Βόλτα στα βορειοανατολικά της Αττικής.

northeast attica_1

Βόλτα στα βορειοανατολικά της Αττικής / Γενικά.

Για τους ποδηλάτες της Αττικής αλλά και για αυτούς που επισκέπτονται τον νομό, οι διαδρομές που μπορεί κάποιος να εξερευνήσει ποδηλατικά είναι πολλές με μεγάλη ποικιλία σε μεικτές διαδρομές, flat διαδρομές, βουνά, πεδινά αλλά και τοπία δίπλα στο κύμα. Η σημερινή διαδρομή κινείται βορειοανατολικά της Αττικής διασχίζοντας πράσινο και μπλε τοπίο και ξανά πράσινο. Η αφετηρία είναι από το Κατσιμίδι και τα βασιλικά κτήματα, κατάβαση από τον άγιο Μερκούρη μέχρι Ωρωπό και Κάλαμο, ανάβαση προς Καπανδρίτι και Ιπποκράτειο πολιτεία και επιστροφή στην αφετηρία.

Βόλτα στα βορειοανατολικά της Αττικής / Υψομετρικά και κλίση.

Το προφίλ της διαδρομής στην παρακάτω εικόνα.

northeast attica

Βόλτα στα βορειοανατολικά της Αττικής / Χάρτης διαδρομής.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά της διαδρομής με τον χάρτη στο παρακάτω σύνδεσμο. Μπορείτε να κάνετε extract τον χάρτη σε αρχείο gpx,tcx ή kml.

http://ridewithgps.com/routes/5516706

Από τον χάρτη τον υψομετρικών είναι εύκολα αντιληπτό πως στα βορειοανατολικά της Αττικής θα βρούμε μεγάλη ποικιλία σε υψομετρικά. Η ανάβαση στο Κατσιμίδι αλλά και η κατάβαση αγίου Μερκουρίου γίνονται μέσα σε καταπράσινα πεδία. Λεπτομέρειες για τις διαδρομές αυτές στα αντίστοιχα link. Στη διασταύρωση με την εθνική οδό διασχίζουμε την γέφυρα από κάτω και με τη βοήθεια των πινακίδων κατευθυνόμαστε προς Σκάλα Ωρωπου.

Λίγα χιλιόμετρα σε μεικτό αλλά κατά βάση κατηφορικό τερέν με ελάχιστη κάλυψη από ήλιο. Καθώς κατεβαίνουμε απολαμβάνουμε την θέα της θάλασσας και του Ευβοϊκού κόλπου. Μπαίνουμε στη Σκάλα Ωρωπού και μπορούμε να ανεφοδιαστούμε σε νερό και φαγητό. Κρατάμε την θάλασσα στο αριστερό μας χέρι και έχουμε 10 χιλιόμετρα απόλαυσης σε καλό οδόστρωμα χωρίς υψομετρικά μέχρι τον Κάλαμο. Απολαύστε το για όσο διαρκεί.

Μετά τον Κάλαμο έχουμε το δεύτερο set ανηφόρας. Φροντίστε να ανεβείτε με ρυθμό γιατί τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής είναι μπροστά μας. 6 χιλιόμετρα με φυσιολογικές κλίσεις θα είναι το ορεκτικό για τα επόμενα πιο δύσκολα χιλιόμετρα. Λίγο κατηφόρα μέχρι το Καπανδρίτι που αν έχετε στερέψει σε υγρά είναι το κατάλληλο σημείο για ανεφοδιασμό. Συνεχίζουμε διασχίζοντας κάθετα την εθνική οδό (περνάμε κάτω από τη γέφυρα) και είμαστε στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί προς Ιπποκράτειο πολιτεία.

Η ανηφόρα ξεκινάει ήπια και η είσοδος μέσα από το χωριό σε στενό δρόμο είναι σταθερά στο 6% – 7% κλίση. Προσοχή στις πολλές σχάρες κατά μήκος του δρόμου. Μετά το χωριό αρχίζει το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής για 3 περίπου χιλιόμετρα και με την κλίση κλειδωμένη πάνω από 10% όπου σε πολλά σημεία φτάνει και διατηρείται στο 15%. Η εκκλησία της Αγίας τριάδας είναι το τέρμα στην δύσκολη αυτή ανάβαση συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων και αν εξαιρέσουμε 2-3 μικρές σε μήκος αλλά πολύ steep ανηφόρες δεκάδων μέτρων, ο δρόμος για την επιστροφή είναι μόνο κατηφορικός μέχρι το αεροδρόμιο στο Τατόϊ.

Η διαδρομή είναι απαιτητική και το κομμάτι στην Ιπποκράτειο πολιτεία δεν είναι για πρωτάρηδες. Εναλλακτικά μετά το Καπανδρίτι μπορούμε να επιστρέψουμε από Άγιο Στέφανο, Άνοιξη και Κηφισιά όπου η διαδρομή είναι πιο εύκολη. Σε κάθε περίπτωση τα 90 χιλιόμετρα θα χρειαστούν αρκετή ενέργεια πάνω στο ποδήλατο, φροντίζουμε καλά την ενυδάτωση μας και προσοχή στην ώρα που θα κάνουμε τη διαδρομή αφού αρκετά σημεία (μετά το δεύτερο μισό της διαδρομής) περιέχουν μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Καλές διαδρομές.