21/9/2014 – Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Race report.

bike_triathlon

Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Race report.

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά ένα ακόμα τρίαθλο σε sprint και ολυμπιακή απόσταση από την Transition sports. Η δική μου συμμετοχή ήταν τελευταίας στιγμής μετά από πρόσκληση φίλου τριαθλητή και αφορούσε μόνο το ποδηλατικό σκέλος σε ομάδα σκυταλοδρομίας για την ολυμπιακή απόσταση, ήτοι 40km αγώνας “ατομικής χρονομέτρησης”. Το race report θα επικεντρωθεί μόνο στην ποδηλασία, την προετοιμασία, την διατροφή και τέλος τον αγώνα.

Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Προετοιμασία.

Ένα email ήταν αρκετό για να με ψήσει για ένα τέτοιο event, ακόμα και αν η ενημέρωση μου ήταν για 10 ημέρες πριν τον αγώνα. Οι αγώνες τριάθλου απαιτούν σταθερό ρυθμό σε αντίθεση με έναν αγώνα ποδηλασίας (εξαιρείται η ατομική χρονομέτρηση) όπου ο ρυθμός έχει έντονες διακυμάνσεις και απαιτεί άλλου είδους προετοιμασία. Σε flat τερέν λοιπόν με το αερόβιο μου σε ικανοποιητικά επίπεδα, το κατώφλι μου δουλεμένο και το σώμα μου σε lean κατάσταση, ένα αθλητικό challenge τέτοιου τύπου μόνο κέρδη μπορούσε να μου δώσει.

Τις δέκα ημέρες λοιπόν που είχα διαθέσιμες φρόντισα να κάνω προπονήσεις σταθερού δυνατού ρυθμού στο εργόμετρο ενώ προσέθεσα και μικρές προσομοιώσεις ατομικής χρονομέτρησης 5-7km στο δρόμο (κυρίως κατά τα πήγαινε-έλα στην εργασία). Τις τελευταίες 3 ημέρες φρόντισα να ξεκουραστώ επαρκώς χωρίς να ασχολούμαι με καμία αθλητική δραστηριότητα. Αυτή ήταν και η προετοιμασία μου για τον αγώνα.

Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Διατροφή.

Τις τελευταίες 5 εβδομάδες ακολουθώ δικό μου πρόγραμμα διατροφής για μείωση σωματικού βάρους και κάψιμο λίπους. Ένα τέτοιο πρόγραμμα δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά γράμμα την εβδομάδα του αγώνα αφού έπρεπε να διαχειριστώ την ένταση του event και τους υδατάνθρακες που θα χρειαζόταν το σώμα μου για να ανταπεξέλθει. Ξεκίνησε λοιπόν η εβδομάδα πολύ συντηρητικά σε θερμίδες και υδατάνθρακες και από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο έγινε μία διατροφική υπερφόρτωση με έμφαση κυρίως στους υδατάνθρακες αλλά πάντα ακολουθώντας τις αρχές μίας σωστής διατροφής.

Το τελευταίο μου δείπνο ήταν μακαρόνια (800γραμμάρια καλοβρασμένα) με μία κουταλιά ελαιόλαδο, ενώ το πρωϊνό μου ήταν κατά βάση στεγνό με μπόλικες δόσεις μαύρου υδατάνθρακα, quaker και ξηρούς καρπούς. Μία ώρα πριν τον αγώνα η καθιερωμένη μπανάνα, ενώ στον αγώνα κατανάλωσα ένα ενεργειακό τζελάκι.

Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Προθέρμανση – Αγώνας.

Το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο ενδείκνυται για σωστή προθέρμανση αφού η κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων αλλά και οι γύρω δρόμοι που κατά βάση έχουν ήπια κίνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εγώ προτίμησα το κωπηλατοδρόμιο και σταδιακά ανέβασα ρυθμό καλύπτοντας 10 χιλιόμετρα απόστασης με μερικά δυνατά ανοίγματα. Την σωστή ώρα φρόντισα να είμαι παρών για την παραλαβή της σκυτάλης.

