Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης χωρίς να φοβάσαι.

Ποδηλατώντας

Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης.

Η καθημερινή μετακίνηση με το ποδήλατο στην πόλη είτε για εργασία, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο μπορεί σε πολύ κόσμο να ακούγεται σαν αστείο, σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ακόμα σαν ταινία θρίλερ χωρίς αίσιο τέλος. Το παρόν άρθρο εστιάζει στα 2-3 πράγματα που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως τύπου ποδηλάτου που θέλει να κινείται μέσα στην πόλη και να αισθάνεται οτι αυτός ο εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης μπορεί τελικά να μην είναι τόσο εναλλακτικός.

Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης με αυτοπεποίθηση.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έρχεται με τις κουβέντες όταν συμβουλεύουμε έναν φίλο πχ “απέκτησε αυτοπεποίθηση”. Είναι κάτι που κατακτιέται με τον χρόνο και την χρήση και όσον αφορά την ποδηλασία ισχύει 100%. Προσπάθησε να βγαίνεις καθημερινά με το ποδήλατο σου επιλέγοντας στην αρχή ήπιους δρόμους σε κίνηση και σιγά σιγά θα πάρεις το “κολλάει” Με τον καιρό θα αποκτήσεις την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κινείσαι στην πόλη χωρίς να φοβάσαι.

Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης προσέχοντας τα αυτοκίνητα στις διασταυρώσεις.

Η συνηθέστερη “επαφή” ποδηλάτου και αυτοκινήτου γίνεται στις διασταυρώσεις, ειδικά σε εκείνες όπου τόσο το αυτοκίνητο όσο και το ποδήλατο κινούνται στην ίδια κατεύθυνση προσπαθώντας να στρίψουν προς την ίδια πλευρά. Ο οδηγός κοιτάει τον κάθετο δρόμο, ο ποδηλάτης “χώνεται” διακριτικά και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα το αυτοκίνητο να στρίβει πάνω στο ποδήλατο. Άφησε το αυτοκίνητο να στρίψει πρώτο και κάτσε από πίσω του μέχρι να απομακρυνθεί. Είναι προτιμότερο να σταματήσουμε το πετάλι και να περιμένουμε 10 δευτερόλεπτα από το να διακινδυνεύσουμε την σωματική μας ακεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουμε να διαβάζουμε τους οδηγούς, να έχουμε εμείς τον έλεγχο της κατάστασης και φυσικά να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές.

Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης προσέχοντας τις πόρτες των οδηγών.

Η ποδηλασία τέρμα δεξιά κοντά στις πόρτες των παρκαρισμένων αυτοκινήτων μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη με το να οδηγείς στη μέση ενός κεντρικού δρόμου. Διεκδίκησε τον χώρο σου στο οδόστρωμα και φρόντισε να κινείσαι στο 1/3 της λωρίδας που βρίσκεσαι. Εάν χρειαστεί για λίγο να κινηθείς δεξιά κοντά στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, το ένα σου βλέμα θα είναι στον δρόμο και το άλλο στους καθρέφτες των αυτοκινήτων. Πάντα να είσαι προετομασμένος οτι κάποιος θα ανοίξει την πόρτα του χωρίς να σε έχει δει. Σε περίπτωση που αντιληφθείς κίνηση διατήρησε μία σχετικά χαμηλή ταχύτητα για έγκαιρο φρενάρισμα ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι επιλογή ο απότομος ελιγμός προς την πλευρά του δρόμου.

Ποδηλατώντας στην κίνηση της πόλης χρησιμοποιώντας φώτα.

Το ποδήλατο πρέπει να είναι ένα από τα ελάχιστα μεταφορικά μέσα όπου τα φώτα είναι προαιρετικά και αποτελούν αξεσουάρ μεταπώλησης. Ο νόμος υπαγορεύει την χρήση ανακλαστικών τα οποία από μόνα τους δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. Ένα ζευγάρι καλά φώτα (κόκκινο πίσω και λευκό μπροστά) στις νυχτερινές σου εξορμήσεις θα σε κάνουν ορατό από μεγάλη απόσταση και οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι σίγουρο πώς θα σε προσέξουν. Πρόσθεσε ανακλαστικά και στο ντύσιμο σου και είναι σίγουρο πως θα σε βλέπουν από πολύ μακριά.

Εφάρμοσε τα παραπάνω, βγάζε το ποδήλατο καθημερινά από το διαμέρισμα σου και εμείς σου ευχόμαστε καλές ποδηλατοβόλτες ακόμα και στο κέντρο της πόλης.