέλα μπορούν να γίνουν η όμορφη προπονητική ποικιλία που ψάχνεις. Η σηματοδοσία στο οδόστρωμα για τα εναπομείναντα χιλιόμετρα δίνουν το extra κίνητρο να συνεχίζεις να πιέζεις και να μη τα παρατήσεις. Η ανάβαση στο Κατσιμίδι ολοκληρώνεται στο τελευταίο ύψωμα που θα συναντήσεις σε μία ανοιχτή στροφή ακριβώς πριν μία παρατεταμένη κατηφόρα προς την Ιπποκράτειο πολιτεία.

Η προπόνηση στο Κατσιμίδι πρέπει όμως να έχει και συνέχεια. Συνεχίζουμε ευθεία προς Άγιο Μερκούριο και αφού κατέβουμε προσεχτικά μπορούμε κάλλιστα να επιστρέψουμε πάλι πίσω προσθέτοντας άλλη μία ανάβαση στα πόδια μας. Εναλλακτικά για μεγαλύτερες διαδρομές είτε κατηφορίζουμε προς θάλασσα σε Ωρωπό, Κάλαμο και επιστροφή από Καπανδρίτι και Ιπποκράτειο Πολιτεία (ωραία και απαιτητική διαδρομή θα την αναλύσουμε διεξοδικά σε νέο άρθρο), είτε κατευθυνόμαστε βόρεια προς Αυλώνα και επιστρέφουμε από Χασιά.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάβαση στο Κατσιμίδι προσφέρεται για αφετηρία ποδηλατικών και όμορφων εξορμήσεων κάθε μέρα, όλες τις εποχές του χρόνου.