Το ποδήλατο μετά το ζέσταμα έμεινε σεταρισμένο στο 53/16 γρανάζωμα και το αγωνιστικό ξεκίνημα με βρήκε να στροφάρω δυναμικά μέχρι τις 90 στροφές για να σταθεροποιηθώ στην καρδιά. Το κοντέρ το είχα ρυθμίσει για να βλέπω συνολική απόσταση και χρόνο, ενώ την καρδιά την αισθανόμουν από τις αναπνοές και το cadence μόνο εμπειρικά. Προτίμησα να τρέξω έναν αγώνα με τις αισθήσεις παρά με τα όργανα και έθεσα τον στόχο μου στα 70λεπτά (34,3km/h). Για να ήμουν εντός στόχων θα έπρεπε το κάθε lap από τα συνολικά τέσσερα, να έβγαινε μέχρι τα 17’30”.

Στα πρώτα δύο lap συγκεντρώθηκα στο να μαζεύω κόσμο αφού είχα το πλεονέκτημα οτι έτρεχα μόνο το ποδηλατικό σκέλος του αγώνα αλλά ταυτόχρονα έψαχνα να βρω τους ποδηλάτες από τις ανταγωνίστριες ομάδες. Είχα ξεκινήσει από την 7η θέση και αφενός ήθελα να είμαι εντός χρονικών προσωπικών στόχων και αφετέρου σαν ομάδα να ανέβουμε στην κατάταξη. Μετά το τρίτο lap άρχισα να μπαίνω στα γκρουπ των καλών τριαθλητών, όπου το κολλητήρι αποτελούσε standard πρακτική την οποία ομολογώ την εκμεταλεύτηκα όσο και “μου εκμεταλεύτηκαν” δεδομένου πάντα του πλήθους των αθλητών και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας που είχαμε στη διάθεση μας.

Το τελευταίο lap ήταν και το πιο δυνατό αφού για μένα ο αγώνας τελείωνε. Οι ανάσες έγιναν πιο βαθιές, το γρανάζωμα πιο βαρύ και η ταχύτητα μου κόλλαγε στα 40km/h. Ήμουν εντός στόχων αλλά ήθελα την καλύτερη δυνατή επίδοση. Έδωσα τη σκυτάλη 3ος στο ομαδικό και ο επίσημος χρόνος μου για το ποδήλατο ήταν η 1hr 6′ 40”. H μέση ταχύτητα κλείδωσε στα 36,4km/h και τηρουμένων των αναλογιών αυτή η επίδοση με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Ολυμπιακό τρίαθλο Σχοινιά / Συμπεράσματα.

Τα μόνα συμπεράσματα που έχω να πω από αυτή την εμπειρία ήταν οτι η ξεκούραση μαζί με την σωστή διατροφή έπαιξαν τον πιο σημαντικό ρόλο. Δύο παράγοντες που πολλοί αθλητές παραβλέπουν με αποτέλεσμα είτε να “σουρώνουν”, είτε να είναι μυϊκά κουρασμένοι και να μην αποδίδουν. Ο σταθερός ρυθμός από τη φύση του αθλήματος με βοήθησε με την υπάρχουσα σταθερή προπόνηση που ήδη κάνω να ανταπεξέλθω επαρκώς στις απαιτήσεις του αγώνα ενώ οι ιδανικές συνθήκες χωρίς αέρα με βοήθησαν το μη-aero ποδηλατικό προφίλ μου να συναγωνίζεται χωρίς ιδιαίτερες απώλειες τα τριαθλητικά ποδήλατα και τα aero στησίματα.

Φρόντισα να κατανείμω ομοιόμορφα τις δυνάμεις μου και να έχω να δώσω το καλύτερο για το τέλος. Τα στατιστικά μου όπως τα κατέγραψα εγώ θα τα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

http://connect.garmin.com/modern/activity/595439219

Καλούς αγώνες