Καύση λίπους κατά την άσκηση.

fat burn

Καύση λίπους κατά την άσκηση.

Σε συνέχεια του άρθρου μας Ενέργεια, γυμναστική και αδυνάτισμα, όπου αναλύσαμε περισσότερο την διατροφή μετά την προπόνηση, το παρόν άρθρο θα εστιάσει λίγο περισσότερο στο λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πώς μπορεί να αποτελέσει καύσιμο υλικό για την πραγματοποίηση της άσκησης και τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό σωματικά και διατροφικά.

Καύση λίπους κατά την άσκηση / Ένταση και διάρκεια.

Τηρουμένων των αναλογιών, σημαντική καύση λίπους γίνεται κατά την διάρκεια άσκησης χαμηλής έντασης. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα άσκηση η οποία πραγματοποείται στο 25% της αεροβικής ικανότητας (παραθέτουμε το άρθρο μας Μάθε πώς να τρέχεις με καρδιά όπου το τρέξιμο θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στη ζώνη 1) οι υδατάνθρακες και το λίπος συμβάλουν εξίσου στην παροχή ενέργειας για την εκτέλεση της προπόνησης.

Εάν η διάρκεια της άσκησης αρχίζει και υπερβαίνει τα 40 λεπτά η καύση του λίπους σταδιακά αυξάνεται ενώ μετά την μία ώρα τα αποθέματα γλυκογόνου αρχίζουν και εξαντλούνται. Προς το τέλος της παρατεταμένης άσκησης (με χαμηλά αποθέματα γλυκογόνου) η ενέργεια που προέρχεται από την καύση του λίπους μπορεί να φτάσει και το 80%. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από την διατροφική κατάσταση αλλά και από την φυσική κατάσταση ενός ατόμου. Σε κάθε περίπτωση η ήπιας μορφής άσκηση παρατεταμένης διάρκειας (60′ – 90′) βοηθά σημαντικά στο να καίμε λίπος την ώρα της άσκησης.

Καύση λίπους κατά την άσκηση / Ο ρόλος των τροφών.

Και τα τρία βασικά συστατικά των τροφών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) προσφέρουν με τις θερμίδες τους  ενέργεια στον οργανισμό. Η διατροφή για να μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά και να δώσει όφελος στον οργανισμό, θα πρέπει να περιέχει τον συνδυασμό τους, τόσο πριν όσο και μετά την δραστηριότητα αλλά και σε κάθε άλλο γεύμα. Τα καλά λιπαρά μέσω των τροφών που τα προσφέρουν, οι υδατάνθρακες μέσω προϊόντων ολικής άλεσης και οι πρωτεΐνες αντίστοιχα από ψάρια και άπαχα κρέατα.

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πώς οι πλεονάζουσες ποσότητες οποιουδήποτε συστατικού της διατροφής μας, στο τέλος της ημέρας μετατρέπεται σε λίπος σώματος. Για τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες είναι αναμενόμενο αφού προσφέρουν ενέργεια η οποία πρέπει να δαπανηθεί, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις πρωτεϊνες. Αρκετοί αθλητές πιστεύουν οτι η υπερβολική λήψη πρωτεΐνης προσδίδει πλεονεκτήματα στους μυς, αλλά η αλήθεια είναι πως αν κάποιος θέλει να αυξήσει το λίπος του η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.

Προσοχή λοιπόν με τις ποσότητες, ισορροπίες στα γεύματα και η συχνή ήπια άσκηση θα βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.