Προθέρμανση και προπόνηση.

warm-up

Προθέρμανση και προπόνηση / Γενικά.

Κάθε προπόνηση που στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει αρχικά την προθέρμανση και να καταλήγει στην αποθεραπεία. Η προθέρμανση γενικά αναφέρεται σε προπαρασκευαστικές ασκήσεις που οδηγούν στο κύριο μέρος της προπόνησης που ακολουθεί αμέσως μετά. Η προθέρμανση βοηθάει στην ομαλή ένταξη της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος αλλά και στην ήπια προσαρμογή του αναπνευστικού και μυϊκού συστήματος. Είναι προφανές πώς μία καλή προθέρμανση οδηγεί σε μία ποιοτική και αποδοτική προπόνηση ή αγώνα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.

Προθέρμανση και προπόνηση / Μοτίβο προθέρμανσης.

  • Συνήθως ακολουθείται ο ίδιος τύπος προθέρμανσης με στόχο να δημιουργήσουμε μία συνήθεια ως το απαραίτητο πρώτο βήμα πριν ξεκινήσουμε την δραστηριότητα.
  • Ξεκινάμε με χαλαρό συνεχόμενο τρέξιμο το οποίο βαθμιαία θα αυξάνει ρυθμό. Εάν είμαστε σε στίβο τότε μπορούμε να κάνουμε 4×400 με συνεχόμενο τρέξιμο και να αυξάνουμε ρυθμό κάθε 400 μέτρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να αυξήσουμε την ένταση σε 3 φάσεις βαθμιαία, 4 λεπτά, 3 λεπτά και 2 λεπτά.
  • Το τελευταίο 400αρι μπορεί να γίνει με “ανοίγματα” σε sprint των 50 μέτρων και εναλλάσουμε με 50 μέτρα jogging.
  • Ολοκληρώνουμε με γενικές ασκήσεις και διατάσεις που βοηθούν στην επιμήκυνση των μυών κατά την φάση της προθέρμανσης και εξασφαλίζει σε μύες, τένοντες και συνδέσμους να έχουν την απαραίτητη ελαστικότητα, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προπόνησης  με περιορισμένο τον κίνδυνο τραυματισμού.

Είναι προφανές πώς η σωστή και συστηματική προθέρμανση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε φυσικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως του επιπέδου του ασκούμενου αθλητή. Στις περιπτώσεις των επαγγελματιών αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας αλλά το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και από ερασιτέχνες και χομπίστες αθλητές για να απολαμβάνουν την δραστηριότητα τους με υγεία και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

Καλές προπονήσεις