Αγώνες circuit. Τρέξε με πλάνο από την αρχή.

1-circuit.jpg

Αγώνες circuit / Γενικά.

Με αφορμή τον πρόσφατο ποδηλατικό αγώνα circuit στο Ολυμπιακό χωριό ίσως ένα άρθρο με καλές πρακτικές που θα ορίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την αγωνιστική προσέγγιση στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα να ήταν χρήσιμο. Το άρθρο αγώνες ποδηλασίας μας δίνει το ευρύτερο πλαίσιο για τις ιδιαιτερότητες της αγωνιστικής ποδηλασίας εάν τη συγκρίνουμε με υπόλοιπα αθλήματα αντοχής. Το συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθεί λίγο περισσότερο στις ιδιαιτερότητες ενός αγώνα circuit χωρίς όμως να αποτελούν λάθος πρακτικές και σε άλλου τύπου αγώνες.

Οπότε ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τι είναι αγώνας circuit;

Αγώνας circuit είναι απλά αυτό που λέει η ίδια η λέξη circuit (γύρος). Πρόκειται δηλαδή για μία κλειστή διαδρομή στην οποία οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να επαναλάβουν αρκετές φορές. Το μυστικό; Αν σε κυκλώσουν οι προπορευόμενοι τελειώνει και ο αγώνας.

Αγώνες circuit / “Διάβασε” τη διαδρομή.

Πάντα βοηθάει να γνωρίζεις τη διαδρομή, πόσο μάλλον όταν η διαδρομή είναι αρκετά περιορισμένη σε μήκος οπότε μπορείς να την μελετήσεις προσεχτικά με το ποδήλατο σου. Δες τα προβληματικά σημεία του οδοστρώματος και κατέγραψε τα στη μνήμη σου έτσι ώστε να τα αποφύγεις την ώρα του αγώνα. Δες προσεχτικά τις αλλαγές στις κλίσεις του εδάφους και κάνε μία προσομοίωση στο μυαλό σου με βάση τα δικά σου πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σαν ποδηλάτης. Βρες τα σημεία που θα μπορέσεις να “κρύψεις” τα μειονεκτήματα σου σε ένα γκρουπ και θα αναδείξεις με μία επίθεση τα πλεονεκτήματα σου.

Αγώνες circuit / Εκτέλεσε τη διαδρομή.

Κάποιες από τις προπονήσεις σου θα πρέπει να γίνουν στο τερέν του αγώνα σε αντίστοιχες συνθήκες με τον αγώνα (ώρα, ημέρα, καιρός). Μετά το “διάβασμα” της διαδρομής ήρθε η ώρα που θα την τρέξεις. Κάνε 2 γύρους ζέσταμα που βαθμιαία θα σε φτάσουν μέχρι το 80% της προσπάθειας. Από τον τρίτο γύρο και μετά ξεκίνα τη χρονομέτρηση. Πιάσε ένα ρυθμό και στο τέλος κάθε lap θα προσπαθείς να βελτιώνεις τον χρόνο σου. Όταν θα φτάσει το lap που δε μπορείς να βελτιώσεις άλλο το χρόνο σου, προσπαθείς να κρατήσεις την απόδοση σου σταθερή. Η προπόνηση θα σταματήσει βαθμιαία στο σημείο που θα αρχίσεις να πέφτεις σε απόδοση από γύρο σε γύρο.

Σε αυτό το σημείο εάν έχεις τρέξει περισσότερο από το 60% της διαδρομής του συνολικού αγώνα τότε σίγουρα είσαι σε καλό δρόμο. Εάν όμως η πτώση της απόδοσης έχει έρθει νωρίτερα από το 60% της συνολικής διαδρομής τότε ο ρυθμός που επέλεξες να τρέξεις ήταν πιο δυνατός απ’ότι θα μπορούσες να αντέξεις. Ξεκουράσου 2 ημέρες και ξαναεκτέλεσε τη διαδρομή με πιο συνετό ρυθμό για να μπορέσεις να βγάλεις τουλάχιστον το 60% της διαδρομής.

Αγώνες circuit / Δες τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.

Η προσομοίωση θα σε βοηθήσει για να κάνεις μία αγωνιστική ανάλυση πριν τον αγώνα μαζί όμως με τα αποτελέσματα από προηγούμενες χρονιές. Δες τους χρόνους των πρώτων και διαίρεσε τον συνολικό χρόνο με τα lap της διαδρομής. Θα βρεις σε πόσο χρόνο οι πρώτοι έβγαλαν αγωνιστικά το κάθε lap του circuit. Σύγκρινε τα αποτελέσματα με τα δικά σου και κατέταξε τον εαυτό σου σε δυναμικότητα. Θα καταλάβεις αν έχεις τη δυναμική να τερματίσεις τον αγώνα ή μπορεί να κάνεις μία ασφαλή πρόβλεψη σε ποιο lap του circuit θα σε κυκλώσουν οι πρώτοι. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σε θέση να μπορείς να κάνεις μία ρεαλιστική εκτίμηση από τις αγωνιστικές  προσδοκίες σου. Βάλε σαν στόχο να διαψευστείς.

Αγώνες circuit / Τρέξε τον αγώνα.

Ακόμα και αν φανεί από την παραπάνω μεθοδολογία πώς ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αρκετά δύσκολος για το δικό σου επίπεδο είναι προτιμότερο να συμμετέχεις στον αγώνα ακόμα και για την εμπειρία. Η συμμετοχή σε αγώνες βοηθάει να εξοικειωνόμαστε ψυχολογικά και να αποκτάμε αγωνιστικές εμπειρίες που θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε στο μέλλον προς όφελος μας. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν τερματίσεις τελευταίος θα ξέρεις πώς την επόμενη φορά θα έχεις μία πληροφορία που αγνοούσες και έναν ξεκάθαρο αγωνιστικό στόχο για την επόμενη φορά που μόνο να σε βελτιώσει μπορεί.

Αγώνες circuit / Έχε πάντα στο μυαλό σου.

  • Να μελετήσεις καλά τις τεχνικές στροφές του circuit και να φροντίζεις  έγκαιρα να πιάνεις τις σωστές γραμμές στο οδόστρωμα με την σωστή ταχύτητα.
  • Να είσαι πάντα σε εγρήγορση για επιθέσεις μετά τις στροφές και στις αρχές κάθε ανηφόρας.
  • Στο αγωνιστικό ζέσταμα να ξεχωρίσεις τους λίγο καλύτερους ποδηλάτες από εσένα και να προσπαθήσεις να ενσωματωθείς στο group που θα σχηματίσουν.
  • Κάθε γύρος που θα περνάει θα αποτελεί ένα ακόμα σύνορο που θα πρέπει να ξεπεράσεις.
  • Εάν δε τα καταφέρεις, υπάρχει πάντα ένα επόμενο circuit για να τα καταφέρεις.

Καλούς αγώνες.