Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα.

bike maintanance

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα.

Σε κάθε εξοπλισμό όπως και στο ποδήλατο εάν μιλάμε για συντήρηση και επιδιόρθωση πάντα υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο δρόμος του τακτικού ελέγχου που το ποδήλατο θα χρειαστεί κάποιες επιδιορθώσεις με την πάροδο του χρόνου και ο δρόμος που η συντήρηση είναι άγνωστη λέξη και καταλήγεις ο εξοπλισμός σου να χρειάζεται βασικές επιδιορθώσεις σε αραιά ή πυκνά χρονικά διαστήματα.

Φυσικά προτείνουμε τον πρώτο δρόμο και παρουσιάζουμε 5 απλούς ελέγχους που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα για να είσαι σίγουρος οτι το ποδήλατο σου βρίσκεται πάντα σε καλή κατάσταση.

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα / Επιθεώρησε το πλαίσιο.

Μία φορά τον μήνα είναι αρκετή και επιβεβλημένη για να επιθεωρείς το πλαίσιο σου από χτυπήματα, αμυχές ή ελλατώματα που μπορεί να εμφανίσει το πλαισίο με την χρήση και την ενδεχόμενη πίεση που του ασκείται. Δίνεις προσοχή στις διεπαφές του πλαισίου με τα περιφερειακά, όπως η μεσαία τριβή, το παλουκόσελο, το πηρούνι και το ψαλίδι και φυσικά δεν παραβλέπεις να το ελέγξεις και από την κάτω πλευρά. Εάν αντιληφθείς το οτιδήποτε μία επίσκεψη στο κατάστημα που το αγόρασες και είναι σίγουρο πώς θα σου λυθουν όλες οι απορίες.

Μία ανάγνωση του άρθρου μας Ποδήλατο μάθε τα βασικά εξαρτήματα θα σου θυμήσουν τα βασικά.

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα / Επιθεώρησε τροχούς και λάστιχα.

Δες τους τροχούς σου πώς γυρίζουν και αν χρειάζονται ακτινολόγηση. Καθάρισε τις ακτίνες με ένα πανί μία προς μία και θα αντιληφθείς πώς μαζεύουν πολύ λάδι και βρωμιά από τον δρόμο. Καθάρισε και το στεφάνι.

Επιθεώρησε τα λάστιχα σου. Δες την κατάσταση στην οποια βρίσκονται αφού πρώτα τα καθαρίσεις προσεχτικά. Όταν δεν χρησιμοποιείς το ποδήλατο (ακόμα και για μία ημέρα) φρόντιζε να αφαιρείς τουλάχιστον το 1/3 του αέρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζεις τις ζάντες από τη διαρκή πίεση που δέχονται.

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα / Καθάρισε το ποδήλατο και λάδωσε τα περιφερειακά.

Στο άρθρο μας Καθαρισμός ποδηλάτου γράφουμε συνοπτικά οτι χρειάζεσαι να ξέρεις για το θέμα αυτό.

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα / Έλεγξε βίδες, παξιμάδια, quick release.

Το μόνο σίγουρο είναι πώς δεν θες την ώρα που κάνεις ποδήλατο να συμβεί κάτι δυσάρεστο επειδή δεν έχεις σφίξει όσο θα έπρεπε ή δεν έχεις ελέγξει αν είναι σωστά σφιγμένα τα παξιμάδια, οι βίδες και τα quick release. Εάν έχεις δυναμόκλειδο/ροπόκλειδο θα κάνεις επιστημονική δουλειά αλλά και αν δεν έχεις, σφίγγεις μέχρι το σημείο που αισθάνεσαι οτι έχει πιάσει. Εάν έχεις μονοτάχυτο, σχεδόν καθημερινά είναι επιβεβλημένο να ελέγχεις τον δίσκο σου με ένα πεταλόκλειδο (συνήθως τύπου allen 15αρι) και να σφίγγεις προς την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού. Μην ξεχνάς να αντικαθιστάς όποια βίδα βρίσκεις σκουριασμένη.

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα / Έλεγξε φρένα, συρματόσχοινα και αλυσίδα.

Φρόντισε να είναι πάντα καθαρή η επιφάνεια που πατάνε τα φρένα και να μην έχεις φαγωμένα τακάκια. Με την χρήση, τα σύρματα των φρένων χαλαρώνουν οπότε μπορείς από το ανταπτοράκι που βρίσκεται κοντά στις μανέτες των φρένων να τα σφίγγεις όσο χρειάζεται για να έχεις καλή και άμεση πέδηση. Κάθε εξάμηνο καλό είναι να αντικαθιστούμε τα συρματόσχοινα (φροντίζουμε πάντα να είναι καθαρά και σφιχτά) και μετράμε το μήκος της αλυσίδας σε κάποιο κατάστημα για πιθανή αντικατάσταση.

Εφάρμοσε από σήμερα αυτό το μοτίβο των 5 ελέγχων και θα συνειδητοποιήσεις πώς ένα καλοσυντηρημένο ποδήλατο θα σου προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεσαι στο δρόμο.