Ολική επαναφορά μετά τις διακοπές.

Ολική επαναφορά

Ολική επαναφορά μετά τις διακοπές.

Το καλοκαίρι έχει μπει στην τελική ευθεία και μαζί με τις διακοπές του Αυγούστου τελειώνει και η περίοδος που έχουμε χαλαρώσει σε διατροφή και προπονήσεις. Έχουμε πάρει από 2 έως 5 κιλά (ανάλογα φυσικά και τον οργανισμό) και έχει έρθει η στιγμή με την επιστροφή μας να κάνουμε μία ολική επαναφορά. Ίσως έχει αρκετή ζέστη για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα 10 εβδομάδων, αλλά δέκα εβδομάδες διατροφικής συγκέντρωσης είναι κάτι που θα μας φέρει με ασφάλεια να χάνουμε μισό κιλό την εβδομάδα και σιγά σιγά μπορούμε να μπούμε με ασφάλεια και στις προπονήσεις.

Ολική επαναφορά στη διατροφή.

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα περί διατροφής και τροφών που πρέπει να επιλέγουμε. Οι δύο πρώτες εβδομάδες από τις δέκα ας είναι προσαρμογή αποκλειστικά στη διατροφή. Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα που θα εστιάζει σε πρωτεϊνες και καλά λιπαρά ενώ περιορίζουμε υδατάνθρακες. Κατακερματίζουμε τις τροφές με βάση τις ανάγκες μας, ενώ το ζύγισμα 3 φορές την εβδομάδα εξασφαλίζει οτι δε χάνουμε περισσότερο από όσο πρέπει. 5 γεύματα, συχνή ενυδάτωση, αφαιρούμε όλες τις κακές συνήθειες που εφαρμόσαμε το καλοκαίρι και έχουμε ένα πρόγραμμα που θα δουλέψει.

Η Κυριακή μπορεί να μας χαλαρώνει διατροφικά εφόσον όμως έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τον στόχο μας για την εβδομάδα που πέρασε. Θυμηθείτε 1 κιλό ισούται με 3500 θερμίδες. Συνεπώς εάν αφαιρέσουμε 500 θερμίδες από την ημερήσια πρόσληψη θα είμαστε σε θέση να χάνουμε ακόμα και 1 κιλό την εβδομάδα. Η σωστή διατροφή θα εγγυηθεί να χάνουμε το κιλό χωρίς πολλές μυϊκές απώλειες.

Ολική επαναφορά στην προπόνηση.

Για όλους εσάς που οι καλοκαιρινές διακοπές συνδυάστηκαν και με προπονήσεις τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα αφού οι 2 πρώτες εβδομάδες διατροφής θα βοηθήσουν κυρίως ψυχολογικά. Για τους υπόλοιπους όμως που το καλοκαίρι σημαίνει και προπονητική απραξία είναι αλήθεια πώς τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο δύσκολα. Οι εβδομάδες 3,4 και 5 ας είναι προπονήσεις ήπιου ρυθμού (3 με 4 προπονήσεις την εβδομάδα) σε τρέξιμο ή ποδήλατο (χωρίς λαχάνιασμα) μέχρι το σώμα να αρχίσει να ρολάρει. Με το πέρας της εβδομάδας 5 είναι σίγουρο πώς θα έχετε φτάσει τα κιλά προ διακοπών.

Ολική επαναφορά μέχρι το τέλος.

Οι τελευταίες 5 εβδομάδες θα μας δώσουν το κάτι παραπάνω που θέλουμε. Προπονητικά μπορούμε να ενσωματώσουμε κυκλικές ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα για ενδυνάμωση άκρων και κορμού, αυξάνουμε την ένταση στην ποδηλασία ή στο τρέξιμο (μέχρι ελαφρύ λαχάνιασμα ή διαλειματικές προπονήσεις μεσαίας έντασης) ενώ διατροφικά θα προσθέσουμε τις θερμίδες που αφαιρέσαμε τις πρώτες 5 εβδομάδες αρκεί να προέρχονται από τροφές υψηλής ποιότητας.

Μένοντας σταθεροί στην διατροφική προσαρμογή μετά τις διακοπές και σε συνδυασμό με ήπια κατά βάση άσκηση είναι σίγουρο πώς θα καταφέρουμε μία ολική επαναφορά μέχρι να μπει ο χειμώνας.