Αγώνες ποδηλασίας. Τι πρέπει να κάνεις για να είσαι πάντα έτοιμος.

bike race

Αγώνες ποδηλασίας / Γενικά.

Οι αγώνες ποδηλασίας διαφέρουν αρκετά από αγώνες άλλων αθλημάτων, ομαδικών ή ατομικών αφού συνδυάζουν μοναδικά τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν αντίστοιχα αυτά τα αγωνίσματα. Το τελευταίο διάστημα και μετά από αρκετούς αγώνες στο κύπελλο που παρακολουθώ και συμμετέχω έχω καταλήξει στα 5 σημαντικότερα στοιχεία που με κάνουν πιο δυνατό και έτοιμο την ημέρα του αγώνα και τα προτείνω ως χρήσιμες πρακτικές για οποιονδήποτε βλέπει με διαφορετικό μάτι την αγωνιστική ποδηλασία.

Αγώνες ποδηλασίας / Ξεκούραση.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η ξεκούραση ώστε το σώμα να αφομοιώσει το στρες των προηγούμενων εβδομάδων και να είναι σε θέση να αποδώσει τα μέγιστα. Ξεκουραστείτε με βάση τις ανάγκες σας και το ημερήσιο πρόγραμμα σας, μην ακολουθείτε προτροπές άλλων, κάθε σώμα θέλει τον δικό του χρόνο.

Αγώνες ποδηλασίας / Κάντο όπως στον αγώνα.

Προπονήσου γι αυτό που θα ζητήσεις από το σώμα σου να κάνει την ημέρα του αγώνα. Έτσι λοιπόν πριν από αγώνα με ευθείες και δυνατές ταχύτητες, χτίσε το κομμάτι αυτό στοχεύοντας το cadence που κρατάς σε αντίστοιχους αγώνες. Κάνε ασκήσεις μικρής διάρκειας ώστε να είσαι σε θέση να ακολουθήσεις τα ανοίγματα του γκρουπ ή προπονήσου σε κλίσεις αν αφορά αγώνα με πολλές ανηφόρες. Διάβασε την διαδρομή και προετοιμάσου.

Αγώνες ποδηλασίας / Ακολούθησε γκρουπ.

Η προπόνηση με γκρουπ είναι λιγότερο στοχευμένη αλλά σε μαθαίνει να μπορείς να ακολουθήσεις τις κινήσεις αυτού και να είσαι σε θέση να κάνεις αποδοτικές προσπάθειες ώστε να κινηθείς πιο γρήγορα στην προσπάθεια να ξεφύγεις ή να πιάσεις  προπορευόμενους. Επίσης σου δείχνει πώς να συμπεριφέρεσαι μέσα σε αυτό, μειώνοντας το σχετικό άγχος. Ασκήσεις του τύπου ρολόι και αλλαγές είναι πάντα χρήσιμες κ ακόμα και επαγγελματίες αθλητές πραγματοποιούν αντίστοιχες ασκήσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Αγώνες ποδηλασίας / Γέμισε το πρόγραμμα.

Αν έχεις μεγάλο κενό ανάμεσα στους αγώνες για να μην “ξεχνάει” το σώμα βάλε κάποιους άνευ σημασίας αγώνες ποδηλασίας ενδιάμεσα όπως αγώνες MTB, τριάθλου. Με αυτόν τον τρόπο είσαι σε εγρήγορση και έχεις μικρότερο άγχος είτε προετοιμασίας, είτε αγωνιστικό.

Αγώνες ποδηλασίας / Μια μέρα πριν.

Προπονήσου προσεκτικά μια μέρα πριν τον αγώνα με μικρής διάρκειας αγωνιστικού ρυθμού διαλειματικές προπονήσεις ώστε το σώμα να ξαναθυμηθεί τις εντάσεις που θεωρητικά θα έχεις σταματήσει την περίοδο που μειώνεις την προπόνηση σου πριν από έναν σημαντικό αγώνα (tapering). Για παράδειγμα το 2×3′ @race-pace wattage είναι μια καλή λύση ή ότι άλλος συνδυασμός με το ίδιο stress-score.

Καλή επιτυχία