Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου.

Cycling-training

Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου / Γενικά.

Η ποδηλασία στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα πολύ τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται καθημερινά στις αστικές μετακινήσεις, στα brevet που διοργανώνονται, στους αγώνες που αποκτούν περισσότερους οπαδούς, στα βουνά που έχουν καθημερινή πελατεία στις διαδρομές τους. Η σωματική άσκηση που προσφέρει η ποδηλασία φέρνει γρήγορα βελτίωση στη φυσική κατάσταση και οι απαιτήσεις αυτόματα αυξάνουν. Οι βόλτες γίνονται προπονήσεις αλλά πολλές φορές η έλλειψη μεθοδολογίας μπορεί να κουράσουν μυαλό και σώμα και αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση να γίνει καταναγκασμός χωρίς πλάνο και χωρίς σκοπό. Τι είναι όμως αυτά που πρέπει να κάνει κάποιος για να μη χάνει τη διασκέδαση και να μπορεί να συνεχίζει να βελτιώνεται αρμονικά; Αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε από αυτό εδώ το άρθρο.

Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου / Μη βιαστείς να βελτιωθείς.

Οι μικρές και σταθερές αλλαγές είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια. Αν πχ έχεις συνηθίσει να κάνεις βόλτες των 30 χιλιομέτρων, δεν έχει νόημα να πιέσεις τον εαυτό σου να περάσει στην φάση των 100. Βάλε σαν στόχο να αυξάνεις τον όγκο των χιλιομέτρων 10% από εβδομάδα σε εβδομάδα και το σώμα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ομαλά και ήπια.

Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου / Κάνε διαφορετικές και κατά βάση μεικτές διαδρομές.

Το μάτι δε βαριέται όσο χαζεύει και η καλή ψυχολογία κάνουν τα πόδια να γυρνάνε πιο εύκολα τα πετάλια. Νέες διαδρομές και νέα δρομικά τερέν θα σου δώσουν στον ψυχολογικό τομέα ένα boost τις ημέρες που βαριέσαι λίγο περισσότερο. Επίσης θα προσαρμόσεις το πλάνο σου στις νέες απαιτήσεις και θα εξερευνήσεις σωματικά τις δυνατότητες να ανταποκρίνεσαι στις αλλαγές. Οι μεικτές διαδρομές είναι πάντα καλύτερες από τις απόλυτα ευθείες και συνήθως πιο βαρετές διαδρομές.

Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου / Προπονήσου σε διαφορετικά pace.

Όσο λάθος είναι να πηγαίνεις κόκκινα σε κάθε προπόνηση χωρίς να ενσωματώνεις προπονήσεις για recovery, άλλο τόσο λάθος είναι να κάνεις συνέχεια προπονήσεις σταθερά μέτριου ή εύκολου ρυθμού. Το πρώτο σε καίει, ενώ το δεύτερο γρήγορα σε κρατάει στάσιμο. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι πώς η βελτίωση που τόσο ψάχνεις δεν έρχεται. Αν δεν έχεις συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε να θυμάσαι πώς το να αυξομειώνεις το pace μπορεί να σε βοηθήσει.

Βάλε ποικιλία στις προπονήσεις σου / Κάνε την προπόνηση, διασκέδαση.

Το έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα. Αν δεν είσαι επαγγελματίας, δεν έχει νόημα να ποδηλατείς από ψυχαναγκασμό. Καλό το πρόγραμμα και η συνέπεια, αλλά πάντα η ευχαρίστηση για ποδηλασία θα πρέπει να είναι ο πρώτος λόγος που βγαίνουμε από το σπίτι μας. Αν για κάποιο λόγο έχεις μπουχτήσει, πάρε ένα ρεπό 1-2 εβδομάδων και σίγουρα όταν επιστρέψεις όλα θα φαίνονται διαφορετικά. Ένα καλό κόλπο είναι να βγεις για προπόνηση χωρίς κοντέρ σε μια διαδρομή που λατρεύεις.